שתף קטע נבחר

אושרו עקרונות פלסנר. הפראיירים: נחכה למעשים

נתניהו דיבר על "תמריצים חיוביים למשרתים ותמריצים שליליים למשתמטים" וסיעת הליכוד אישרה את עקרונות הדו"ח עם שינוי לצורך גיוס ערבים - אך עדיין לא ברור מה ייכלל בחוק החדש. לאחר הפגנת עשרות האלפים נפגשו גם מובילי המאבק, ניסחו עקרונות משלהם והדגישו: גיוס לכולם מגיל 18

יום אחרי שרבבות ישראלים יצאו לדרוש שוויון בנטל , ראש הממשלה אישר בסיעת הליכוד את מסקנות הוועדה שאותה פירק. כעת מחכה הצעת החוק לתוכן אמיתי ובנימין נתניהו עומד בפני המבחן הגדול: האם יביא הצעת חוק שתהווה מהפכה של ממש, או שיסתפק בחוק מרוכך שירצה את החרדים?

 

בנימין נתניהו כינס הבוקר (יום א') את סיעת הליכוד שאישרה פה אחד את מסקנות ועדת פלסנר. הוא ניסח עקרונות כלליים והבטיח "שינוי היסטורי", אך כזה ש"ישמור על אחדות העם". חברי כנסת בליכוד דרשו שיפורים במתווה של הוועדה שפורקה בשבוע שעבר על-ידי נתניהו, בדגש על גיוס הערבים. מנגד, מארגני המאבק - מעודדים מההפגנה הגדולה - מצפים למעשים, והבוקר דנו בהמשך המחאה. 

 

עוד על מחאת הפראיירים:

 

בפתח הדיון אמר נתניהו: "החוק החדש חייב לשנות את המציאות, להגדיל בהדרגה את מספר המשרתים, ולהיעשות באחריות כדי לשמור על אחדות העם. אני מבין היטב את המשרתים ובני משפחותיהם. כולם צריכים לשאת בנטל. אנו ניתן תמריצים חיוביים למשרתים ותמריצים שליליים למשתמטים. המשתמט לא יקבל כמו המשרת. אנחנו עושים את זה 64 שנים אחרי שהנושא לא טופל כנדרש. זהו שינוי היסטורי".

 

העקרונות שאישרו חברי הכנסת לאשר, לפני פגישה בין נתניהו ליור קדימה שאול מופז, שבה ייקבע כיצד יהפכו לחוק:

החלת עיקרון "שירות לכל" על כל אזרח.

האחריות לשירות - אישית.

תמריצים וגמול מוגבר למשרתים ובבסיסם קיצור השירות בצה"ל.

יצירת מערך אכיפה יעיל ומרתיע מפני כל הפרה של החוק, השתמטות ורישום כוזב.

לגברים החרדים - עקרונות הוועדה ייושמו לאלתר

הערבים - העקרונות יחולו עליהם, קביעת מסלולי השירות האזרחי תסתיים עד סוף השנה וחקיקה תושלם עד מרס 2013. בסעיף זה הוכנסה הסתייגות, לפיה לדעת סיעת הליכוד אין סיבה לדחייה.

 

ח"כ ציפי חוטובלי הביעה תמיכה מלאה בנתניהו והוסיפה כי "סוגיית שירות המיעוט הערבי אינה נכללת בהסכם הקואליציוני וראוי שסיעת הליכוד תוביל את קידומה על פי אמת המידה של שירות לכול". 

 

 (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
(צילום: אוהד צויגנברג)

 

ח"כ כרמל שאמה-הכהן, שהשתתף אמש בהפגנה, הסביר מדוע הוא תומך בגיוס חרדים לצבא. "הברית עם החרדים כבודה במקומה מונח, אך הברית עם עתיד מדינת ישראל, הערכים והמצפון שלנו - קודמת וחשובה הרבה יותר", הוא אמר. "חייבים להביא בשורה אמיתית לעם ישראל - גיוס לשירות צבאי או אזרחי".

 

במהלך הדיון שבו הוחלט פה אחד שעיקרון השוויון יחול גם על ערביי ישראל, הביע שר האוצר יובל שטייניץ את התנגדותו להחלת שירות אזרחי על הערבים. לדבריו, "שירות אזרחי אינו תחליף לשירות צבאי. שירות אזרחי פחות נכון מבחינה צבאית וכלכלית. לא רואה בו תחליף אמיתי לשירות שעיקרו העם והמדינה. בעניין ערביי ישראל, הנושא דורש פתרון".

 

שטייניץ הוסיף כי "הסוגיה שלפנינו היא שירות צבאי עם ערך הגנת קיומה של המדינה. צריכים לשאוף שכל נער יהודי בגיל 18-19, המצב הסופי יהיה שהוא יתגייס או שירות בעל ערך ביטחוני. שירות אזרחי אינו תחליף לדבר החשוב הזה. אני כן חושב שהכיוון הכללי חיובי".

 

ח"כ דני דנון אמר במהלך הדיון כי "מסקנות הוועדה הן שוחד פוליטי של מופז למתפקדים הערבים של קדימה. הליכוד חייב להחזיר את ערביי ישראל לתמונה - שירות מלא של ערביי ישראל כתנאי לקבלת עקרונות ועדת פלסנר".

 

על-רקע ההתפתחויות בסיעת הליכוד, נעדר סגן שר הבריאות יעקב ליצמן מישיבת הממשלה השבועית. ביהדות התורה אישרו כי "מדובר בהיעדרות הפגנתית המסמנת את תחילת המשבר הקואליציוני בין החרדים נתניהו". בלשכת ליצמן סירבו להתייחס לנושא.

