שתף קטע נבחר

לילה לבן של אהבה: פסטיבל בין הכרמים בגליל

כמו בכל ט"ו באב, שבו חוללו בנות ישראל בין הכרמים בליל ירח מלא, נמשכת המסורת בגליל בפסטיבל בין הכרמים שמציע לאוהבים, ולא רק, טיולים, הופעות וסיפורים על אהבה וזוגיות

אחת מדרכי הנוף שנחנכה בשנת 2012, "מירון-עין זיתים", עומדת במרכז סיפור האהבה המתרחש ב"פסטיבל בין הכרמים" לקראת ט"ו באב.

 

היא חבוקה בין כרמי ענבים עטורים בעלווה ירוקה רעננה וממנה משתלשלים אשכולות צפופים ובשרניים של ענבים בשלבי הבשלה שונים.

 

עוד הצעות לחג האהבה הישראלי:

 

אם מוסיפים לתמונה מחוללות יפיפיות בשמלות לבנות וגברים צעירים שרודפים אחריהן בצעד קליל, חוזרים אל ימים קדומים באווירה המקודשת שאופפת את המקום בין קברי צדיקים ובין תקווה לאהבה.


לחזור אל ימים קדומים. מחלל בעין נבוריה (צילומים: רונית סבירסקי)

 

בין הר מירון ליער ביריה

דרך הנוף "מירון-עין זיתים" חוצה את יער מירון שניטע בתקופת המנדט הבריטי בין הר מירון ליער ביריה. דרך אספלט נוחה נמתחת לאורך 5.7 קילומטרים בלב הגליל העליון ומתחברת לדרך הנוף הוותיקה של יער ביריה.

 

תחילתה בפניה שמאלה מכביש 89 על פי השילוט אל דרך נוף הר מירון. כ-100 מטרים מהכניסה מצד ימין שוכן בצל עצי אורן חניון על שם יוסף סקטר. כבר בנקודה זו אפשר לצפות בכרמי הענבים הפרושים על מורדות הגבעות כשמעל מתנשא רכס הר מירון.

 

בהמשך דרך הנוף מצוי חניון "בית היערן", קטן ומוצל עם נגישות לבעלי מוגבלויות. שביל הליכה מתחיל מעבר לכביש ומוביל אל בית היערן במרחק הליכה של כ-300 מטרים. בית היערן הוא מבנה אבן היסטורי שהוקם בשנים שבו ניטע היער ושימש את הנוטעים ואת שומרי היערות. קק"ל שיפצה ושימרה את המבנה בשנים האחרונות.

 

חוזרים אל הדרך הראשית וממשיכים כשני קילומטרים במדרון מתון כשהנוף נפתח אל תצפית לעבר צפת, היישוב קדיתא ויער ביריה העצום משתרע למרחקים.

 

קברו של הצדיק אלקנה

הנוף הופך צחיח וסלעי, ובעיקול הדרך מתגלה מצד ימין על גבעונת נישאה מבנה בטון בעל כיפה כחולה. המבנה מוקף בגדר מצופה אבן מקומית בנויה בצורת חמש קשתות. כשעוברים בשערו של המבנה מתגלה "קבר אלקנה" המכוסה בכל סממני קברי צדיקים, ספרי תפילה ונרות שהאש כילתה את תכולתם.

 

על פי האמונה במקום זה נמצאים קברי אלקנה, מי שהיה אביו של שמואל הנביא, והאמורא רבי בנאה, שחי בשלהי המאה השנייה לספירה. דעות החוקרים חלוקות לגבי זיהוי הקבר עם אלקנה, והסמיכות לקברו של התנא בנאה אינה ברורה בעיקר בשל היותו מזוהה עם סימון מערות קבורה בגליל העליון כחשש מטומאה.


כאן קבור מי שהיה אביו של שמואל הנביא. קבר אלקנה

 

חניון עין הוזים ואנדרטת השריון

הכרמים משתלבים בנופי החורש הים תיכוני שבין עציו אלון מצוי, זית, חרוב ואלה ארץ ישראלית. ביער מירון נטעו עצי אורן ירושלים, ברוש מצוי ואיקליפטוס. הדרך עוברת לצד חניון באר הוזים שבו מתקיימים המופעים הגדולים של "פסטיבל בין הכרמים".

 

אנדרטת השריון הוקמה כאתר הנצחה לחטיבה 37 בעוצבת ראם. האנדרטה נחנכה ביוני 1969 והמיקום שלה מציין את תקופת ההמתנה לפני מלחמת ששת הימים כשהחטיבה התמקמה ביער עין זיתים.

