שתף קטע נבחר

אוניברסיטת אריאל? לא כל-כך מהר

כמה משוכות עדיין עומדות בפני הכרה מעשית באוניברסיטה השמינית, מעבר לקו הירוק. האם ומתי יחתום אלוף פיקוד המרכז? האם תקבל המועצה להשכלה הגבוהה את התארים האוניברסיטאיים? ואלו רק חלק קטן מהשאלות. בג"ץ יכריע?

האם ההכרה באוניברסיטה באריאל מסמלת את תחילתו של עידן חדש? לא בטוח. אף שחזרו והדגישו בעיר כי מדובר ביום היסטורי נוכח ההכרזה על ההכרה באוניברסיטה שבתחומה, מבדיקת ynet עולה כי הדרך להכרה הרשמית עוד רחוקה. הנושא החוקי מעורפל ולא מעט סימני שאלה עולים באשר לצעד שנוגע לאוניברסיטה מחוץ לקו הירוק. גורמים הבקיאים בנושא מעריכים כי עניינים רבים נתונים עדיין לפרשנות משפטית, ובסופו של דבר יתגלגלו לפתחו של בג"ץ.

 

 (צילום: רמי חכם, דנה קופל, נועם מושקוביץ, אוהד צויגנברג, חיים צח) (צילום: רמי חכם, דנה קופל, נועם מושקוביץ, אוהד צויגנברג, חיים צח)
(צילום: רמי חכם, דנה קופל, נועם מושקוביץ, אוהד צויגנברג, חיים צח)

 

גורם במועצה להשכלה גבוהה הסביר כי אחת השאלות העיקריות שעומדות על הפרק, היא אישור פרוצדורלי של המוסד כאוניברסיטה החדשה. לדבריו, על פי חוק המועצה להשכלה גבוהה כל החלטה של מל"ג על הקמת אוניברסיטה חדשה צריכה לקבל את אישור הממשלה. אך המקרה של האוניברסיטה באריאל מיוחד, שכן על פי החוק הבינלאומי הריבון בשטחי יהודה ושומרון הוא המושל הצבאי. לפיכך אלוף פיקוד מרכז יידרש להכריע בנושא.

 

הגורם מעריך כי האלוף, שאינו איש אקדמיה, ייוועץ בנושא עם שר הביטחון ואולי אף יבקש חוות דעת מקצועית ממשרד המשפטים, דבר שעלול לעכב את ההכרעה. "לכאורה מדובר בעניין טכני, אך אסור לשכוח שאנחנו מתקרבים לתקופת הבחירות", ציין הגורם, "שר הביטחון עלול להתחלף ובהחלט ייתכן מצב שכוחות פוליטיים ינסו להשפיע על ההחלטה".

 

  (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
  

שתי סוגיות שונות עומדות אף הן על הפרק. האחת קשורה לוועדה לתכנון ותקצוב שעל פי החלטת הממשלה, מהווה סמכות בלעדית בענייני תקצוב המוסדות האקדמיים בישראל. עם זאת, כיוון שההחלטה על אישורה של האוניברסיטה באריאל התקבלה בניגוד להמלצת ות"ת, עולה כעת החשש שחבריה יטילו וטו ויקבעו שהם לא מתקצבים את האוניברסיטה החדשה. על הקמתה, כידוע, הכריז מל"ג יו"ש, שהוקם לאחר החלטת הממשלה הזו.

 

גורם משפטי ציין ש"כיוון שמדובר בתקדים שלא נדרשו לו מעולם, החוק בנושא עדיין מעורפל והוא נתון לפרשנות משפטית". לדבריו, בות"ת יכולים לטעון שלכאורה הם פועלים מתוקף מל"ג ישראל, ולכן המוסד באריאל אינו תחת אחריותם. בות"ת סירבו להתייחס לנושא.

 

הסוגיה המשפטית השנייה קשורה בהכרה של מל"ג ישראל בתארים האוניברסיטאיים של אריאל. גורם הבקי בנושא ציין כי האוניברסיטאות הפועלות תחת אחריותה של מל"ג ישראל יכולות לכאורה לנצל את הפרצה בחוק ולסרב לקבל סטודנטים של אריאל ללימודים לתארים מתקדמים, בטענה שהתואר לא קיבל את ההכרה של המל"ג ישראל. "אף שאישורה של האוניברסיטה באריאל נעשה כדת וכדין, עדיין ישנן פרצות בחוק ולדעתי ראוי שהכנסת תידרש להן עוד לפני שהנושא יתגלגל לבג"ץ", דברי הגורם.

 

 (צילום: דנה קופל, רמי חכם, אורי פורת, AP, דובר צה"ל) (צילום: דנה קופל, רמי חכם, אורי פורת, AP, דובר צה
(צילום: דנה קופל, רמי חכם, אורי פורת, AP, דובר צה"ל)
 

היועצת המשפטית של המועצה להשכלה גבוהה ביהודה ושומרון, עו"ד רחל בן-אורי, ציינה כי החוק הסמיך את המושל הצבאי להכריע בנושא ועל כן החלטתו היא זו שתכריע. באשר לות"ת, לדבריה "נכון שהיא הסמכות הבלעדית בנושא תקצוב המוסדות האקדמיים, והנוהג עד כה היה שהם כללו בעוגת התקציב גם את המוסדות האקדמיים בשטחי יהודה ושומרון. ייתכן שכעת יש מקום לחדד זאת בחוק חדש".

 

בהתייחס לסוגיית התואר האוניברסיטאי העריכה עו"ד בן-אורי כי ברגע שהריבון הצבאי יאשר את אריאל כאוניברסיטה, המוסדות האחרים יהיו מחויבים גם כן להכיר בתואר של אריאל כתואר אוניברסיטאי.

 

רקטור המרכז האוניברסיטאי באריאל, פרופ' מיכאל זיניגרד, אמר: "מל"ג יו"ש הוא האחראי הבלעדי בנושאים אקדמיים בכל הקשור למרכז האקדמי באריאל והמושל הצבאי יחליט בהתאם להמלצתו". באשר לות"ת הוא ציין כי לטעמו החוק ברור לגמרי ו"לא יעלה על הדעת שות"ת יפעלו בצורה שרירותית ולא שוויונית כמתחייב מהם בחוק".  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אוניברסיטה באריאל. הכרה דה-פקטו?
צילום: AP
אישור המל"ג ביו"ש
צילום: ירון ברנר
התארים האקדמיים יוכרו?
צילום: איתמר פליישמן
מומלצים