שתף קטע נבחר

צילום: בוצ'צ'ו, אתר בתי המשפט, AFP

דו"ח השופט לוי: אין כיבוש, להכשיר מאחזים

התשובה לדו"ח המאחזים של טליה ששון: הוועדה בראשות השופט בדימוס אדמונד לוי מותחת ביקורת על הממשלות שלא הבהירו את המצב המשפטי ביהודה ושומרון, וממליצה למנוע הריסות ולהקל על מתנחלים לרכוש אדמות

יש להסדיר את רובם המכריע של המאחזים הבלתי חוקיים ולהקל על הליכי רכישת קרקע ותכנון ליהודים ביהודה ושומרון - אלה המסקנות העיקריות שאליהן הגיעה הוועדה שמינה ראש הממשלה בנימין נתניהו בראשות שופט העליון בדימוס אדמונד לוי, שמטרתה למצוא דרך להכשיר חוקית את המאחזים שכבר נבנו ביהודה ושומרון. הדו"ח הוגש לנתניהו ולשר המשפטים יעקב נאמן לפני כחודש אך טרם פורסם רשמית.

 

ועדת לוי הוקמה בינואר האחרון ועוררה מחלוקת: בימין בירכו עליה ומנגד בשמאל טענו שהיא מוטה פוליטית. השופט לוי היה היחיד לפסול את חוק פינוי-פיצוי כשזה הובא בפני בג"ץ. יחד איתו חברים בוועדה תחיה שפירא, שכיהנה כשופטת בית המשפט המחוזי בתל אביב, וכן ד"ר אלן בייקר, בעל שם בתחום המשפט הבינלאומי שהיה שותף לכתיבת הסכמי אוסלו. הממצאים שהעלתה הוועדה עשויים לשנות מהותית את התמונה המשפטית ביהודה ושומרון - בהשוואה לדו"ח המאחזים המפורסם של עו"ד טליה ששון מהפרקליטות ב-2005.

 

עוד בערוץ החדשות של ynet:

הפראיירים לנתניהו: אל תתחמק, גיוס בגיל 18

חוות דעת: לאירופה מותר להחרים את ההתנחלויות

איסור על מסתנן לשלוח כסף: "לא חוקתי ולא יעיל"  

 

כבר בפרק הפותח את הדו"ח בוחרים המשפטנים לעסוק בשאלה שאותה הם רואים כמהותית ביותר ועליה הם נותנים תשובה חד משמעית. "האם מעמדה של ישראל הוא כשל כובש צבאי על המשתמע מכך על פי המשפט הבינלאומי? לעמדתנו התשובה לכך היא שלילית", כותבים חברי הוועדה, המבססים את קביעתם על כך שמעולם לא הייתה ביהודה ושומרון ישות משפטית שריבונותה זכתה לביסוס משפטי בינלאומי (בכלל זה ירדן, ששלטה בשטח טרם מלחמת ששת הימים).

 

בנוסף קובעת הוועדה כי ההתנחלויות חוקיות מאחר שהעברת אוכלוסייה יהודית לשטחי יהודה ושומרון אינה נוגדת את הדין הבינלאומי. בקביעות אלו, מציינים חברי הוועדה, הם העדיפו את חוות הדעת שהוגשו להם בידי ארגוני ימין על פני אלו שהוצגו מצד ארגונים כגון "שלום עכשיו", "יש דין" ו"בצלם". אף שהדבר מצוין בדו"ח, לדברי "יש דין" הארגון לא העביר לחברי הוועדה כל חוות דעת, ואף החרים אותה.

 

חברי הוועדה ציינו בהקשר לדו"ח המאחזים של טליה ששון כי "אנו מסתייגים ממנו, ככל שהוא מייחס אשמה למתיישבים". עם זאת, בדו"ח של ועדת לוי ניתן למצוא מכנה משותף עם הדו"ח של ששון בכל הנוגע לביקורת על חוסר הסדר השורר בשטחים ובנייה בשטחים, בכפוף לתוכניות מתאר ונוהלי בנייה. חברי ועדת לוי מציינים בהקשר זה את דברי היועץ המשפטי של מערכת הביטחון, עו"ד אחז בן-ארי, שאמר לוועדה כי "מדובר בנקודה כואבת והדבר מצביע על אנרכיה. ישנם שרים שהיו קרובים להתיישבות שלא הקפידו על דברים אלה. הדברים נעשו ללא היתר וזה מעמיד במבוכה את הממשלה".