 

אחד הטנקים שיצאו מכלל שימוש ניצב בצל העצים צמוד אל חניון קטן, שהוקם על ידי קק"ל וממנו מטפס גרם מדרגות עץ עד לאנדרטה. לצד המדרגות נמצאות מפות שמציינות את קרבות החטיבה במלחמת ששת הימים בקונייטרה, במסעדה בגולן ובשכם. ברחבה העליונה הוצבו עמודים מעוגלים עשויים מלוחות פלדה וגובהם מגיע לתשעה מטרים. הם יוצרים יחד את האות "ש" שמופיעה במילים שריון, ששת הימים, שלום, נשק והשם המקודש "שדי".

 

הפסל עוצב על ידי הפסלת דינה ניר-אבן-טוב, אלמנתו של עודד אבן-טוב, ששירת בפלוגת הסיור של החטיבה ונפל בשכם במלחמת ששת הימים. האנדרטה מוקפת קיר שעליו חקוקים 166 שמות של חללי עוצבת ראם שנפלו במלחמת ששת הימים ומלחמת יום הכיפורים.


כרם בחניון עין הוזים

 

הסוד האחרון של הרשב"י

הדרך ממשיכה בכביש העולה ליישוב קדיתא. פונים שמאלה לכיוון היישוב ולאחר כ-400 מטרים עוברים לצד קברו של התנא רבי יוסי בר יעקב, ולאחריו מגיעים אל מערת האידרא רבא. מבנה אבן בעל כיפה כחולה שאליו יורדים במספר מדרגות עד לרחבה קטנה. מתקן פח להדלקת נרות מהבהב בשלהבות קטנות, ועל הקיר חרוטה רשימת שמות תשעת תלמידי הרשב"י.

 

על פי המסורת רבי שמעון בר יוחאי ותשעת תלמידיו פיצחו במערה הזו את סודות הקבלה מספר ה"זוהר", בפרקים שנקראים "אידרא רבא" ו"אידרא זוטא". המושג "אידרא רבא" פירושו בארמית "המושב הגדול" והכוונה היא להתכנסותם של עשרת החכמים.

 

במסגרת "פסטיבל בין הכרמים" (1 באוגוסט), ייצא סיור לילי מודרך של קק"ל, "מה זאת אהבה", מעין הוזים דרך קבר אלקנה והכפר קדיתא למערת האידרא. איל קרוצ'י ממרכז אסנט בצפת, יקיים במערת האידרא ערב מיסטי על אהבה וזוגיות ויספר על סגולות המקום שקשורות בהתגלות של רבי שמעון בר יוחאי, שירד לנבכי הסוד האחרון בספר הזוהר. בתוך המערה ספונים קברים צבועים בלבן שמגבירים את אווירת המיסטיקה במקום.


רשב"י פיצח פה את הזוהר. תקיעת שופר מעל מערת אידרא רבא

 

היער המוסיקלי

משפחות עם ילדים יכולות להתחיל את חוויית הפסטיבל בפעילות "היער המוסיקלי". ב-1 באוגוסט בשעה 16:00 ייערך טיול שמשלב תחנות מוסיקליות על תוואי ההליכה. הסיור מתחיל

באתר ההיסטורי של "מצודת ביריה" שכרוך בסיפור הירואי וקרבות עיקשים. המצודה תהיה מקושטת בבלונים ומחצלות ותוגש שתייה קרה.

 

מהמצודה יוצאים להליכה דרך שבילי יער ביריה אל בית הכנסת העתיק ועין נבוריה. במהלך ההליכה המטיילים יעברו בחמש תחנות ויפגשו נגנים והפעלות מוסיקליות ביניהם: נגן נבל, בובת ענק שמנגנת על תופים, מקלות גשם שמשמיעים צלילים עמומים ובעין נבוריה נגן חליל צד ומפוחית, שינגן נעימות בלוז ויפתח דו-שיח מוסיקלי עם הקהל. נגינת המפוחית מלווה את קרקורי הקרפדות שגודשות את מימי הבריכה הירוקים ומשעשעות את הצופים בזינוקים מפתיעים.  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רונית סבירסקי
דרך נוף קדיתא
צילום: רונית סבירסקי
צילום: רונית סבירסקי
מיסטיקה וזוגיות. קבר אלקנה
צילום: רונית סבירסקי
מומלצים