שתף קטע נבחר

מלחמת לבנון הבאה תהיה שונה: 'גולדסטון יחוויר'

6 שנים אחרי פתיחת מלחמת לבנון השנייה, בצה"ל מביטים בדאגה צפונה: חיזבאללה אוסף מודיעין על הגדר, האיראנים עדיין הפטרון. ואיך ייראה העימות הבא? "נצטרף לתקוף חזק מאוד, כניסה קרקעית מחוייבת המציאות, ייגרם שם נזק אדיר"

בצה"ל מציינים שש שנים למלחמת לבנון השנייה - ומשרטטים תסריטים קשים למלחמה הבאה: על רקע חוסר היציבות במזרח התיכון, עליית האחים המוסלמים לשלטון במצרים והמרד בסוריה נגד בשאר אסד, דווקא לבנון הפכה לאי של שקט יחסי מבין שכנותיה של ישראל. אך למרות זאת בצה"ל מביטים בדאגה צפונה, בין היתר לאור התחזקות חיזבאללה.

 

בצה"ל אומרים כי כל יום של שקט הוא הישג, אבל השאלה כמה זמן הוא יחזיק. "הידרדרות יכולה להביא תוך שעות לירי רקטות על מרכז הארץ", אמר גורם צבאי בכיר. "המלחמה הבאה תהיה שונה. נצטרך לתקוף חזק מאוד, בצורה אלימה יותר, כדי לעצור כמה שיותר את הפגיעה בעורף הישראלי".

 

הגורם הצבאי אמר לגבי שיטת הפעולה, כי "הוכח כבר שתמרון קרקעי פוגע מאוד ביכולות השיגור שלהם". לדבריו, במקרה כזה "ייגרם שם נזק אדיר, גם אם נתקוף רק את התשתיות הצבאיות שלהם". הוא הוסיף כי "יהיה יחס שונה לגמרי בין חומר הנפץ שיוטל בלבנון לעומת זה שיוטל על ישראל. בחמישה-שישה ימים נחושים נוכל לסגור את הסיפור. יהיו לנו לא מעט נפגעים בעורף וגם בקרב החיילים, לכן הכניסה הקרקעית תהיה מחויבת המציאות".

 

הוא הזכיר את דו"ח גולדסטון, שנכתב אחרי מבצע עופרת יצוקה בדרום. "הדו"ח יחוויר לעומת מה שנראה בלבנון במלחמה הבאה, כי חיזבאללה בחר להמתקם בתוך מרכזי האוכלוסייה בצורה הכי צינית".

 

כמעט תקרית בגבול

"המדיניות שלנו במקרים כאלו היא לא לירות את הכדור הראשון, אבל ברגע שהצד השני פותח באש, אז נגיב בצורה חדה וכואבת: נפגע כדי להרוג 13 מתוך 15 חיילים מהצד השני, כדי שהשניים שנותרו בחיים יספרו למפקדים שלהם מה קרה", הסביר גורם בכיר בפיקוד הצפון.

 

הגורם הצבאי אמר שצה"ל "סוגר שש שנים הכי יציבות שהיו לנו בגיזרה מאז תחילת שנות ה-70'. זה מתבטא בתיירות והשקט ממנו נהנים תושבי הצפון".

 

חומה ליד מטולה (צילום: יואב זיתון) (צילום: יואב זיתון)
חומה ליד מטולה(צילום: יואב זיתון)

 

עם זאת, בצה"ל מזהים היטב את אנשי חיזבאללה סמוך לגבול, לא פעם הם נמצאים ליד החיילים הלבנונים. בכפר קילא, הנמצא סמוך למטולה, זיהה צה"ל חדר מפקדה וחדר תצפית של חיזבאללה, שאנשיו אוספים מודיעין על כוחות צה"ל, ממש ליד הגדר. בחלק מהמקומות נראים אף דגלים צהובים של חיזבאללה. לדבריהם, איראן היא עדיין הפטרון.

 

באחד המקרים זיהו תצפיות של צה"ל שני כלי רכב של חיזבאללה עם גורמים מהכוחות המיוחדים של הארגון, שירדו דרומה לראות את ישראל מקרוב ולהתכונן לעימות הבא. במקרה נוסף, סמוך לחצבני, אירעה בשבוע שעבר תקרית שכמעט הידרדרה לחילופי אש. כוח צה"ל שפיטרל ליד הגדר, הבחין בחיילי צבא לבנון שהתקרבו לעברו, ושלפו לפתע כלי נשק, בטענה ככל הנראה שחיילי צה"ל הפרו ריבונות לבנונית.

