שתף קטע נבחר

צילום: ירון ברנר, חיים צח, שירן גרנות

ליברמן: נתנגד לכל חוק בלי גיוס לכולם בגיל 18

שר החוץ פתח את ישיבת סיעתו בהצהרה על התנגדות למתווה שמגבשים פלסנר ויעלון, והבטיח להגיש הצעה פרטית. "אין סיבה שיהודים, מוסלמים או נוצרים לא יתגייסו בגיל 18. בלי זה נתנגד - גם השרים". הוא גם בירך על דו"ח המאחזים של אדמונד לוי

שר החוץ לא עוזב את הממשלה, אבל יוצא למאבק בראש הממשלה בנימין נתניהו ובמשנה שלו שאול מופז, ברקע סערת גיוס החרדים. "ביום רביעי הבא נעלה את הצעת החוק שלנו לשירות לכול", אמר בצהריים (יום ב') יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן בפתח ישיבת סיעתו בכנסת.

 

סערת השוויון בנטל - דיווחים קודמים ב-ynet:

ישראל ביתנו: "יחימוביץ' רוצה את קולות החרדים"

הפראיירים לנתניהו: אל תתחמק, גיוס בגיל 18

יעלון ופלסנר בדיון הראשון: "הזדמנות היסטורית"

 

ליברמן אמר כי יצביעו נגד הצעת החוק שתגובש על ידי הקואליציה, גם אם תוגש כהצעת חוק ממשלתית. לפי הצעת החוק שגיבש ח"כ דוד רותם מישראל ביתנו - כל צעיר ישראלי בן 18 יגויס לצה"ל או לשירות לאומי. לעומת זאת, לפי הצעת ועדת פלסנר - שעל בסיסה מגבשים בליכוד ובקדימה את החוק החדש במקום חוק טל - חרדים יוכלו לדחות גיוס לגיל 22-23, ואילו החקיקה לגבי הערבים עשויה להידחות.

 

"אני חייב לציין שאני לא מבין לא את פלסנר, לא את כל הוועדה ולא את המסקנה לדחות את השירות של החרדים לגיל 22-23", אמר ליברמן. "מבחינתי זה לא מובן, אין לזה שום הסבר ושום היגיון. ישראל ביתנו דורשת שבחקיקה יהיה משפט אחד ברור: שירות צבאי או לאומי חובה על כל אזרח מגיל 18. לא צריך להתפתל ולא ועדות. זו הדרישה הבסיסית. אין סיבה שהצעירים - יהודים, מוסלמים או נוצרים - לא יתגייסו בגיל 18. זה לא נגד חרדים ולא נגד ערבים, כולם בגיל 18".

 

הפגנת "הפראיירים" במוצאי שבת בתל-אביב לגיוס לכול (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
הפגנת "הפראיירים" במוצאי שבת בתל-אביב לגיוס לכול(צילום: ירון ברנר)

 

שר החוץ הדגיש ש"עכשיו נוצרה הזדמנות. לא תהיה הזדמנות נוספת. יש רוב בכנסת, בציבור ואפילו בתקשורת. כל שנתון אצל חרדים זה 8,000 ואצל ערבים זה 18,000, ואין סיבה שלא יתגייסו לשירות. יש מספיק מקומות שיתגייסו אליהם. זה עניין של רצון של הדרג הפוליטי הבכיר. יותר מתרומה לחברה זו הזדמנות עבורם להשתלב בחברה הישראלית. מעולם לא הוצפתי בכל כך הרבה פניות מהמגזר הערבי - רוב מוחלט רוצה בשילוב הזה".

 

רוצים שנפנה תיקים, זה לא יקרה

בתוך כך, המשנה לראש הממשלה ויו"ר קדימה מופז אמר בצהריים במהלך ישיבת הסיעה של מפלגתו כי "המטרה לסיים את הצעת החוק עד יום רביעי, יום ראשון בממשלה וביום שני הצעת החוק תעלה בכנסת. עם זאת, אני עדיין סקפטי".

 

מוקדם יותר, המשנה לראש הממשלה השר משה (בוגי) יעלון נועד עם ח"כ יוחנן פלסנר ודן עמו בהצעת חוק קידום השילוב בשירות והשוויון בנטל. השניים עסקו בפרטים המעשיים של יישום מתווה הדרגתי של החוק המוצע. הצדדים מסרו כי "בפגישה הושגה התקדמות" ויעלון ופלסנר קבעו להיפגש שוב בהקדם. יעלון נשמע אופטימי והעריך כי ניתן לסיים את גיבוש החוק עד מחר: "זה הולך בכיוון הנכון".

 

 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)

 

ברקע הביקורת עליו ועל מפלגתו, ליברמן התעקש: "לא רצינו לא לגנוב את הקרדיט ולא לטרפד. נתנו הזדמנות לוועדת פלסנר, או בוועדה החדשה פלסנר-יעלון. נמתין בסבלנות עד סוף שבוע הזה, בכל מקרה ביום רביעי הבא הצעת החוק שלנו תעלה להצבעה בקריאה טרומית. וכולנו נצביע בעדה, עם או בלי הסכמת הקואליציה. אני מקווה שיתנו חופש הצבעה, אבל בכל מקרה נצביע בעד, ובכל הצעה שלא תכלול את המשפט 'חובת שירות מגיל 18', נצביע נגדה - כולם, כולל שרים - גם אם תהיה הצעת חוק ממשלתית".

 

בתשובה לשאלות, ליברמן הדגיש: "במפורש - אין לנו כוונה לפרוש מהקואליציה. אני יודע שיש כאלה גם מהקואליציה וגם מהתקשורת שרוצים שנצא כדי לפנות תיקים לבת הברית של התקשורת, אבל זה לא יהיה", הוא אמר, ברמז לאנשי קדימה.

 

שר החוץ התייחס גם לנושא הבוער הנוסף שעל סדר היום - הדו"ח שהגישה הוועדה בראשות השופט בדימוס אדמונד לוי, ולפיו ההתנחלויות חוקיות גם לפי המשפט הבינלאומי וכן יש להכשיר רבים מהמאחזים שהוגדרו לא חוקיים. ליברמן בירך על המסקנות והוסיף ש"יש כל הנימוקים והאסמכתאות ואני מקווה שהממשלה תאמץ בישיבתה הקרובה את המלצות הוועדה. זה לא פתרון מושלם, אבל צעד שניתן לחיות איתו".

 

ליברמן גם מתח ביקורת על ההחלטה של המועצה להשכלה גבוהה שלא להכיר בינתיים במכללת אריאל כאוניברסיטה:

 "העמדה של טרכטנברג (יו"ר הוועדה לתכנון ותקצוב של המל"ג) היא פוליטית ולא מקצועית", אמר ואיים: "ההסכם הקואליציוני בין ישראל ביתנו לליכוד קובע שהממשלה תפעל להפוך את מכללת אריאל לאוניברסיטה. אנחנו דורשים בתוקף לפעול כדי ליישם את ההסכם הקואליציוני. אם לא - נרגיש עצמנו חופשיים בוועדת הכספים בכל סעיף לפעול אחרת. עברו כבר מעל שלוש שנים ואני לא מוכן למשוך יותר זמן. אני לא מבין למה אנחנו לא עושים מהלך אחרון להכיר באריאל כאוניברסיטה".

 

Read this article in English

 

 

בהכנת הכתבה השתתף אטילה שומפלבי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אביגדור ליברמן
צילום: אבי פרץ
צילום: עופר עמרם
"עדיין סקפטי". מופז
צילום: עופר עמרם
מומלצים