שתף קטע נבחר

כבשן בקראווילות: "כלבים לא חיים ככה"

מפעילים מזגן במשך כל היום, בונים בריכות מאולתרות ונצלים בחום הכבד שחודר לתוך המבנים. כך חיים תושבי אתר הקראווילות בניצן, שבע שנים אחרי שפונו מרצועת עזה. "אם חברת החשמל מגיעה למצב כתום - זה בגללנו", הם אומרים

כבר שבע שנים הם חיים באתר זמני. 150 משפחות סובלות היום (ד') בכבשני הקראווילות באתר ניצן. "הכול כאן קורה לאט", אומר נתי דרורי, שמתגורר באתר יחד עם אשתו ההרה ושלושת ילדיהם. "החום פה קשה מנשוא וגם הצפיפות בין הבתים בלתי נסבלת, אז לחשוב שגרים ככה כבר שבע שנים? המזגן אצלנו נדלק בשמונה בבוקר על 19 מעלות ולא נסגר עד הערב. אנחנו בכלל לא יוצאים מהבית". היום נמדדו באזור הקראווילות 34 מעלות.

  

חום כבד - ידיעות נוספות בחדשות ynet:

הים כמפלט? המדוזות אורליה ופילוריזה מחכות

שיא החום: איך מתמודדים עם 47 מעלות?

החום מבריח עד למטולה: "מרגישים כמו במקרר"

 

בהתנתקות ב-2005 פונו מאות משפחות מרצועת עזה היישר לאתר המאולתר בניצן, שם המתינו להן הקראווילות שאמורות היו להוות רק תחנת מעבר. דרורי ומשפחתו אמורים בקרוב לעבור למגורי קבע, אך הוא כואב את מה שקרה לקהילה המפוארת של גוש קטיף. "רבים פה לא עובדים, יש אנשים בגילאי ה-50 שכבר לא יתקבלו לעבודה, הם ייתקעו פה", הסביר. "לאנשים רבים אין כסף ואין בכלל אפשרות לעבור לבית קבע. מנסים למצוא עבורם כל מיני פתרונות כמו להעביר את הקראווילה שלהם למגרש שבו הם אמורים יהיו לבנות את הבית שלהם תמורת סכום סמלי. אבל מי בכלל רוצה לחיות ככה?".

 

"רק כלבים חיים ככה". אתר הקראווילות, תמונת מצב (צילום: זאב טרכטמן) (צילום: זאב טרכטמן)
"רק כלבים חיים ככה". אתר הקראווילות, תמונת מצב(צילום: זאב טרכטמן)

  

* חם לכם? הסביבה מתייבשת? צלמו ושלחו לנו למייל האדום או במסרון ל-3555

 

 

את ברוך פגשנו ליד ביתו, שלצדו הקים בריכה כדי להתמודד עם החום הכבד. מבחינתו, זה הפתרון הנכון גם בשביל לחסוך בחשמל. "כלבים לא חיים ככה", הוא זועק. "כשרק הגענו החשמל עלה 27 אגורות לקילו-ואט, והיום הוא עולה 60. אני חושב שביולי ואוגוסט אנשים יקבלו חשבונות חשמל של 3,500 שקלים ומעלה. הקראווילה בנויה רובה מברזל שקולט חום. הבידוד לא מספיק כך שלהיכנס אליה בצהריים זה כמו להיכנס לכבשן".

 

הקראווילות מתחממות, אז יושבים בחוץ (צילום: זאב טרכטמן) (צילום: זאב טרכטמן)
הקראווילות מתחממות, אז יושבים בחוץ(צילום: זאב טרכטמן)

 

צפיפות בלתי נסבלת והזנחה לרוב (צילום: זאב טרכטמן) (צילום: זאב טרכטמן)
צפיפות בלתי נסבלת והזנחה לרוב(צילום: זאב טרכטמן)

 

יוסי, שגר כבר שבע שנים בניצן עם שלושת ילדיו, טוען כי הקראווילה היא מקום טוב לגור בו, אבל לא ליותר משנתיים. "התפעול השוטף בלתי אפשרי. אחרי הכול, מדובר בשני קרוואנים שחוברו לאחד אבל עם הזמן נוצרים סדקים, התקרה והבלטות שעשויות חרסינה נשברות והופכות חדות כמו סכינים ברגליים של הילדים", אמר. "גם כשמחליפים אותן אי אפשר להרכיב אותן באותו גובה. בחדר הילדים היה עובש ורטיבות על כל הקירות, המשקופים נופלים, התריסים נופלים וכל הזמן צריכים לתקן משהו".

 

לדבריו, "אם חברת החשמל מגיעה לקצה היכולת שלה ומכריזה על מצב כתום, זה לדעתי בעיקר בגללנו. אי אפשר לחיות פה בלי שהמזגן פועל ביום ובלילה. בימים של חופש, כשהילדים בבית, וישנם ביישוב הרבה אנשים שלא עובדים - בנוסף לחום הכבד הקראווילה הופכת לסיר לחץ. במנהלת מדברים על 80 אחוז שכבר התמקמו, אולם המצב בשטח שונה לחלוטין".

 

מנהלת תנופה: 80 אחוז מהמפונים בדרך לבתי קבע

ממנהלת תנופה, הגוף שהוקם במשרד ראש הממשלה לטיפול במפוני ההתנתקות, נמסר בתגובה: "המדינה נתנה לכל מפונה קרקע ופיצוי כספי לבניית בית. כ-80 אחוז מהמפונים נמצאים היום או בבתי הקבע או בשלבי בנייה שונים, כלומר רובם יהיו בבתי קבע בחודשים הקרובים. רוב מוחלט של המפונים נמצאים בבתי הקבע. 150 משפחות בקראווילות קיבלו קרקע מהמדינה אך טרם ביצעו כל מהלך לבניית ביתן מסיבות שונות. חלקן מכרו את הקרקע ואחרות נקלעו לבעיות כלכליות.

 

"ממשלת ישראל באמצעות מנהלת תנופה העמידה סל של פתרונות עבור כלל המשפחות ומעמידה עבורן מלווים כלכליים על מנת למצוא להן את הפתרונות המתאימים. בין היתר, מוצע להם להעתיק את הקראווילה

 למגרש קבע והסדרתה למגורי קבע, הלוואה בסך רבע מיליון שקל או בנייה מרוכזת בשיתוף ועד המתיישבים, שתוזיל את עלויות הבנייה לכחצי מיליון שקל".

 

בנוגע למשפחות שעדיין גרות באתר בניצן נמסר: "אל אותן 150 משפחות נשלח השבוע מכתב ובו נאמר להן כי החל מסוף החודש הזה תסתיים זכאותן למגורים בחינם ויהיה עליהן לשלם שכר דירה לחברת עמיגור, בעלת הקראווילות. המהלך נועד לדחוף את אותן משפחות לעבור אל בית הקבע. מנהלת תנופה תמשיך ללוות את המשפחות עד שאחרונת המשפחות תעבור אל בית הקבע ותשוב אל מעגל החיים היצרני והציוני". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סיוט בקראווילה
צילום: זאב טרכטמן
המזגן על 19 מעלות
צילום: זאב טרכטמן
גם הבטונדות מקשות על החיים
צילום: זאב טרכטמן
מומלצים