 

במשך כשעה שמונה לוחמי צה"ל מחטיבת הצנחנים נעמדו עם כלי נשק שלופים ודרוכים מול חמישה חיילי צבא לבנון, שכיוונו בעצמם לעבר חיילי צה"ל רובי צלפים ומטולי אר-פי-ג'י. עשרות מטרים וגדר הפרידו בין שני הכוחות, ובסופו של דבר אף אחד לא פתח באש, לאחר שכוחות חיפוי של צה"ל הפגינו נוכחות ממקומות אחרים. בתחקיר האירוע גילה הגשש מהכוח של צה"ל כי מפקד הכוח הלבנוני חילק לחייליו מטרות לאן לירות.

 

מפקד עוצבת הגליל, תת אלוף הרצי הלוי, אמר במהלך סיור עיתונאים בגבול כי "צה"ל מתכונן בצורה יסודית ומקצועית למחמה נוספת, כאשר לאויב יש יכולת אש מגוונת ונטמע היטב בקרב האוכלוסייה". הוא הוסיף כי "במלחמה הבאה יהיו חילופי אש כבדים בשני הצדדים, ונצטרך להיכנס בצורה חזקה עם הרס רב בתוך הכפרים הלבנונים, לא כעונש אלא כי שם האויב. למדינת לבנון יגרמו נזקים גדולים יותר מאשר אלו שנגרמו בלבנון השנייה. ניתן לצבא לבנון הזדמנות לא להיות אויב, אבל הוא יקבל מענה התקפי אם ילחם נגדנו, ותקיפתו תהיה פשוטה יותר מאשר לתקוף את חיזבאללה".

 

לדברי תת-אלוף הלוי, "אני מתקשה לראות איך תקיפה עכשיו מלבנון יכולה לסייע למשטר של אסד. הקהילה הבינלאומית וגם בארץ חשבו אחרי גולדסטון שאפשר לעשות את זה יפה, אבל במקרה כזה אי אפשר שזה יעדה בצורה יפה יותר".

 

מה יקרה אחר תקופת אסד?

בצה"ל נערכים ליום שאחרי שלטון אסד. הגורם הבכיר העריך כי חיזבאללה במצב כזה עשוי לתקוף את ישראל "כדי לתת את הטון" או לבצע פיגועים נגד מטרות ישראליות בעולם. לגבי החשש של מעבר אמצעי לחימה מסוריה לידי חיזבאללה, אמר הגורם כי "עדיין אנחנו לא מכירים מעבר של טילי קרקע אוויר מסוריה לחיזבאללה".

 

בצבא מבינים שבלבנון, שעדיין מלקקת את פצעיה מאותה מלחמה, לא ימהרו שוב להסלים את המצב. רק לאחרונה סיימה העיירה השיעית בינת ג'בל להשתקם, ובמארון א-ראס נבנה במימון איראני מתקן נופש גדול ומוזיאון.

 

"נסראללה מספיק מיומן והוא יידע אם ירצה איך להימנע מהתערבות במצב שבו

 ישראל תתקוף באיראן", העריכו בצה"ל. "במקביל, ההשפעה האיראנית על חיזבאללה פחתה לאור הסנקציות על טהרן. יש להם פחות יכולת לתמוך בחיזבאללה".

 

הארגון השיעי עדיין עובד, מתבצר כל העת ומכין עצמו ליום פקודה. צוותי התצפיתניות של גדוד שחף ולוחמיו הפרוסים בגזרה, מזהים כל העת ניסיונות להקים מוצבים ועמדות מוסוות באזור הגבול. "יחידות הבינוי של חיזבאללה לא מפסיקות לעבוד", אומרים בפיקוד הצפון, שם מסייגים ואומרים כי לפיגוע הבא כנראה שלא יהיה מודיעין, אבל במצב של מלחמה, "תמונת המודיעין שיש לנו כיום השתפרה דרמטית לעומת מה שהיה לפני מלחמת לבנון השנייה. גם בנק המטרות גדל והן נעשו ענפות יותר".

 

בצבא מעריכים עוד כי למרות הקשר השוטף בין חיזבאללה לצבא לבנון, במלחמה הבאה הם לא יתאמו מהלכים התקפיים מחשש לדליפת מידע מודיעיני.

 

במקביל, נערך בהר הרצל טקס אזכרה לחללי מלחמת לבנון השנייה. בין הנוכחים היה הרמטכ"ל, רב-אלוף בני גנץ.

 

Read this article in English

 

 

בהכנת הידיעה השתתף נועם (דבול) דביר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
משקיפים על הגבול
צילום: דובר צה"ל
תת-אלוף הרצי הלוי
צילום: יואב זיתון
מומלצים