 

ההפגנה של מחנה הפראיירים בתל-אביב (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
ההפגנה של מחנה הפראיירים בתל-אביב(צילום: ירון ברנר)

 

 (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

 

המשנה לראש הממשלה שאול מופז בהפגנה (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
המשנה לראש הממשלה שאול מופז בהפגנה(צילום: מוטי קמחי)

 

הרמטכ"ל לשעבר אשכנזי בהפגנה (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
הרמטכ"ל לשעבר אשכנזי בהפגנה(צילום: ירון ברנר)

 

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

 

לפני הדיון אמרה סגנית השר גילה גמליאל כי בדו"ח פלסנר, שהוגש באמצע השבוע שעבר, קיימים פרקים בעלי חשיבות המהווים שלד שעל בסיסו ינוסח החוק החדש במקום חוק טל, שבג"ץ קבע שיפוג ב-1 באוגוסט. "יחד עם זאת, החוק אינו מתייחס מספקת לקבוצות אוכלוסייה רחבות ובראשן הנשים", היא אמרה.

 

ח"כ מירי רגב, שבתפקידה האחרון בצבא הייתה דוברת צה"ל, קראה לראש הממשלה להטיל סנקציות על כל המשתמטים מצה"ל ולא רק נגד החרדים: "גיוס לכול הוא עניין של הליכוד לא פחות מקדימה, לכן ראש הממשלה הוא היחיד שיכול להוביל שינוי כזה".

 

עוד לא שמענו החלטה מפורשת

במקביל, לאחר ההצלחה הגדולה בהפגנה אמש, נפגשו מובילי המאבק לדון בהמשך הפעולות שלהם. הם הדגישו ארבעה עקרונות מהותיים מבחינתם:

מכסות לפיהן 1,000 תלמידי ישיבה מצטיינים יהיו רשאים להמשיך ללמוד, בעוד השאר יתגייסו;

סנקציות משמעותיות על המשתמטים;

גיוס בגיל 18;

ותגמול למשרתים.

 

מאיימים בעצרת נוספת. מפגש ראשי מחאת הפראיירים, הבוקר (צילום: בני דויטש) (צילום: בני דויטש)
מאיימים בעצרת נוספת. מפגש ראשי מחאת הפראיירים, הבוקר(צילום: בני דויטש)

 

לדברי איתי בן חורין: "אם בהצעת החוק יכללו העקרונות אנחנו נתמוך, ואם לא, ביום שבת בעוד כשבועיים נקיים עצרת". בנוסף, הוחלט לפעול בכנסת בימים הקרובים מול ח"כים לקידום העקרונות. יו"ר התאחדות הסטודנטים, איציק שמולי, הבטיח שהסטודנטים ייקחו על עצמם פעולת שטח כדי להשאיר את הנושא בתודעה.

 

יו"ר "המחנה המשותף", עידן מילר, אמר: "התוודענו בשבועיים האחרונים לספין תורן, כמעט מדי בוקר, מלשכתו של ראש הממשלה. אם ראש הממשלה יעביר היום בסיעת הליכוד את מסקנות ועדת פלסנר ככתבן וכלשונן, ויידע לחוקק במהלך זריז חוק שיקח את כל ההמלצות האלה ויטמיע אותן בחוק החדש, אז נראה בכך ניצחון גדול של המאבק שלנו".

 

מנגד הוא אמר: "אם ראש הממשלה ימשיך בתרגילים הפוליטיים, יקים עוד ועדה, וינסה לעקר את המלצות פלסנר, שגם בהן כבר יש ויתורים קשים לחרדים, אנחנו נתנגד. כפי שהראינו אתמול, אנחנו נוציא מחדש את ההמונים לרחובות".

 

מילר הוסיף כי לדעת מטה המאבק גם בהמלצות עצמן יש פשרה כואבת, בנושא הגיל, כשנותנים פטור עד גיל 22, העובדה שמשאירים מכסת פטורים גבוהה מאוד וגם בעובדה שאין

 שם פתרון מיידי לבעיית השירות של הערבים. "למרות זאת, יש שם דברים מספיק טובים, שאם יחוקק חוק בדיוק על ההמלצות הוא אכן יעשה שינוי, גם אם יש נקודות שאנו חלוקים עליהן. אבל אם ראש הממשלה יתחיל לכווץ את הדו"ח, אז לא יהיה על מה לדבר מבחינתנו".

 

 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)

 

בועז נול, ממובילי המאבק, הוסיף: "אנחנו כבר מבולבלים מהתנהלות ראש הממשלה, אבל מה שבטוח זה שהלחץ עובד. רבבות האנשים שהגיעו אתמול כבר הובילו לשינוי, פניית פרסה בעמדת ראש הממשלה. עדיין, אנחנו מאוד חוששים שמדובר בעוד מריחה של ראש הממשלה ליצור מעין 'כאילו פלסנר'. ראוי שיבין כבר עכשיו, זה לא יעבוד. עדיין לא שמענו החלטה מפורשת מראש הממשלה, רק עוד הודעות ועוד ועדות וצוותים. אנו דורשים עשייה, על פי התחייבות ראש הממשלה להוביל לחוק שירות לכולם ולא פחות".


פורסם לראשונה 08/07/2012 09:01

 

בהכנת הידיעה השתתפו אטילה שומפלבי וקובי נחשוני
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ההפגנה אמש בתל-אביב
צילום: מוטי קמחי
ראש הממשלה, בנימין נתניהו
צילום: רויטרס
מומלצים