שתף קטע נבחר

  • טיול לעבר

הטובים לדאונים: פרחי הטייס הראשונים של צה"ל

כבר בשנות ה-30 התקיים קורס "הטיס הראשון" שהתבצע על דאונים בעמק יזרעאל. עם הקמת צה"ל, ב-1949, עדיין למדו לטוס בשיטה זו. קבלו את הטייסים הראשונים שלנו

כבר הבאתי בעבר, בכמה כתבות במדור זה, סיפורים על קורסי טיס טרום המדינה וקורסי דאייה בשנות ה-30 ממועדון התעופה בכפר ילדים שעל גבעת המורה.

 

והנה, מסתבר, שגם עם הקמת צה"ל עדיין התקיים קורס דאייה בגבעת המורה. בשנת 1949 השתתף בקורס זה אורי ביהם, שמאוחר יותר הפך לטייס בחיל האוויר.

 

עוד כתבות במדור טיול לעבר :

 

אביו של אורי, פיליפ ביהם, עלה לארץ מצ'כוסלובקיה בשנות ה-20, אבל זהו סיפור בפני עצמו ואביא אותו במועד אחר. בביתו של אורי מצאתי צרור תצלומים המספר על קורס הדאייה בכפר הילדים בשנה זו.

 

מספר אורי:

"המדריך הראשי היה ארנסט רפפורט (כינויו היה רפ'), משפטן שעלה ארצה מגרמניה בשנת 1935 והיה במחלקת הטייס של הפלמ"ח. רפפורט הדריך טייס בחיל האוויר, ובשנת 59 חזר לגרמניה והיה לשופט מחוזי בכיר בעיר מונסטר. מדריכים נוספים היו שלמה ירקוני, יצחק זוסמן ואריה שקולניק.

 

"על צלע ההר הפונה לכיוון העמק - עפולה (הצד המערבי) היו שתי עמדות הזנקה: אחת בחצי גובה ההר והשניה בסמוך לפסגת ההר מגובה רב יותר, ולכן למתקדמים. לפעמים כיווני הרוח חייבו להזניק מצלע ההר הפונה צפונה (כפר תבור) מחצי גובה ההר, וזאת עמדת ההזנקה השלישית".

 

על-מנת לקבל מושג, נציין רק שלקבלת דרגה א' צריך היה לבצע גלישה ישרה ומאוזנת במשך חצי דקה, ולשם קבלת דרגה ב' היה צריך לבצע שלוש גלישות של דקה כל אחת, הכוללות פנייה אחת של 180 מעלות ונחיתה בשדה משולש קטן שסומן במיוחד.

 

והנה לפניכם הקורס בתצלומים.


1. כפר ילדים ובית החולים עפולה. מבט מגבעת המורה, שנות ה-40.


2. חניכים בקורס הדאייה בכפר ילדים. משמאל - אורי ביהם. מימין - חזנצ'יק (חזן) שנהרג בתאונת מוסקיטו יותר מאוחר.


3. עגלת כבל הזנקה עם מנוע. שימשה להזנקת דאונים בשדה דב-תל אביב

4 חניכים מרכיבים דאון מסוג וורונה. הדאון המקורי נבנה בפולין. לאחר מכן נבנו דאונים מסוג זה בארץ בבית הספר 'עמל' חדרה, בשיתוף עם מועדון התעופה בחדרה.


6-5. חניכי הקורס מרכיבים דאון וורונה.


6.


8-7. דאון דגם וורונה מורכב בחצר כפר ילדים.


 

8.


9. דאון וורונה נגרר בעזרת פרד במעלה גבעת המורה לנקודת ההזנקה. אוחז בפרד - חזנצ'יק, בחולצה הכהה - אורי ביהם.


10. וורונה בעמדת הזנקה. שלושה חניכים אחזו בדאון והיתר היו נרתמים לשני כבלי גומי, המחוברים לדאון בצורת V (נראה בתצלום), ומתחילים להתקדם ולמתוח את הכבלים. כאשר המזניק החליט שהמתח מספק, היה נותן הוראות אחרונות לטייס, ולפקודה "זנק" היו האוחזים בדאון משחררים.


11. וורונה בדאייה.


12. תאונה אווירית ליד בית החולים עפולה. דאון וורונה "נחת קשה". ליד הדאון - אורי ביהם.


13. חניכי הקורס מתקנים את כנף הדאון. שני משמאל - המדריך אריה שקולניק, שלישי מימין - החניך ארנון פרוינד מעפולה.


14 . דאון "גרונאו-בייבי", דאון גרמני, בגרירה לעמדת הזנקה (הובא לראשונה ארצה על ידי עולים מגרמניה בשנת 1935 לערך).


15. דאון "גרונאו-בייבי" בעמדת הזנקה, בתא הטייס יצחק זוסמן.


16. "גרונאו בייבי" ליד עגלת הגרירה. משמאל - אורי ביהם.


17. "גרונאו בייבי" בדאייה.


18. דאון "אולימפיה" המתקדם ביותר שהיה אז בארץ. בשנת 1949 הובאו שני דאונים מפורקים מסוג זה והורכבו כאן, אחד למועדון הדאייה ואחד היה שייך למנחם בר מכפר יהושע.


19. חניכי קורס הדאיה בצילום-מחזור ליד דאון אולימפיה. מזוהים ראשון משמאל: אורי פילוסוף מחדרה. שני משמאל: חזנצ'יק. שני מימין: ארנון פרוינד מעפולה. חמישי מימין: צבי בלום מפרדס חנה.

 

ואתם הגולשים, אם זיהיתם דמויות מוכרות כתבו והגיבו לכתבה.

 

לכל הכתבות במדור טיול לעבר

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"מוסטנג" מעל כפר ילדים. הוטס בידי דני שפירא
מומלצים