 

לאחר שסיימו לעסוק בשאלת הריבונות עברו חברי הוועדה לדיון על מדיניות הבנייה של ישראל בשטחים בכלל ובמאחזים הבלתי חוקיים בפרט. המסקנה העיקרית שאליה הגיעו היא שיש להסדיר את מעמדם של המאחזים הלא חוקיים מכיוון שהם הוקמו בעידוד המדינה תוך העברת מסר למתיישבים לפיו עליהם להמשיך ולפתח את מפעל ההתנחלות.

 

המסקנה העיקרית: הסדרת המאחזים הלא חוקיים. מצפה יצהר (ארכיון) (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
המסקנה העיקרית: הסדרת המאחזים הלא חוקיים. מצפה יצהר (ארכיון)

 

לאור זאת פורשים חברי הוועדה המלצות מעשיות שלמעשה הופכות את המדיניות שננקטה עד כה. בין היתר קוראת הוועדה לממשלה להסדיר את התחום המוניציפלי של המאחזים, להותיר להם שטח לצורך ריבוי טבעי בעתיד, להאיץ את התכנון המנהלי של היישובים מבלי שיידרש לכך אישור הדרג המדיני ולהימנע מלהרוס או לבצע צווי הריסה הנוגעים למאחזים עד שייבדקו האפשרויות להסדירם.

 

עוד ממליצה הוועדה כי במקרים שבהם מוגשות עתירות למתן צווי הריסה, בדומה לאלו שהוגשו בשכונת האולפנה ובמגרון, תימנע המדינה מלחוות את דעתה עד אשר יתברר הדבר בבתי המשפט. חברי הוועדה קוראים לממשלה "לא לבצע פעולות בלתי הפיכות כגון פינוי והריסה" עד השלמת ההליך המשפטי.

 

לקנות קרקעות באופן פרטי 

בנוסף ממליצה הוועדה להורות למינהל האזרחי להתיר בנייה פרטית בתחומם של יישובים קיימים, כולל באזורים שבהם ישנה תפיסה צבאית - קביעה המנוגדת לעמדה המוצהרת שעל פיה נוהגת הממשלה כיום. כמו כן, הוועדה ממליצה לאפשר ליהודים לקנות קרקעות ובתים ביהודה ושומרון באופן פרטי - דבר שלא מתאפשר כיום - וקוראת לממשלה להאיץ הליכים של הקמת שמורות טבע ברחבי יהודה ושומרון.

 

לאורך הדו"ח כולו מותחים חברי הוועדה ביקורת על היעדר מדיניות ברורה של הממשלה בשטחים ותולים את המצב המשפטי שאליו הגיעה ישראל בחוסר התוויית דרך מצד הדרג המדיני. בהקשר זה כותבים לוי, בייקר ושפירא בפסקת הסיום: "התופעה שנגלתה לעינינו בנושא ההתיישבות הישראלית ביהודה ושומרון אינה הולמת התנהגות של מדינה שחרתה על דגלה את שלטון החוק כיעד שאליו יש לשאוף. אם מהדו"ח הזה ייצא מסר שיבהיר לכול כי ימי חומה ומגדל שהיו יפים לתקופה שבה שלט בארץ שלטון זר חלפו, דיינו".

 

ההמלצות המדוברות אינן מחייבות את הממשלה, ולאחר שיסיים לבחון את הדו"ח צפוי נתניהו להעלות אותו לדיון בוועדת השרים להתיישבות שקמה לאחר ההחלטה על פינוי שכונת האולפנה ובראשה הוא עומד. גם אם יתקבלו שם ההמלצות יצטרך נתניהו להכריע אם לגרום גם למערכת המשפטית לפעול על פיהן.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
השופט בדימוס אדמונד לוי
צילום: בוצ'צו, אתר בתי המשפט
ד"ר אלן בייקר
באדיבות המרכז הירושלמי. א בייקר
מומלצים