שתף קטע נבחר

גיסו של אסד מת - המיליארדים ממשיכים להתגלגל

העסקה הכלכלית המשתלמת ביותר שעשה בחייו אסף שווקאת הייתה נישואיו לאחותו של אסד. אלה הפכו אותו, מעבר להיותו דמות מטיל מורא על כל אזרח סורי, למיליארדר - וסללו את הדרך למעמד דומה גם עבור שאר בני משפחתו

הפיגוע השבוע בדמשק שקטל את בכירי הביטחון של המשטר בסוריה מהווה ללא ספק נקודת מפנה בעימות הפנימי הקשה במדינה. אין ספק כי הדמות המשמעותית והמעניינת יותר שסיימה את חייה במבנה הביטחון הלאומי בדמשק היא של אסף שווקאת, גיסו של הנשיא בשאר אסד.

 

 

מעבר לכל המשמעויות הפוליטיות והביטחוניות, יש לזכור כי שווקאת, בעצם נישואיו לד"ר בושרא אסד, שינה לא רק את מעמדו הכלכלי האישי אלא גם של שאר בני משפחתו. הפיכתו לדמות מאיימת על כל אזרח סורי הקלה עליו ועל קרוביו את הדרך להגדלת נכסיהם המוערכים כיום במיליארדי דולר.

 

2 מיליארד דולר "מתנה" מבשאר

שווקאת לא היה אהוד בלשון המעטה על ידי חלק ניכר ממשפחת אסד ובעבר אף דווח על פציעתו בידי מאהר אסד, אחיו חמום המוח של הנשיא, אחרי ויכוח שהתלהט ביניהם, בין השאר על רקע חלוקת העסקים והרווחים של המשפחה המורחבת. לפי הדיווחים, גם בני משפחת מחלוף (ממנו מגיעה אימו של הנשיא, אניסה) שאחראים על שמירת ההון המשפחתי, לא רצו לאפשר לשווקאת הכוחני דריסת רגל בענייני כספים.

 

בכל אופן, לפי דיווחים מלפני מספר שנים, הכריע בסופו של דבר בשאר אסד להעניק לאחותו ולבעלה הון "צנוע" של 2 מיליארד דולר, אותו היא הפקידה לפי מקורות שונים בעיקר בדובאי. אבל בנוסף להון הזה, התחברותו של שווקאת למשפחת אסד העלתה באופן מיידי את קרנה של משפחתו בעולם העסקים הסורי.

 

שליטי טרטוס

לשווקאת שני אחים - והיב ועלי מרעי. והיב עומד בראש לשכת המסחר של טרטוס, אזור הולדתם. הפיכתו של שווקאת לדמות מפתח ביטחונית העבירה לרשותו ולרשות משפחתו נכסים רבים - החשוב שבהם שליטה על הנמל המסחרי של טרטוס, אחת מערי הנמל הסוריות. לא בכדי כינו ברבות השנים גורמי אופוזיציה את משפחת שווקאת כ"חברת אסף שווקאת".

 

עלי שווקאת, לאחר שחרורו מהצבא, הפך הבוס הלא מוכרז של הנמל וזאת במסווה של פקיד מכס. בפועל הוא היה אחראי על ייבוא מוצרי מזון וברזל מאוקראינה. כמות גדולה מהייבוא של הברזל ממזרח אירופה לא דווחה אלא הוברחה במשך שנים לסוריה כשההכנסות עברו ישירות למשפחת שווקאת. עלי שווקאת אחרי פרישתו מהצבא הקים גם חברת ספנות שנרשמה ביוון ושעשתה את הונה בעיקר בשנות המצור על משטרו של סדאם חוסיין בעיראק. אז דווח כי הנפט העיראקי היה מוברח לסוריה ונמכר על ידי החברה של עלי שווקאת כ"נפט סורי".

 

במשך השנים התרחבו עסקי משפחת שווקאת גם מעבר לאזור המזרח התיכון. אחמד שווקאת, בן אחיו של אסף שווקאת, הקים חברת נדל"ן שעסקה בהשכרת כ-200 דירות במילאנו וברומא. משפחת שווקאת הקימה חברות ספנות, העברות כספים, תקשורת וסחר ביוון, בקפריסין ובספרד. שווי האחזקות הללו מוערך כיום במיליארדי דולרים. חלק מההון הזה מוחזק בחשבונות סודיים ומוסווים היטב בשווייץ ובמקומות נוספים בעולם.

 

אבל שווקאת שנישואיו עם בושרא אסד היו השניים שלו לא זנח את ילדיו מהפרק הראשון. הבולט שבהם הוא זיאד אסף שווקאת, שהיה ידוע בסוריה בטרם החל המרד במעורבותו בענף הנדל"ן ועסקי הברחת המכוניות. זיאד בשנות ה-30 לחייו הפך איל נדל"ן מקומי באור הולדתו טרטוס. שטחי קרקע בבעלות המדינה הועברו לבעלותו והוא היה אחראי על "גביית המסים" מבעלי עסקים מקומיים במחוז, שיטה מקובלת בענף העסקים הסורי תחת משפחת אסד.

 

דורון פסקין הוא מנהל אגף המחקר בחברת אינפו פרוד מחקרים (המזה"ת) www.infoprod.co.il

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים