שתף קטע נבחר

לראשונה: אלפי טונות של פסולת חקלאית תמוחזר

כמויות גדולות של פלסטיק המשמש לבניית חממות, מושלכות מדי שנה בשטחים הפתוחים וגורמות בעיות חמורות לסביבה. הפתרון המסתמן: המשרד להגנת הסביבה יגבש תיקוני חקיקה שיחייבו למחזר אותם

מהפיכת המיחזור שמנסה להוביל המשרד להגנת הסביבה בישראל, אמורה להגיע לראשונה גם למגזר החקלאי: המשרד הודיע כי יגבש בקרוב תיקוני חקיקה שיאפשר למחזר אלפי טונות של פלסטיק המשמש בחקלאות, וכי פרסם הבוקר (ה') מכרז לאספקת שירותי ריסוק לגזם חקלאי.

 

עוד בכלכלה ירוקה: 

 

יריעות הפלסטיק שמשמש לבניית חממות, כיסוי ערוגות וטפטפות להגנה על גידולים, נראות אולי תמימות למראה, אבל מהוות צרה לא פשוטה לסביבה: רובן נזרקות בסוף חייהן בשטחים הפתוחים וגורמות לנזקים לא פשוטים כמו סיכון מוגבר לשריפות, הצטברות חיידקים וזיהומי קרקע ומים.

 

יריעות פלסטיק מושלכות בשטח פתוח (צילום: המשרד להגנת הסביבה) (צילום: המשרד להגנת הסביבה)
יריעות פלסטיק מושלכות בשטח פתוח(צילום: המשרד להגנת הסביבה)

 

על פי נתוני המשרד להגנת הסביבה, למעלה מ-15,000 טון פלסטיק משמשים כיום בחקלאות בארץ לחממות, טפטפות, יריעות וכלי עזר כמו דליים ורשתות. על פי נתוני המשרד - כ-3,000 טון פסולת פלסטיק מושלכים מדי שנה בשטחים הפתוחים. יריעת פלסטיק ממוצעת משמשת חקלאי במשך שנה עד שלוש שנים ומתכלה רק אחרי מאות שנים. 

 

גם הגזם על הכוונת

מהמשרד נמסר כי בקרוב יגובשו תיקוני חקיקה בנושא, זאת בעקבות המלצות שהגיש צוות מיוחד המשותף לו ולמשרד החקלאות. על פי ההמלצות, החקלאים יחויבו להפריד את הפלסטיק מיתר הפסולת שלהם ולהעביר אותו למתקני מיחזור. צעד מתוכנן נוסף הוא מיחזור הגזם החקלאי - שאריות ענפים אלה ירוסקו וישמשו לחיפוי הקרקע ובכך יפחיתו את אידוי המים מהקרקע ויסייעו להגדלת התפוקה החקלאית ממנה.

 

חממות - למעלה מ-15,000 טון פלסטיק משמש בחקלאות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
חממות - למעלה מ-15,000 טון פלסטיק משמש בחקלאות(צילום: shutterstock)

 

כיום, חקלאים רבים משליכים את שאריות הגזם בשולי המטעים, דבר שמגביר את הסיכון לשריפות, או שורפים אותם ביוזמתם – דבר שגורם למפגעי עשן וזיהום אוויר, ועלול אף לגרום למחלות ולפגוע במגוון הביולוגי. "טיפול לא מסודר בשאריות אלה מסייע בהעברת מחלות ומזיקים לגידולים, ובשל כך מגביר את השימוש בחומרי הדברה, גורם למפגעי ריחות ומהווה סכנה במקרה של שריפה", מציינים במשרד.

 

במשרד מסבירים כי מדובר בניסיון ראשון לתת מענה כולל לטיפול בנושא של הפסולת החקלאית בישראל, זאת במסגרת מהפכת המיחזור שמנסה להוביל המשרד גם במשקי הבית. תנופת המיחזור נכנסת לכל ענפי המשק", מסר השר להגנת הסביבה גלעד ארדן. "בנוסף לתועלות הכלכליות והסביבתיות, המיחזור החקלאי ימנע את מפגעי שריפת הפסולת, העברת מחלות ומפגעי ריח".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: המשרד להגנת הסביבה
פסולת חקלאית מושלכת בשטחים פתוחים
צילום: המשרד להגנת הסביבה
מומלצים