שתף קטע נבחר

מאסרים כבדים לשוטרים שהפקירו למוות פלסטיני

בית המשפט גזר 30 חודשי מאסר על אסף יקותיאלי וברוך פרץ, שהורשעו בגרימת מוות ברשלנות לאחר שהפקירו גנב רכב פצוע. השופט: "התנהגותם הייתה מכוערת ומעוררת חלחלה". פרקליט אחד השוטרים: "העונש הזוי, נערער"

בית משפט השלום בירושלים גזר הבוקר (יום ב') מאסר של שנתיים וחצי על השוטרים אסף יקותיאלי וברוך פרץ, שהורשעו בגרימת מוות ברשלנות לאחר שהפקירו לפני ארבע שנים את הצעיר הפלסטיני עומר אבו-ג'ריבאן כשהוא פצוע בשולי הדרך סמוך לירושלים.

 

"ברור היה להם שלא מדובר באדם בריא". יקותיאלי בביהמ"ש, היום (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
"ברור היה להם שלא מדובר באדם בריא". יקותיאלי בביהמ"ש, היום(צילום: אוהד צויגנברג)

 

עוד בערוץ החדשות של ynet:

דו"ח המאחזים 2012: עיוות או צדק היסטורי?

חוות דעת: לאירופה מותר להחרים את ההתנחלויות

הפראיירים לנתניהו: אל תתחמק, גיוס בגיל 18  

 

השופט חיים לי-רן שגזר את דינם של שני השוטרים ציין בהחלטתו כי "ברור היה לפרץ ויקותיאלי שלא מדובר באדם בריא. שני הנאשמים היו היחידים בשרשרת הפיקוד שראו את מצבו של העצור ונהגו כפי שנהגו. התנהגותם של הנאשמים כלפי העצור שנתון היה למרותם היא מכוערת ומעוררת חלחלה".

 

השופט הוסיף כי "מתקשה אני להבין כיצד אף שהיו ערים למצבו הפיזי והנפשי של העצור, תכו עיניהם מלהבין ולהפנים את מצוקתו של בן אנוש שנברא בצלם, והותירוהו כך סתם במצבו באישון לילה, בכביש חשוך, מבלי שידעו הם עצמם היכן הורידוהו, ובלא שצויד לפחות בשתייה, משל היה כלי שאין חפץ בו" .

 

במקביל, ביקר השופט לי-רן את גורמי הפיקוד במשטרה, אך קבע כי אין להם שום אחריות למותו של הפלסטיני. "יש להעיר כי גורמי הפיקוד במשטרה", ציין השופט לי-רן, כי "שלאחר שנתברר להם כי לא נמצאה הדרך לעצור את המנוח ולספק לו השגחה רפואית והחליטו לשחררו לידי כוח צה"ל או מג"ב במחסום, תחילה כפוף לזיהויו ולכיתור קרובי משפחה שיפגשוהו באזור המחסום ולאחר מכן תוך ויתור על נוכחותם של קרובי משפחה אינם יכולים לרחוץ בניקיון כפיים לגבי טיבה של החלטתם, על אף שכאמור אין הם נושאים באחריות להתרחשות האסון".

 

"עתידם במשטרה לא מובטח" 

בבואו לגזור את דינם של שני השוטרים, נתן השופט לי-רן את דעתו למצבם הבריאותי והפיננסי וציין כי "שתי המשפחות נתונות בקשיי פרנסה מאז הגשת כתב האישום. הם הושעו משירותם במשטרה ועתידם בשירות המשטרה לא מובטח. בנוסף, הוגשה נגדם תביעה אזרחית בסכום לא נמוך על ידי משפחת המנוח".

 

עם זאת, בנוגע לעונש ציין השופט לי-רן כי "נכון הדבר שהעונשים הנגזרים בדרך כלל למורשעים של גרימת מוות ברשלנות שהינן פרי נהיגה רשלנית ברכב נמדדים בדרך כלל, למעט במקרים יוצאים מן הכלל, בחודשים לא ארוכים. ברם, השוני היסודי בין אלה ובין ענייננו בכך שבתאונת דרכים קטלנית שנגרמה ברשלנות נהג יכול למצוא עצמו מעורב חלילה כל אוחז הגה שלא הקפיד די בנסיבות על כללי נסיעה זהירה. הרי שבדרך דנן אסור לו לאדם למצוא את עצמו כלל".

 

"היחידים שראו את מצבו של העצור". פרץ בביהמ"ש, היום (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
"היחידים שראו את מצבו של העצור". פרץ בביהמ"ש, היום(צילום: אוהד צויגנברג)

 

עו"ד צדוק חוגי, פרקליטו של פרץ אמר בתגובה להחלטת בית המשפט כי "מדובר בעונש הזוי שאין לא אח ורע או קשר למקרה ועל כן אנחנו מתכוונים להגיש ערעור. המשטרה הפקירה את השוטרים ונתנה את הדם שלהם על מנת להשקיט את הסערה הציבורית. המקרה החל בכך שנתנו הוראה לשחרר אדם חולה, והבעיה היא במי שנתן את ההוראה מלכתחילה אלא שבמקרה הזה מאשימים את הש"ג".

 

מנגד, התובעת ממח"ש עו"ד בתיה קוליץ, אמרה כי "בית המשפט אמר את דברו, וראה בחומרה את המעשים. גזר הדין מבטא את עוצמת הפגיעה בערך המוגן של חי אדם. קרתה כאן טרגדיה וזו מחירה".

 

הורד ללא מים וללא אוכל 

אבו-ג'ריבאן, פלסטיני מעזה ששהה בארץ בניגוד לחוק, נמצא ביוני 2008 כשהוא מוטל ללא רוח חיים בכביש המוביל מצומת עטרות לצומת גבעת עזה. שבועיים קודם לכן הוא גנב מכונית והתהפך איתה בכביש 6. לאחר אשפוזו בבית החולים שיבא בתל השומר הוחלט להעבירו למעצר במשטרה ולאחר מכן הוא הורד סמוך למחנה עופר, ללא מים וללא אוכל. אבו-ג'ריבאן התייבש וכעבור יומיים נמצאה גופתו.

 

בכתב האישום שהוגש נגד שני השוטרים צוין כי לאחר שאבו-ג'ריבאן הועבר מבית החולים למעצר בתחנת המשטרה ברחובות, הורה מפקד התחנה להחזירו לשטחים. הקצין התורן, פקד ברוך פרץ, העביר את ההוראה לשוטר אסף יקותיאלי, והוא הסיע את הפלסטיני והוריד אותו סמוך למחנה עופר כשהוא לבוש בפיג'מה וקטטר מחובר לגופו. בכתב האישום ציינה המחלקה לחקירות שוטרים כי השניים התרשלו במעשיהם ובדרך קבלת ההחלטה בדבר דרך שחרורו של אבו-ג'ריבאן.

 

בסוף מאי הרשיע השופט חיים לי-רן את השניים ופסק כי רשלנותם מתרכזת בעצם החלטתם להשאיר את אבו-ג'ריבאן באישון לילה בצד דרך חשוכה ללא שתייה ומזון, כאשר הוא יחף, מתקשה בהליכה, לבוש בבגדי אשפוז של בית חולים וקטטר לגופו.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אבו-ג'ריבאן
צילום רפרודוקציה: מוחמד סבאח, בצלם
"מאשימים את הש"ג". עו"ד חוגי
צילום: עמית שאבי
מומלצים