שתף קטע נבחר

למה אסד מתכוון כשהוא מזיז נשק כימי?

הפרסום על הזזת מצבורי הנשק הבלתי קונבנציונלי בסוריה מבטא עצבנות יותר מאשר מציאות, ובינתיים לא צריך להדאיג את ישראל. החשש הגדול הוא שנשק כזה ייפול לידי חוליות אל-קאעידה

אילו הפרסומים לפיהם המשטר הסורי מוציא נשק כימי מהמחסנים היו משקפים מציאות, הם היו צריכים לעורר דאגה אצלנו. שר הביטחון אהוד ברק והרמטכ"ל בני גנץ כבר אמרו מפורשות כי בישראל עוקבים בצורה הדוקה, מתוך דאגה, אחרי מאגרי הנשק הכימי והביולוגי של סוריה, מחשש שמא הנשיא בשאר אסד יורה להעבירם לחיזבאללה כצעד של ייאוש לפני נפילתו, או גרוע מזה - ישתמש בהם בעצמו נגד ישראל בנוסח "תמות נפשי עם פלישתים".

 

סוריה בוערת - דיווחים נוספים בחדשות ynet:

עוד טבח בסוריה: "כ-220 הרוגים בחמה"

סוריה על השגריר שערק: עליו להיענש על מעשיו

בים, באוויר וביבשה. צבא אסד מתאמן לקרב. צפו

 

אולם לפי שעה נראה שהמשטר הסורי אינו משנה משמעותית את מיקום והמוכנות לשימוש של חומרי הלחימה הכימיים והביולוגיים שברשותו. לכל היותר מזיזים אותם לבסיסים ולמקומות אחסנה בטוחים יותר, רחוק מאזורי השליטה של המורדים או אזורים שמתנהלים בהם קרבות.

 

כזכור, המשטר הסורי וכוחות הביטחון שלו איבדו שליטה באזור נרחב בצפון מערב סוריה, בדרום מזרחה וגם באזור דמשק. במיוחד מדאיגה את המשטר חדירתן של חוליות אל-קאעידה והקצב הגובר של הפיגועים שהוא מבצע באזור הבירה, שסביבה נמצאים הבסיסים הרגישים והחשובים ביותר של הצבא הסורי וגם חומרי הלחימה הלא קונבנציונליים שלו. החשש של המשטר הסורי הוא כנראה שהנשק הכימי ייפול לידי אנשי אל-קאעידה שכאמור הסתננו לאזור הבירה ומבצעים בה פיגועים מדי יום.

 

צבא סוריה. אימונים כרגיל (צילום: EPA) (צילום: EPA)
צבא סוריה. אימונים כרגיל(צילום: EPA)
 

הפרסום בוול סטריט ג'ורנל, שמגיע ממקורות מודיעין אמריקניים, מבטא עצבנות, יותר מאשר מציאות שכבר התהוותה. עם זאת, אין לזלזל בו. גם האמריקנים, הטורקים והירדנים מודאגים מאוד מכמויות הנשק הכימי והביולוגי שיש בידי המשטר הסורי וחוששים שיגיע לידי גורמים איסלאמיים קיצוניים.

 

הסימנים שעליהם מתבסס הדיווח בוול סטריט ג'ורנל מעידים כנראה שמשהו מתרחש, אבל נראה כי מדובר בעצבנות גם של המשטר בדמשק וחשש של אסד שהנשק הזה עשוי ליפול בידי אל-קאעידה. בכל מקרה גורמי הערכה מערביים אינם מבחינים בהתפתחויות הנוגעות לנשק הכימי והביולוגי שבידי המשטר הסורי, התפתחויות שצריכות להדאיג את ישראל או את שכנותיה של סוריה.

 

מצבו של המשטר הסורי הולך ומתערער, בין השאר מפני שהצבא לא מצליח לדכא את הקבוצות החמושות מקרב המורדים, הפועלות באזורים נרחבים במדינה. זאת כיוון שאנשיו לא מצליחים לבלום את הסתננות גורמי הג'יהאד העולמי לאזור דמשק. בצבא נכללים בהקשר זה גם מנגנוני המודיעין וגם המיליציה של מפלגת הבעת, השביחה. מתווספת לכך עריקת חברו הקרוב של הנשיא אסד, מנאף טלאס, שהיה מפקד בכיר במשמר הרפובליקה. תפקידו העיקרי של המשמר הוא להגן על המשטר, ועריקת טלאס הצעיר שהוא בנו של שר ההגנה לשעבר, המשתייך לזרם הדתי הסוני, מהווה מכה קשה למשטר.

 

מתווספים לכך הכלכלה המתערערת, הבידוד והסנקציות שסוריה סופגת גם מהעולם הערבי וגם מאירופה, ארה"ב וטורקיה. לכן מעריכים כי הנשיא בשאר אסד נמצא בסוף דרכו, אבל קשה לקבוע כמה זמן תימשך דעיכת המשטר.

 

בעזרת רוסיה ואיראן

רוסיה עדיין תומכת בבשאר אסד וכך גם איראן וחיזבאללה. רוסיה נותנת למשטר הסורי תמיכה מדינית ומעניקה לו חסינות מפני תקיפה צבאית של נאט"ו וגורמים בינלאומיים אחרים. זו הסיבה שרוסיה שלחה 11 כלי שיט לתמרונים בים התיכון. חלק מהם נושאים נחתים רוסים, ויעגנו בנמל טרטוס שבסוריה. להערכת מומחים, כוונת הרוסים היא גם לאותת על תמיכתם במשטר, להבהיר לנאט"ו שרוסיה לא תשלים עם התערבות צבאית בסוריה, וגם להכין אפשרות של פינוי מומחים ודיפלומטים רוסים במקרה שמשטר אסד יקרוס. 

 

איראן מעניקה למשטר בסוריה סיוע כלכלי נרחב שמונע את קריסת הכלכלה הסורית וכן ייעוץ ונשק לדיכוי המרידה. מבחינת איראן, סוריה מהווה אבן יסוד במערך האסטרטגי שהקימה באזור. קריסת משטר אסד והחלפתו במשטר הנשען בעיקר על בני העדה הסונית, העויינים לשיעים, יהווה מכה קשה לאיראן וגם לחיזבאללה. לכן הגורמים התומכים באסד ימשיכו לעשות מאמצים רבים להחזיק את המשטר בשליטה בסוריה, ולפיכך תהליך הקריסה שלו ושל נאמניו עשוי להימשך עוד זמן רב.

 

יש לזכור שאסד נלחם לא רק על חייו ושרידותו, אלא על חיי משפחתו וחיי בני העדה העלאווית, שבניה מהווים אליטה מתפקדת של המשטר. אסד עצמו, חרף חוסר ניסיונו, מנהל את הלחימה ונעזר לשם כך בקרובי משפחתו, בראשם סגן הנשיא ומי שהיה ראש המודיעין, אסף שאוכת (הנשוי לאחותו של בשאר) ובגורמים נוספים.

 

מה שמאריך עוד את פרפורי הגסיסה של המשטר, הוא העובדה שהאופוזיציה הפוליטית ומהורדים החמושים הפועלים מטורקיה או מלבנון אינם מאוחדים, ואינם מצליחים לגבש לא את המסה הצבאית הקריטית הדרושה וגם לא שלטון חלופי שיגרום לבני מהמעמד הבינוני בדמשק ובחלד לעבור לצד המורדים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אסד. נלחם על חייו
צילום: AFP PHOTO / SWR
צילום: רויטרס
נשק כימי. תזוזות?
צילום: רויטרס
ספינות רוסיות בסוריה
צילום: AFP
מומלצים