שתף קטע נבחר

עוד יש תקווה לאריאל? "ההחלטה לא עניינית"

במרכז האוניברסיטאי מקווים שמל"ג יו"ש יפעל בניגוד להמלצות הות"ת ויהפוך את המוסד האקדמי לאוניברסיטה השמינית. בוועד ראשי האוניברסיטאות בירכו, אבל השרה לבנת תקפה את "ההחלטה הלא עניינית" ונשיא המרכז הבטיח: "לא סוף פסוק"

במרכז האוניברסיטאי באריאל מקווים כי ההמלצה שקיבלה אמש (יום ד') הוועדה לתכנון ותקצוב (ות"ת) במועצה להשכלה גבוהה, שלפיה המוסד לא יהפוך בשנה הקרובה לאוניברסיטה, אינה סוף הסיפור. במוסד שהוקם לפני 30 שנה, משאירים פתח לאופטימיות בשל העובדה שאת ההכרעה בסוגיה תקבל בסופו של דבר במועצה להשכלה גבוהה ביהודה ושומרון (מל"ג יו"ש).

 

עוד בערוץ החדשות:

בלי מילה על סנקציות: רה"מ מבטיח גיוס לכול

5 חיילים נעצרו בחשד ששדדו מנער מכשיר אייפון

 

ההמלצה של הות"ת תוגש בקרוב למל"ג יו"ש ושם תתקבל ההחלטה אם לקבל את ההמלצה - או לחלופין לאשר את הפיכת המוסד האקדמי באריאל לאוניברסיטה השמינית בישראל. מל"ג יו"ש הוא הגוף האחראי על מוסדות אקדמיים ישראליים שהוקמו בשטחי יהודה ושומרון. יצוין כי בעבר הצביע למשל מל"ג ירושלים (הגוף הכללי שמפקח על ההשכלה הגבוהה) נגד הות"ת, בנוגע לאישור פתיחת פקולטות חדשות למשפטים.

 

שרת התרבות והספורט לימור לבנת, שהביאה בשנת 2005 לשולחן הממשלה את ההצעה להפוך את מכללת אריאל לאוניברסיטה, הביעה תמיהה על המלצת הוועדה והטילה ספק במניעים: "לאור העובדה שבַּפּועל המרכז האוניברסיטאי באריאל כבר משמש אוניברסיטה עם מרצים ומדענים מובילים, מחקר מתקדם ו-12 אלף סטודנטים, קשה להשתחרר מהרושם שההמלצה נגועה במניעים פוליטיים".

 

מבט מלמעלה. מכללת אריאל (צילום: באדיבות Lowshot) (צילום: באדיבות Lowshot)
מבט מלמעלה. מכללת אריאל(צילום: באדיבות Lowshot)

 

בשיחה עם ynet אמרה לבנת כי מדובר ב"החלטה לא עניינית, שעומדת בסתירה להחלטת הממשלה מ-2005". לדבריה, "ההחלטה על הקמת אוניברסיטה לא צריכה להיות בסמכותם. הממשלה החליטה בשעתו להפוך את המכללה לאוניברסיטה". לבנת הביעה תקווה שבמל"ג יו"ש תתקבל "החלטה נכונה" להכיר במרכז האוניברסיטאי כאוניברסיטה.

 

נשיא המרכז האוניברסיטאי אריאל, פרופ' דן מאירשטיין, אמר כי "מבחינתנו לא מדובר בסוף פסוק, אלא בתחילתו של המאבק. במדינה מתוקנת כאשר גוף אקדמי עומד בכל הדרישות אז הוא ראוי להכרה כאוניברסיטה. אני רואה את ההחלטה של הות"ת כמנוגדת למתווה שהתוותה הממשלה. מדובר בהחלטה לא הגונה הנובעת ממניעים שאינם ישרים".

 

גורם המעורה בפרטים ציין כי לשר החינוך וליו"ר מל"ג ירושלים, גדעון סער, יש השפעה רבה בנושא ועמדתו הייתה ונשארה שהוא תומך בהשלמת הפיכתו של המרכז האקדמי באריאל לאוניברסיטה בשני תנאים, האחד - עמידה בדרישות האקדמיות, והתנאי השני הוא שלא תהיה פגיעה תקציבית באוניברסיטאות האחרות. לדברי הגורם, מאחר שהמרכז באריאל עמד בתנאי הראשון ובהנחה שמשרד האוצר יקצה תקציב נוסף לאריאל, אז קיים סיכוי שהוא יהפוך לאוניברסיטה כבר בתקופה הקרובה.

 

לבנת. "רושם שההמלצה נגועה במניעים פוליטיים" (צילום: יועד כהן) (צילום: יועד כהן)
לבנת. "רושם שההמלצה נגועה במניעים פוליטיים"(צילום: יועד כהן)

 

גורם במל"ג ירושלים אמר כי "מבחינת אריאל, הכול עוד פתוח, מצד אחד ייתכן שמל"ג יו"ש יהפוך את ההחלטה של ות"ת ומצד שני ההחלטה של הות"ת מדברת רק על דחייה ולא על ביטול האוניברסיטה וייתכן מאוד שבמאי 2013 הפוליטיקאים ידאגו לכך שהות"ת ישנה את ההחלטה שלו". מנגד, גורם אחר במל"ג ירושלים אמר כי "בעצם ההחלטה היום הות"ת הרוויח זמן וייתכן מאוד שעד השנה הבאה שר החינוך יתחלף ואז רוח המפקד תהיה שונה".

