שתף קטע נבחר

באיזה גיל מומלץ ללמד ילדים שחייה? מדריך למים

היא משפרת את הכושר הגופני, מסייעת להפרעות קשב וריכוז וגם מצילה חיים. השחייה היא אחד מענפי הספורט שחשוב שכל ילד יידע. איך מתמודדים עם חרדת מים, באיזה גיל מומלץ להתחיל ואיך מונעים מהילדים להשתעמם בשיעורים? מדריך מיוחד

אחד הצעדים הראשונים בהם נקטה אמו של יעקב טומרקין, זמן קצר לאחר שעלתה עמו לישראל מרוסיה היה לרשום אותו לחוג שחייה. אמו של טומרקין, המתגוררת בסמוך לחוף ימה של אשדוד, רק רצתה שהילד ידע כיצד להיחלץ ממלתעות הים הסוער, רגע לפני שיגבה עוד קורבן. אבל גם היא לא האמינה שהילד השובב הזה, שהיו מי שכינו אותו "מופרע", יהפוך להבטחה הגדולה ביותר של השחייה הישראלית. היום בגיל 20, הפך טומרקין המוכשר לבכיר שחייני ישראל, והתקווה הגדולה שלנו באולימפיאדת לונדון 2012, וגם אלה שאחריה.

 

עוד על שחיית ילדים:

מדריך וידאו: 4 תרגילי טרום שחייה לפעוטות

מדריך וידאו: 5 תרגילים שיכינו את הילד לשחייה

 

טומרקין הצעיר הוא רק דוגמא אחת לאפקט המופלא של השחייה, שעדיין לא פוענח עד תום. השחייה בסביבה המימית והשקטה משפרת זיכרון, מרגיעה, ממקדת מטרות, והיא מן הסתם גם הספורט הנחשב לבריא מכולם, עם שיעור הפציעות הנמוך ביותר. אבל השחייה עושה הרבה יותר מכך, ובשעת צרה היא עשויה גם להציל חיים.

 

מאיזה גיל מותר ללמד את הילד שחייה, למה כדאי להרגיל את התינוק לאהוב את המים, מה עושים עם ילדים החרדים ממים, ואיך מונעים מהם להשתעמם? יחד עם אור טיברג, מנהלת חטיבת ילדים במכבי תל אביב שחיה, הכנו עבורכם מדריך מיוחד - בדרך אל המים.

 

למה מומלץ ללמד ילדים שחייה?

ילד בעל הרגלי מים נכונים וטובים לא ייבהל כשהם יכסו את ראשו, ומהבחינה הביטחותית מדובר בהרבה יותר מקלישאה: אחד הגורמים העיקריים לטביעה הם בהלה וחנק כתוצאה מהתגובה הראשונית למים. ילד שיודע להסתדר עם מים ומורגל אליהם, גם הם יהיה רק בן מספר חודשים, היה ויהיה מצב ויפגוש במים – הוא לא יבהל ולא יטבע.

 

אסונות רבים מתרחשים דווקא באמבטיה. די בהחלקה אל אמבט מלא מים או בחוסר תשומת לב של שניות ספורות כדי להביא לכדי טרגדיה. אולם אצל ילד שאינו נבהל ממים, התהליך עד למצב מסוכן יהיה ארוך יותר, והוא ינצל.

 

ילד עם הרגלי שחייה טובים לא ייבהל כשהמים מכסים את ראשו (צילום: שיר ים) (צילום: שיר ים)
ילד עם הרגלי שחייה טובים לא ייבהל כשהמים מכסים את ראשו(צילום: שיר ים)

 

אך זו ממש לא הסיבה היחידה: כאשר תינוקות ופעוטות בעלי הרגלי מים נכונים, שלומדים לאהוב מים וסביבה מימית, יגיעו ללימודי השחייה, תהליך הלימוד יהיה קצר יותר, יעיל יותר ונכון הרבה יותר, משום שהוא יגיע מוכן למים. קל יותר ללמד ילד המורגל בסביבה מימית, מאשר ילד הפוגש בריכה לראשונה וחושש ממנה.

 

מאיזה גיל מומלץ ללמד שחייה?

