שתף קטע נבחר

למה לשלם 30 שקל לקילו מנגו אורגני?

עונת המנגו מתחילה - אבל מי שיחפש תוצרת אורגנית של הפרי, יגלה שהמחירים גבוהים במיוחד. כמה יעלה לקנות ישירות מהמגדלים האורגנים הספורים שפזורים בארץ?

הוא טרופי ומתקתק, צבעו משתנה בין צהוב, ירוק כתום ואדום, ויש ממנו כ-40 מינים בעולם. חבר חדש מצטרף בימים אלה לסל האורגני שלנו - המנגו. אבל למה הוא כל כך יקר?

 

 

בארץ קיימים כ- 16,000 דונם של מטעי מנגו. חלק קטן מאוד מתוכם הוא אורגני, כ-3%, כאשר עיקר הפרי מיועד לייצוא. הסיבה העקרית למיעוט השטחים היא העדר כדאיות כלכלית, שנובעת מ-3 סיבות עקריות: עלויות גדול גבוהות, חיי מדף קצרים וייבול מופחת.

 

עלויות ייצור - ממשק הגידול האורגני של המנגו דורש הרבה עבודת ידיים, בעיקר בכל מה שקשור להתמודדות עם עשבייה. בממשק האורגני מתמודדים עם עשביה באופן ידני או באופן מכני, על ידי מכסחת, בעוד שבממשק הקונבנציונאלי קיימים מגוון חומרים חריפים הפותרים בעיה זו בקלות יחסית, עם למעלה מ-75 תכשירי הדברה שונים לטיפול במזיקי מנגו, האסורים באורגני.

 

הזנה של מטע המנגו מבוססת על מוצרי הזנה קלאסיים בחקלאות האורגנית שהם קומפוסט בקר וזבל עוף מעובד. התמודדות הקשה ביותר בגידולי מנגו, היא עם ה"קימחון" - פטריה שתוקפת את הגידול.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

חיי מדף - במנגו האורגני אסור לצפות את הפרי בקוטלי פטריות חריפים או בדונג כימי, כפי שעושים בפרי הקונציונאלי. המשמעות היא, שבעוד שאת הפרי הקונבציונאלי ניתן לשמור בקרור כחודשיים, הפרי האורגני יכול להחזיק מעמד עד ל-3 שבועות.

 

תפוקה - במטעי המנגו האורגני לא משתמשים בדישון כימי, ולכן הייבול במטעים צעירים מופחת בערך ב-30% מהיבול הממוצע הקונבנציונאלי. הזנה של מטע המנגו מבוססת על מוצרי הזנה קלאסיים בחקלאות האורגנית, שהם קומפוסט בקר וזבל עוף מעובד.

 

התמודדות עם רוב המזיקים נעשיית בדרך של מניעה, כלומר גיזום, אוורור ושימוש בחומרים טבעיים למניעת התבססות מחלות ומזיקים. מגדלים וותיקים מספרים, שעד שאפשר לקבל ייבול מהמנגו, דרושות כ-10 שנים עד שהקרקע האורגנית מגיעה לאיזון ולתפוקה דומה למטעים הקונבציונאלים. משך זמן זה מרתיע מגדלים מלהכנס לגידול זה.

 

הבדלים אלה מתבטאים כמובן, בעלויות גבוהות יותר לצרכן: המחיר לקילו מנגו אורגני ברשתות השיווק, עומד על כ-30 שקל, ואף יותר מזה. עם זאת, ניתן לקנות את הפרי ישירות מהמגדלים האורגנים, בכחצי מחיר. במקביל, בעלי גינה ביתית מוזמנים לטעת עץ מנגו בחצר, אך לוודא כי מדובר בגידול רגיש לתנאי קרה.

 

מנגו אורגני מזן "שלי" (צילום: ר.א.ן. מוצרים טריים) (צילום: ר.א.ן. מוצרים טריים)
מנגו אורגני מזן "שלי"(צילום: ר.א.ן. מוצרים טריים)

 

פחות מ-10 מגדלים, מצפון עד דרום

השוק המקומי של המנגו האורגני הוא קטן וכולל מספר מצומצם מאוד של מגדלים אורגנים מפוקחים: פחות מ-10 פרוסים מדרומה לצפונה של הארץ, מחצבה, דרך נטעים ופרדס חנה ועד לרמת הגולן.

 

און חן, מנכ"ל ר.א.ן מוצרים טריים, המתמחה בייצוא תוצרת חקלאית אורגנית, מספר שכ-650 טון מנגו אורגני המיוצר בארץ, מיועד לייצוא. הביקוש בחו"ל למנגו האורגני הישראלי מתרכז לדבריו, בין אמצע חודש יולי לאמצע ספטמבר. לפני חודשיים אלה, המנגו האורגני מגיע לשווקי אירופה בעיקר ממגדלים אורגנים מדרום אמריקה ואפריקה. החל מאמצע ספטמבר מגיע לשווקים המנגו הארופאי, בעיקר הספרדי.  

 

האתגר בגידול המנגו האורגני הוא להגיע לפרי יפה ומושלם, ללא שימוש בכימיקלים, הורמונים וזרזי גדילה. אבל החכמה היא גם לדעת מתי לקטוף את הפרי, כך שיגיע למדף עסיסי ומוכן לאכילה, אך לא רך מדי.



 

הצרכן האירופאי לא מתפשר על המראה, גם כשמדובר בתוצרת אורגנית, והזנים המבוקשים ביותר על ידי הארופאים הם "שלי" ו"עומר" - זנים חדשים יחסית ללא סיבים, שניתן לזהות באמצעות הצבע, שהוא צבעוני ולא ירוק אחיד.

 

עם זאת, מחירי המנגו באירופה, אינם אטרקטיביים יותר מישראל - מחירי מכירה סיטונאים למנגו האורגני נעים באירופה, בין 6 וחצי ל-8 אירו לקרטון של 4 ק"ג. המחיר לצרכן ליחידת מנגו אורגני אחת, נע בין 2 אירו ל-4 (עד 20 שקל).

 

הכותבת היא מנכ”לית הארגון לחקלאות אורגנית וחוקרת בבית הספר למנהל עסקים ב-MIT. תודה לד"ר רועי בורוכוב, מרכז תחום מטעים אורגנים של הארגון לחקלאות אורגני על עזרה בהכנת הכתבה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מנגו אורגני יכול להחזיק מעמד רק 3 שבועות
צילום: אסף אמברם
אורנית רז
מומלצים