 

בחודשים האחרונים התעצמה הסערה האקדמית לאחר שנשיאי האוניברסיטאות שיגרו מכתב לראש הממשלה בנימין נתניהו, ובו קראו לו למנוע את הצעד שמהווה לטענתם "פגיעה אנושה במערכת ההשכלה הגבוהה".

 

מוועד ראשי האוניברסיטאות נמסר כי "אנו מברכים את הות"ת על החלטתה לבצע בדיקה מקיפה של מבנה מערכת ההשכלה הגבוהה בישראל. הבדיקה צפויה לתת מענה מתאים למציאות הקיימת, כולל בחינת הצורך לקידומו של מוסד אקדמי כזה או אחר".

 

בהצבעה בנוגע למוסד האקדמי באריאל הצביעו חמישה מחברי הות"ת בעד, חבר אחד התנגד וחבר נוסף נמנע. חבר הוועדה שנמנע, פרופ' משה מנדלבאום ממכללת נתניה הסביר כי "לא מדובר במצב שצריך להקים אוניברסיטה מאפס אלא במצב שבו המכללה כבר קיימת ופועלת ברמה גבוהה".

 

"תחילת המאבק". פרופ' מאירשטיין (צילום: AP) (צילום: AP)
"תחילת המאבק". פרופ' מאירשטיין(צילום: AP)

 

מנדלבאום הוסיף כי "חוות הדעת של הוועדה שבדקה אותה הייתה מאוד חיובית, המכללה עומדת בכל הדרישות האקדמיות ולמעשה כבר מתפקדת כמעין אוניברסיטה לכל דבר, אז לכן אני סבור שיש לנהוג כלפיה בהגינות ושוויוניות ולא להפלות אותה לרעה ולקבוע בצורה שרירותית שהיא לא תהיה אוניברסיטה. עם זאת אני מסכים שאין לפעול בפזיזות וברגע שחברי ות"ת ביקשו עוד ארכת זמן החלטתי להימנע, אך בוודאי שאני לא אתמוך בכך".

 

"קוקטייל של פוליטיקה ואינטרסים" 

גם בצד הימני של המערכת הפוליטית משוכנעים כי בסופו של דבר הקמפוס שבו לומדים מדי שנה אלפי סטודנטים יהפוך בעתיד הקרוב לאוניברסיטה מן המניין. יו"ר מועצת יש"ע דני דיין אמר כי "זה ברור שההחלטה הזו היא קוקטייל המשלב בין הטיה פוליטית של הגוף הזה שהוא בבירור מוטה ובין שימור האינטרסים של האוניברסיטאות הקיימות. כל פעם שרצו להקים אוניברסיטה חדשה המוסדות הקיימים התנגדו לכך. זה קרה עם תל אביב, עם בר אילן ובעצם עם כולן".

 

עוד אמר דיין כי "למרות הכול, עם כל הכבוד לגוף הזה, דבריו הם סך הכול המלצה, וההחלטה היא של מל"ג יו"ש. הממשלה היא זו שצריכה להחליט וזה המבחן של גדעון סער ונתניהו. קודמיהם הבטיחו שאם באריאל יעמדו בתנאים, המוסד ייהפך לאוניברסיטה ב-2012, ועל פי הדו"ח שהוגש על ידי פרופסורים רציניים, בהם חתן פרס נובל, ובדק את העמידה בתנאים - המרכז עמד בהצטיינות בכולם. השאלה היא אם יש ממשלה בירושלים".

 

יו"ר המועצה האזורית שומרון גרשון מסיקה קרא לשר החינוך סער להדיח את

יו"ר הות"ת מנואל טרכטנברג. לדבריו, "שיקולים פוליטיים קיצוניים גברו על השיקולים המקצועיים. אם היה מדובר באוניברסיטה ערבית היא הייתה מאושרת מזמן. לא ייתכן שהשמאל הקיצוני יכפה את דעותיו על עם שלם, ובניגוד להחלטות הדרגים המקצועיים. אני מצפה מממשלה לאומית לאשר מחר על הבוקר את ההכרה באוניברסיטה באריאל".

 

יו"ר הוועדה לביקורת המדינה ח"כ אורי אריאל (האיחוד הלאומי) אמר בתגובה להמלצת הות"ת כי "זו החלטה אומללה שמונעת מאינטרסים צרים של ראשי האוניברסיטאות שמוכנים לפגוע בעולם האקדמיה והמחקר ובלבד שעוגת התקציב תישאר רק שלהם. המרכז באריאל עמד בכל המבחנים לאורך השנים והוא יותר מראוי להיקרא אוניברסיטה".

 

Read this article in English

 

בהכנת הכתבה השתתפו מורן אזולאי ואיתמר פליישמן
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שומרים על אופטימיות. המרכז האוניברסיטאי אריאל
צילום: גיל לרנר
מומלצים