הגיל המומלץ להתחיל ללמד שחייה הוא חמש ומעלה. זהו גיל בו הילד יכול לרכוש מיומנויות למידה, יכול להקשיב ולהבין מה רוצים ממנו. אולם אפשר להתחיל בהכנות עוד הרבה קודם לכן. עם התינוק שלכם תוכלו להתחיל באמבטיה. להזליף בעדינות מים על הפנים, לשחק עמו שירים תוך כדי חוויה נעימה, או לקחת אותו לבריכת קטנטנים ולבצע עמו תנועות שונות לחיזוק שרירי הגב, הבטן וחגורת הכתפיים. פעילויות כאלה מתבצעות גם במסגרת חוגים שונים לתינוקות ופעוטות. במים התינוק יכול להרים את ראשו בצורה טובה כיוון שכוח המשיכה כמעט מבוטל. תינוקות אלה גדלים להיות ילדים בעלי חוזק שרירים גדול יותר, ומסוגלים ללמוד טוב יותר את מיומנויות השחייה.

 

כאמור, ילד לפני גיל חמש יוכל ללמוד לשחק במים, אולם החל מגיל זה הוא יוכל לרכוש מיומנויות של טכניקת השחייה, שהן הבסיס ללימוד שילווה אותו כל חייו. קורס שחיית ילדים מונה לרוב 10 עד 15 שיעורים ולאחריו, עם הכוונה נכונה וביטחון, יוכל הילד לשחות למרחק של 15 מטר ברציפות.

 

האם כדאי לצייד ילד שאינו שוחה במצופים?

זוהי טעות שכיחה של הורים: המצופים נותנים ביטחון מוטעה להורים, שכן ילד עם מצופים לא יודע לצוף והוא אינו בטוח. הורים רבים משאירים ללא השגחה את הילד כשהוא עם מצופים, אולם מדובר בסכנה של ממש. אסור להשאיר ילד עם מצופים לבד. רק ילד המסוגל לשחות, הלוך וחזור, בריכה שלמה, תוך כדי נשימות החוצה מהמים, הוא ילד שיכול להסתפק בהשגחת מציל ללא הורה צמוד.

 

ללמוד לצוף - בלי מצופים (צילום: שיר ים) (צילום: שיר ים)
ללמוד לצוף - בלי מצופים(צילום: שיר ים)

 

בתי ספר רבים לשחיית ילדים משתמשים במצופי ידיים, חגורות בטן או סנפירים, והדבר גורם לפיקציה: הילד מצליח לצוף – אך לא בזכות עצמו. ברגע שמורידים את המצופים, הילד אינו מצליח להציף עצמו למעלה. זו הסיבה שמלמדים את הילדים להגיע ראשית למצב בו הגוף מאוזן במים, ורק לאחר מכן מגיע שלב ביצוע התנועות. ברגע שהילד יודע לצוף בכוחות עצמו וללא עזרים, הוא יוכל להתרכז בתנועות הידיים והרגליים מבלי להיאבק על ציפה, וכך אפשר להבטיח סגנון מושלם.

 

מה עושים עם חרדת מים?

ילדים רבים מגיעים לבריכה עם פחדים. המים אינם מעניקים להם תחושה נעימה בגוף, גודל הבריכה נראה מאיים, המים העמוקים מרתיעים ולעתים גם הרעש מסביב של ילדים רבים במים - כולם מגבירים אצלם את החששות. לפיכך, חשוב לרכוש את אמונו של הילד. אין לזרוק את הילד למים או להטביע את ראשו.

 

תחילת ההתיידדות עם המים מתחילה בשיעור הראשון, כאשר המדריך יושב עם הילד מעל מדרגות המים הרדודים, מסביר לו על התוכנית ועל כך שהוא קובע את כללי המשחק. ואכן, זה מתחיל ממש כך, במשחק: צלילות עדינות, נגיעות במים, הזלפת מים על הפנים - ממש כמו באמבטיה. המטרה הראשונית היא להראות שהמים אינם מאיימים ואינם מפחידים, כך שהילד ירגיש בסביבה בטוחה. אצל חלק מהילדים תהליך ההתיידדות עם המים אורך שיעור אחד, אצל אחרים חמישה שיעורים. החשוב מכל הוא לא להגיע לכדי רתיעה. ברגע שלילד יש תחושת אי נעימות, יש להפסיק את ההיכרות עם המים עד לפעם הבאה.

