ללקק את האצבעות: מוזיאון גלידה יפתח באיטליה
גלידה איטלקית כבר מזמן הפכה שם נרדף לגלידה איכותית. עכשיו היא גם מקבלת מקום של כבוד במוזיאון חדש שיפתח במיוחד עבורה ליד בולוניה. ומה עם טעימות? אל תבנו על זה
קופצים לאיטליה בקרוב? מעכשיו יש לכם עוד אטרקציה לבקר: מוזיאון גלידה ראשון יפתח בקרוב באיטליה ויוקדש להיסטוריה של המאכל האהוב.
בין המיצגים במוזיאון תמצאו את מתכון הגלידה הראשון, 10,000 תמונות ומסמכים הקשורים לקינוח המתוק ומכונות לייצור גלידה בנות 20 שנה, כולל מחבצה פרימיטיבית המופעלת ביד ועשויה מעץ ומתכת.
עוד כתבות בערוץ התיירות:
- תופסים צינון באמריקה: טיול מעיינות בפלורידה
אבל מי המציא את הגלידה? הכובשים הערביים של ספרד וסיציליה מתחרים נגד הרומאים העתיקים על הכבוד הגדול על המצאת הגלידה, ובכללה הסורבה, אולם לא ידוע באמת מתי החלה הכנתה לראשונה.
המסורת שבה לוקחים שלג וקרח מפסגות הרים, ומשתמשים בהם ליצירת סורבה וגלידות שרבט, החל לפני כ-1,200 שנה לפני הספירה הנוצרית, אומרת לוסיאנה פוליאוטי, היסטוריונית גלידות ואוצרת המוזיאן החדש.
המתכון הכתוב הראשון למאכל שכיום אנו מזהים כגלידה, טומן בחובו ערבוב של ביצים קפואות וקצפת, ומתוארך למאה ה-17 בפירנצה.
המוצר היה יקר מאוד, בעיקר עקב עלות הקרח, ורק משפחות אריסטוקרטיות, כמו משפחת מדיצ'י, יכלו להרשות להן את התענוג. אולם מאז אותם הימים הופצה הפופולריות של הגלידה לכל העולם על ידי גלי הגירה של איטלקים במאה ה-19.

מיוצרת יותר מ-3,000 שנה. גלידה איטלקית (צילום: shutterstock)
גלידה ו-ג'לאטו - יש הבדל?
המוזיאון, שעלותו מוערכת בלמעלה משישה מיליון שקלים, יפתח בחודש ספטמבר באנזולה אמיליה שליד העיר בולוניה. עם זאת, סיורים ללא תשלום ניתן להזמין כבר מסוף השבוע הקרוב.
המוזיאון נבנה על ידי "קארפיג'יאני" - חברה איטלקית שמייצרת את רוב מכונות הגלידה בעולם. המילה "גלידה" (ice cream) והמילה הנרדפת שלה בלועזית - ג'לאטו (gelato), אומנם מתייחסות לאותו מוצר מחוץ לאיטליה, אולם מנהלי המוזיאון טוענים שאלו שני מוצרים שונים.
"gelato הוא סוג גלידה מקומית שמוגשת טרייה במיוחד", הסביר אנדראה קוצ'י, מנכ"ל קבוצת קארפיג'יאני, "יש לה פחות אחוזי שומן מאשר ice cream, ובמיוחד המילוי שמיוצר בארה"ב".
ומה בנוגע לטעימות במוזיאון? בכל הנוגע לכך, כנראה שתאלצו לרכוש את הדבר האמיתי בעצמכם...