שתף קטע נבחר

ראש המוסד ספד לבכיר שנהרג: "מקצוען ואמיץ"

תמיר פרדו היה בין המאות שליוו למנוחות את גיורא צחור, שעמד בראש החוליה שלכדה את מרגל האטום מרדכי ואנונו. "חייו ופועלו הם ההיסטוריה של מדינת ישראל", סיפר. חבר נפרד ממנו: "בזרוע הארוכה של מדינת ישראל, אתה היית הציפורניים"

ראש המוסד, תמיר פרדו, ספד הערב (יום ג') לאיש המוסד לשעבר גיורא צחור, שהובא למנוחות. הוא נהרג אתמול בתאונת דרכים. "איבדנו חבר, מפקד ולוחם", אמר פרדו, וסיפר כי צחור היה "איש מיוחד ומפקד מיוחד, רך מבחוץ אך קשה כפלדה מבפנים".

 

עוד חדשות ב-ynet:

 

מאות באו ללוות את צחור בדרכו האחרונה. ראש המוסד פרדו אמר: "חייו של גיורא ופועלו הם ההיסטוריה של מדינת ישראל. הוא היה איש של פרטים, ובעל מקצוע יוצא דופן. הוא היה איש אמיץ, ללא חת, מנומס, חייכן ומקצוען. איבדנו חבר, מפקד ולוחם".

 

צחור, בן 70 במותו, נדרס למוות כשרכב על אופני השטח שלו בקטע הכביש שבין קיבוץ המעפיל לגבעת חיים. גם לאחר מותו אסור עדיין לפרסם את תמונתו. הוא היה אחד האנשים המשפיעים ביותר על האגף למבצעים מיוחדים במוסד, ובין השאר עמד בראש החוליה שהבריחה לישראל את מרגל האטום מרדכי ואנונו.

 

הלווייתו של צחור (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
הלווייתו של צחור(צילום: עידו ארז)

 

"ידיעות אחרונות" פרסם הבוקר כי צחור עמד בראש המאמצים להבריח לארץ את ואנונו. ב-1986 ואנונו, טכנאי זוטר בכור הגרעיני בדימונה, הצליח לצלם את המתקן מבפנים. הוא עזב את ישראל ומסר את התמונות ל"סאנדיי טיימס" הבריטי. ראש הממשלה דאז, שמעון פרס, שיגר את המוסד לאתרו בלונדון, וצחור הוביל את החוליה שנדרשה למצוא אותו - אך לא לבצע את החטיפה על אדמת בריטניה. לכן, פיתתה לוחמת קיסריה שריל חנין-בנטוב ("סינדי") את ואנונו להגיע לרומא, ועל פי פרסומים זרים משם הוא הובא לישראל.

 

בנו של גיורא, רן, סיפר בהלוויה היום כי לפני שמונה חודשים ביקשו ילדיו לחגוג לו יום הולדת 70, אך הוא ביקש לבטל את האירוע מתוך צניעות, כדי לא להטריח את האנשים. "לשמחתי, הפעם התעקשנו ואבא שמע את כל האנשים שאוהבים אותו. אני שמח שחיית חיים שלמים, מרתקים ומלאי שמחה, חיים שהייתה לנו ההזדמנות לחלוק איתך, אבל אני מאוד עצוב וכואב שאתה לא אתנו".

 

הבן רן הקריא שני צל"שים שקיבל אביו, האחד בשנת 1967 בעקבות קרב בשכם שבו נפצע קשה, והשני ב-1993 על שירותו במוסד. בנו השני של צחור, גל, הקריא את ברכת יום ההולדת ה-70 שכתב לאביו: "לא פשוט היה להיות בצל הזה של גיורא צחור, זו ממש אחריות לחיות כך. אחרי הפרישה נוצר תוכן שונה, אמיתי, שעולה עשרות מונים על המותג".

 

"פטריוט במלוא מובן המילה"

חבר של צחור ספד לו גם הוא: "היית פטריוט במלוא מובן המילה. בזרוע הארוכה של מדינת ישראל, אתה היית הציפורניים. המחויבות לאנשיך ולהחזיר אותם הביתה. בעינינו אתה גיבור אמיתי". לילדיו של צחור אמר: "אביכם הוא מקור לגאווה עצומה".

 

"פטריוט במלוא מובן המילה" (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
"פטריוט במלוא מובן המילה"(צילום: עידו ארז)

 

לאחר שגויס למוסד נטל צחור חלק במספר עצום של מבצעים בחו"ל. בסוף שנות השבעים הוא מונה לסגן מפקד "כידון", שעוסקת על פי פרסומים זרים בחיסולים בחו"ל. לאחר מכן הפך למפקד החוליה. בין האירועים שיוחסו למוסד בתקופה שבה שירת ב"כידון": הירי למוות בנציג אש"ף בבריסל, נעים קאדר, ב-1981; פציעת בכירים אחרים בארגון בפעולות אחרות

באירופה; הירי במתכנן הפיגוע באולימפיאדת מינכן 1972, אבו דאוד, בפולין ב-1981 (אבו דאוד שרד); והטבעת "ספינת השיבה" שהייתה אמורה לצאת מקפריסין לישראל ב-1988, ללא נפגעים.

 

אומץ לבו של צחור ניכר עוד לפני גיוסו למוסד. במלחמת ששת הימים פיקד צחור, אז סגן גיורא וייס, על מחלקת טנקים בקרב בשכם. הוא נתקל בכוח טנקי "פטון" ירדניים בטווח קרוב ביותר, שהגיע באחד משלבי הקרב למרחק של מטרים ספורים בלבד. למרות זאת, שמר על קור רוח, השמיד שבעה מטנקי האויב וכלי רכב אחרים והכריע את הקרב. הוא נפצע קשה בפעולה ופונה לאחר סיום הלחימה. שש שנים לאחר מכן העניק לו הרמטכ"ל דוד אלעזר את עיטור העוז.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גיורא צחור. "חייכן ואיש של פרטים"
ראש המוסד פרדו
צילום: עידו ארז
מומלצים