 

כדי להרגיל את הילד לסביבת בריכה מומלץ לקחת אותו אליה פעם או פעמיים לפני תחילת קורס השחייה. לרוב הילד מגיע לשיעור מאוד מרוגש, וההיכרות הקודמת עם הבריכה מפיגה את הלחץ.

 

מה השלב הבא בלימודי השחייה?

הסגנון הראשון אותו מלמדים בגילאי חמש הוא החזה, שכן בסגנון כזה הילד יכול לראות להיכן הוא שוחה. מדובר בתנועות גדולות שהילד מתקדם בהן בצורה משמעותית. אף שפחות קל ללמד חזה, זהו סגנון שעובד אצל הילדים באופן מוצלח, מחזק את חגורת הכתפיים, מאפשר הרמה טובה של הראש מעל המים וטווח ראייה טוב, שהוא משמעותי בגיל הזה. בשחיית חזה ניתן גם לראות היטב את שאיפת ונשיפת האוויר בתהליך הנשימה של הילד, ההופך מוחשי יותר וקל להבנה עבורם. לחזה יש יתרון נוסף – הוא מאפשר בנוחות יותר לשחות גם כשהבריכה עמוסה בילדים, בעיקר בסופי השבוע.

 

משחקים במים, למניעת שיעמום (צילום: שיר ים) (צילום: שיר ים)
משחקים במים, למניעת שיעמום(צילום: שיר ים)

 

לאחר תרגילי תחושת מים והרגלי מים נכונים, עוברים לתרגילי ציפה ללא עזרים, ומשם ממשיכים לנשימה נכונה במים: הוצאת אוויר ולקיחת אוויר. ילדים רבים עוצרים את נשימתם בתוך המים ולכן אינם מצליחים לשחות למרחק, ולפיכך ישנה חשיבות רבה לבניית תהליך נשימה נכון של הילד. רק לאחר שלב הנשימה מלמדים את תנועות החזה, כשעיקר העבודה היא על תנועות גדולות ואיטיות. הילד מגיע למצב בו הוא מתרכז בכל תנועה וכשהטכניקה "יושבת" אצלו טוב, הוא יוכל להמשיך לסגנונות נוספים שיישארו אצלו לכל חייו. בתוך 10 עד 15 שיעורים בגיל זה, הילד אמור לדעת לשחות לפחות סגנון אחד ברמה טובה מאוד.

 

איך מונעים מהילד להשתעמם בשחייה?

כן, ילדים משתעממים מהר מאוד ולכן השיעור צריך להיות אטרקטיבי וסוחף. שיעור שחייה לילדים נמשך 30 דקות, כשמלוא הריכוז מתבצע ב-20 הדקות הראשונות, בהן חשוב להקפיד על עבודה נכונה ומרוכזת, ולהיות קשוב לילד. ברגע שהילד מתחיל להסתכל על הלכלוך שמצא בקרקעית הבריכה,

על ילדים אחרים או על השמים, אין טעם להתעקש על תשומת לבו אלא לעניין אותו. לפיכך, בסוף השיעור משלבים משחקים, במהלכם לומדים הילדים לקפוץ ראש, לצלול לקרקעית הבריכה, בשילוב של לימוד ומשחק.

 

ילדים שנהנים בקורס השחייה רוצים להמשיך לשחות גם בחורף, כיוון שהיא הופכת אצלם לחוויה חיובית, מהנה וכיפית, ולבסוף גם לחלק בלתי נפרד מאורח חייהם.

 

מה עושים בסוף הקורס?

לאחר לימוד סגנון שחיית החזה, יכולים הילדים לעבור ללמוד סגנונות נוספים. ואכן, ישנם ילדים בני שבע ושמונה השוחים כבר את כל ארבעת הסגנונות. ילדים שממשיכים בחוגי השחייה ואינם נרתעים מהחורף הם ילדים חזקים יותר מבחינה פיזית, וגם מבחינה נפשית. השחייה היא ספורט בריא כאשר הוא נעשה נכון, והוא מעניק לא רק חוזק שרירי ויכולת אירובית נפלאה, אלא גם רוגע ושקט נפשי, שלא ניתן למצוא במרבית ענפי הספורט האחרים.

 

ייעוץ מקצועי: אור טיברג, מאמנת שחייה ומנהלת חטיבת הילדים במכבי ת"א שחיה




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
באיזה גיל מומלץ ללמד ילדים שחייה?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים