שתף קטע נבחר

ישראלים יקרים - האו"ם קורא לכם לעבודה

מעטים יודעים שישראל כיום מעורבת בצורה מוגברת בפעילות הרחבה והמגוונת של האו"ם ושל סוכנויותיו בתחומים רבים ולא פוליטיים, וזוכה להערכה רבה על תרומתה בנושאים בהם יש לה ניסיון וידע ייחודיים. מתעניינים?

בניגוד לדעה הרווחת, בעשור וקצת האחרונים חלה דווקא התקדמות משמעותית ביחסים בין ישראל לבין ארגון האו"ם. הזרקור אצלנו מופנה באופן טבעי לנושאים המדיניים האקטואליים בזירה זו ופחות להתרחשות בשלל הנושאים המקצועיים והענייניים האחרים. 

 

 

מעטים יודעים שישראל כיום מעורבת בצורה מוגברת בפעילות הרחבה והמגוונת של האו"ם ושל סוכנויותיו בתחומים רבים ולא פוליטיים, וזוכה להערכה רבה על תרומתה בנושאים בהם יש לה ניסיון וידע ייחודיים.

 

אחד היעדים המרכזיים של משרד החוץ הוא לשלב את ישראל באג'נדה הגלובאלית, המכתיבה את סדר היום הבינ"ל, ולמצב אותה כמדינה-חברה, התורמת למאמץ הבינ"ל בהתמודדות עם הבעיות והאתגרים של העולם המתפתח.

 

כך נבחרה ישראל בשנים האחרונות לשבת בוועדים המנהלים של מספר גופי או''ם (UNDP, UNICEF), תרמה וחתמה הסכמים בתחומים כגון העצמת נשים והמלחמה באיידס ואירחה מספר כנסים בינ''ל במגוון נושאים מרישום פטנטים, דרך התארגנות עובדים ועד בריאות ומשטרה.

 

בנוסף, ישראל יזמה והעבירה לראשונה בעצרת האו"ם הצעת החלטה בנושא טכנולוגיות חקלאיות לצורכי פיתוח, החלטה שלא רק שזכתה ברוב עצום וללא התנגדויות כי אם גם זיכתה את ישראל בהערכה רבה. 

 

חסר ייצוג

יחד עם זאת קיימים עדיין תחומים רבים בהם על ישראל לעשות עוד הרבה כדי לשפר את מעמדה בזירה זו. הגברת הייצוג הישראלי למשל ושילוב עובדים ישראלים באו"ם, יסייעו לשדרג את מעמדה של ישראל ויתרמו לשיפור תדמיתה.

 

סוכנויות האו"ם השונות מעסיקות מאות אלפי עובדים ברחבי העולם. ישראל חברה ופעילה ברבות מהסוכנויות ומהגופים האו"מיים ואף משתתפת במימון חלק מהן עפ"י משקלה היחסי (התל"ג שלה) בין מדינות העולם.

 

כיום מועסקים באו"ם כ-60 עובדים ישראלים - במגוון תפקידים מקצועיים ואחרים - ומשרד החוץ שוקד על הגדלת המספר הזה בהתאם למשקלה ותרומתה היחסיים של ישראל לאו"ם ובכך להגביר את המעורבות ויכולת ההשפעה שלנו בתוך הארגון.

 

הניסיון מלמד שעובדים ישראלים מקצועיים יכולים לתרום לשיפור תדמיתה של ישראל ולהגברת שתוף הפעולה עם הסוכנות בה הם עובדים.

 

ניתן למנות סיבות רבות לכך שמעט ישראלים מועסקים כיום באו"ם, אולם העיקריות שבהן הן:

היעדר חשיפה וידע על אפשרויות התעסוקה בסוכנויות האו"ם, תדמית שלילית של הארגון בישראל, חוסר מודעות ליריעה הרחבה של פעילות מוסדות האו"ם ואי הכרת תהליכי הגשת המועמדות והקליטה למערכת האו"מית.

 

אסטרטגיה ארוכת טווח

האגף לארגונים בינ"ל במשרד החוץ הציב לעצמו כיעד לשנים 2013-2012 למסד את הטיפול בשילוב ישראלים באו"ם במטרה להגדיל את מספר העובדים הישראלים המועסקים בסוכנויות האו"ם השונות.

 

לצורך כך גובשה אסטרטגיה ארוכת טווח בשיתוף עם משלחות ישראל למוסדות האו"ם בניו יורק ובג'נבה, כדי לתת מענה לאותן סיבות שבגינן ישראל סובלת מתת ייצוג של עובדים באו"ם.

 

בתוך כך הוקם ע"י משרד החוץ לפני מספר חודשים עמוד פייסבוק ייעודי. בנוסף, מארגן משרד החוץ יחד עם האו"ם את המבחן המדינתי השנתי בישראל של האו"ם YPP  - Young Professional Program למועמדים אקדמאיים ישראלים צעירים למשרות פנויות באו"ם.

 

המבחן יתקיים השנה בחודש דצמבר ובקרוב מאד יפורסמו הפרטים ותיפתח ההרשמה. משרד החוץ גם מעודד ומסייע לפרויקטים של מודל האו"ם באוניברסיטאות ובתי ספר תיכוניים בארץ ומארגן ימי עיון וסדנאות לחשיפת עבודת האו"ם ואפשרויות התעסוקה שהוא מציע.

 

קיים אינטרס מדיני ומקצועי להגביר את מספר העובדים הישראלים במערכת האו"ם. נוכחות ישראלית מוגברת תסייע לשיפור מעמדה של ישראל ותתרום ליכולת להשפיע במישרין ובעקיפין על תהליכי החשיבה והעבודה של הביורוקרטיה המקצועית בתוך מנגנוני האו"ם.

 

דבר זה גם יכול להניב דיווידנד כלכלי בדמות שת"פ כלכלי, השקעות בישראל, קידום תעשיות פיתוח ישראליות וכדומה.

אנו גם מאמינים שייצוג ישראלי כזה יסייע לקליטה ולשיבוץ של עובדים ישראלים נוספים בארגון כפי שקורה אצל מדינות אחרות, שאזרחיהן העובדים בארגון, מעודדים ומסייעים לקליטת עובדים נוספים ממדינתם.

 

האתגר, אם כן, הוא של כולנו והיעד הוא בר השגה - להגביר את המודעות ולחשוף את הזדמנויות התעסוקה הקיימות באו"ם, וכפועל יצא מכך, לממש את הפוטנציאל של מועמדים ישראלים רבים וטובים להתקבל לעבודה באו"ם. אנו מזמינים אתכם להצטרף למאמץ ולסייע לנו בהגשמת מטרה משותפת זו.

 

הכותב הוא שגריר לשעבר ומנהל פרויקטים באגף ארגונים בינ"ל במשרד החוץ

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים