שתף קטע נבחר

סקר: אחת מכל 10 נשים בישראל מסרבת להניק

הישראליות רוצות להניק - אבל לא מתמידות: הסקר השנתי של משרד הבריאות מגלה כי למרות שרוב מוחלט של הנשים מצהירות כי הן מתכוונות להניק, רק כ-50% מתמידות בכך בחצי שנה הראשונה. נתונים מדאיגים בנוגע להאכלת תינוקות במזונות שעלולים לגרום לחנק, ביניהם נקניקיות וענבים

סקר חדש של משרד הבריאות מעלה נתונים מדאיגים לגבי הורים לתינוקות בישראל: כמות גדולה של הורים ציינו כי הם מאכילים תינוקות קטנים בענבים, סוכריות ונקניקיות, העלולים להביא לחנק, ואינם משכיבים אותם על הגב למניעת מוות בעריסה. עוד עולה מהסקר: רוב הנשים מצהירת שהן רוצות להניק, ואף מבקשות שלא לתת לתינוק תחליף חלב בבית החולים, אך רק 50% לערך ממשיכות להניק גם בגיל חצי שנה. 

 

עוד על הנקה בערוץ הורים :

את בטוחה שיש לך מספיק חלב? 5 מלכודות הנקה

לא רוצה להניק? תחתמי!

לעידוד הנקה: יולדות לא יקבלו דוגמיות תחליף חלב  

 

מרבית הנשים רוצות להניק

סקר מצב הבריאות והתזונה (מב"ת) בקרב תינוקות ופעוטות בישראל (מב"ת לרך) בוצע על ידי המרכז הלאומי לבקרת מחלות והמחלקה לתזונה במשרד הבריאות, בשיתוף המחלקה לחינוך וקידום בריאות, המחלקה לאם, לילד ולמתבגר והמחלקה לסיעוד בבריאות הציבור. הסקר החל בספטמבר 2009 והסתיים ביוני 2012. סקר מב"ת לרך הינו סקר לאומי שתוצאותיו מספקות פרטים על מצב הבריאות והתזונה של תינוקות מלידה עד גיל שנתיים בישראל.

  

למחקר גוייסו 2,199 ילדות (מחציתן יהודיות ומחציתן ערביות) במחלקות יולדות. הראיון הראשון עימן נערך

במסגרת האשפוז במחלקת היולדות. בהמשך רואיינו הנשים כשהתינוקות הגיעו לגיל חודשיים, חצי שנה, שנה ושנתיים. 1,323 אימהות (712 יהודיות ו- 611 ערביות) מאלה שגויסו בשלב הראשון אותרו ורואיינו בגיל חודשיים. 962 אימהות (554 יהודיות ו- 408 ערביות) רואיינו בהגיע התינוקות לגיל חצי שנה, ו- 893 אימהות (515 יהודיות ו- 378 ערביות) רואיינו בהגיע התינוקות לגיל שנה. 897 אימהות (545 יהודיות ו- 352 ערביות) רואיינו בהגיע התינוקות לגיל שנתיים.

 

בתשאול הראשון ציינו 88.4% מהיהודיות ו-97.7% מהערביות כי הן מתכוונות להניק את התינוק. 9.8% מהנשים היהודיות ו- 1.4% מהנשים הערביות, הצהירו שאינן מתכוונות להניק, והשאר לא החליטו עדיין. 9.8% מהנשים היהודיות ו- 1.4% מהנשים הערביות, הצהירו שאינן מתכוונות להניק, והשאר לא החליטו עדיין.

 

42.2% מהיולדות היהודיות ו- 39.2% מהיולדות הערביות דיווחו כי היה ניסיון הנקה בחדר הלידה. מבין אלו שלא ניסו להניק בחדר הלידה (מיד לאחר הלידה), 28% מהיהודיות ו- 34.2% מהערביות דיווחו כי לא הוצע להם להניק על ידי הצוות בחדר הלידה.

 

נשים רבות, מתברר, מבקשות שלא להזין את התינוקות בתחליפי חלב במהלך השהות בבית החולים. 63.9% מהיהודיות ו-49.6% מהערביות דיווחו כי ביקשו שהילוד יזון מהנקה בלבד. עם זאת, 64.7% מהיהודיות ו-74.6% מהערביות דיווחו שלתינוק ניתנה תמ"ל (תרכובת מזון לתינוקות) במחלקת היולדות.

  

שיעור ההנקה באוכלוסייה היהודית בגיל חודשיים היה 70.9%. שיעור ההנקה הבלעדית היה 61.4%. באוכלוסייה הערבית, שיעור ההנקה היה 87.2% ושיעור ההנקה הבלעדית, 47.5%. בגיל חצי שנה שיעור ההנקה ירד ועמד על 51.5% ביהודיות ושיעור ההנקה הבלעדית עמד על 22.5%. הנתונים המקבילים בערביות היו 64.6% ו- 12.3%. בגיל שנה הנתונים ירדו עוד יותר ועמדו על 26.8% ביהודיות ו-36.9% בערביות.

 

האכלה מסוכנת

הסקר העלה ממצאים מדאיגים בנוגע לתזונת תינוקות וילדים בישראל. 18.6% מהילדים היהודים ו-28.3% מהתינוקות

הערבים אוכלים נקניקיות. מתוכם, ל-83.3% מהתינוקות היהודים ו-60.7% מהתינוקות הערבים הנקניקיות נחצות קודם לכן לאורך ולחתיכות קטנות, כפי שמומלץ על מנת למנוע חנק. השאר אוכלים נקניקיות שלמות או חתוכות לעיגולים, בניגוד להנחיות.

 

בנוסף, 60.6% מהתינוקות היהודים ו-46.3% מהתינוקות הערבים אוכלים ענבים. ל-95.5% מהתינוקות היהודים ו- 86.3% מהתינוקות הערבים חותכים את הענבים. השאר אוכלים את הענבים שלמים, בניגוד להנחיות.

 

"ממצאי הסקר מצביעים על כך ששיעורי ההנקה בישראל נמצאים במגמת עלייה, אם כי עדיין יש מקום לשיפור ולהמשך בתוכניות לעידוד ההנקה, בעיקר במטרה להאריך את משך ההנקה", אומרים במשרד הבריאות. "ממצאים לגבי היענות לא מלאה להמלצות משרד הבריאות לגבי צריכת מזונות מסויימים כגון נקניקיות, פופקורן, סוכריות וענבים שעלולים לגרום לחנק, והנחיות למנח שינה של תינוקות דורשים העמקת המסרים האלה במסגרת התחנות לבריאות המשפחה ובתקשורת".




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הנקה. נמשכת זמן רב יותר במגזר הערבי
צילום: shutterstock
מומלצים