שתף קטע נבחר

טלית, גרביים צבאיים וחלום להיות צלף

כמה ימים לפני פקיעת "חוק טל", התרכזו עשרות חרדים ברחבה המפורסמת בבקו"ם. חלקם יצאו חזרה עם הפטור ורובם התחילו במסע שיימשך שנתיים עד שלוש בגדוד הקרבי. ואפשר לשלב תורה וצבא: "יש ישיבות שבהן לא לומדים ומשחקים באייפונים"

ביום שני התייצב אריאל כהן (19) מראשון לציון בחנות למוצרי חיילים בקניון שסמוך לביתו ולכמה רגעים זכו הקונים בחנות למחזה חריג: צעיר חרדי קונה גרביים צבאיים, מתלהב ממבצע של ארבע חולצות חומות ב-100 שקלים, מוסיף לעגלה הקטנה גם תיק רחצה, שק כביסה ומתקן למברשת השיניים. ביום חמישי התייצבו אריאל ועשרות צעירים חרדים נוספים בבקו"ם והתגייסו לגדוד "נצח יהודה". הגיוס התבצע כשבוע לפני פקיעת "חוק טל" השנוי במחלוקת.

 

ההיכרות של המתגייסים נוצרה בפייסבוק. לשכת הגיוס, אתמול ()
ההיכרות של המתגייסים נוצרה בפייסבוק. לשכת הגיוס, אתמול

 

גיוס חרדים לצה"ל - דיווחים נוספים ב-ynet:

חרדים מתגייסים: "גם לדוד המלך היה צבא"

הגדוד החרדי פורח: "בבני ברק מתפוצצים מקנאה"

דעה: נתניהו קוסם? שיתיר את פלונטר גיוס החרדים

 

על כמה בלטות צבאיות, סמוך לשלט האלקטרוני האדום שמבשר את שמות המתגייסים עמדו מספר נערים חרדים. הם לבשו מכנס שחור וחולצת כפתורים לבנה, חלקם אף גם ז'קט שחור, למרות החום הכבד. רוב החרדים שעמדו שם פנו שמאלה, ליציאה מהבקו"ם, דרך השער המסתובב לכיוון אחד בלבד, שבמרכז החומה המערבית של הבסיס עם הפטור בידיהם.

 

הציג את צו הגיוס כאילו מדובר בתעודת בגרות של מצטיין. כהן (צילום: עופר עמרם) (צילום: עופר עמרם)
הציג את צו הגיוס כאילו מדובר בתעודת בגרות של מצטיין. כהן(צילום: עופר עמרם)

 

כל הציוד מוכן. כהן בחנות לחיילים בקניון (צילום: עופר עמרם) (צילום: עופר עמרם)
כל הציוד מוכן. כהן בחנות לחיילים בקניון(צילום: עופר עמרם)

 

מעטים פנו ימינה, לכיוון ההפוך, אל עבר האוטובוסים שמסיעים אותם לשרשרת החיול שבלב הבסיס, ומשם לשנתיים או שלוש שנים של שירות קרבי בגדוד "נצח יהודה", הראשון והיחיד מסוגו בצבא הסדיר. "בלב רציתי להגיד להם שיצטרפו אליי, ולא יחזרו ברגל למקום ממנו באו, שאפשר ללמוד תורה, לקיים מצוות ולשרת בצבא", סיפר ל-ynet אריאל מראשון לציון שהיה מבין אלו שעלו על מדים.

 

עוד לפני תהליך החיול, ראינו את אריאל בחדרו שומר מקום של כבוד לספרייה התורנית שלו ולא מהסס לארוז לצבא את הטלית, הסידור והתפילין לצד יתר הפריטים שכל מתגייס קרבי מכיר. בבקו"ם עצמו התקשה אריאל להבין כיצד מצא עצמו באוטובוס יחד עם טירוני הצנחנים. "אל תדאג, זה רק לשרשרת חיול, תיכף תתחיל עם חבריך לגדוד", הרגיע אותו אחד מחיילי אכ"א.

 

"רשמתי בגוגל 'נצח יהודה' ונסעתי לקבל פרטים. כהן בלשכת הגיוס ()
"רשמתי בגוגל 'נצח יהודה' ונסעתי לקבל פרטים. כהן בלשכת הגיוס

 

אריאל למד בשנים האחרונות במספר ישיבות תורניות, בתל-אביב ובקריית מלאכי, לאחר שהפך לחרדי בגיל 15. "קמנו ב-7:00 בבוקר, ולאחר תפילה התחלנו ללמוד מ-9:00 בבוקר עד 23:00 בלילה, עם הפסקות למנוחה קלה בצהריים, לתפילות ולארוחות. עד היום אני זוכר את הרגע בו קיבלתי את הפטור בגיל 17, לאחר שביקשתי מכמה אנשים בירושלים שיעזרו לי לארגן אותו. אבל הרגשתי רע עם עצמי, הבנתי שזו נוכלות. חרדי בן 17 שמקבל צו ראשון מפחד, חושש שהוא יירד רוחנית למרות שזה לא נכון. היחס באותו הרגע הוא של זלזול, כי הבחורים יודעים שהייעוד שלהם זה ללמוד תורה כל החיים".

 

כהן הגיע לגדוד דרך חבר ששירת במסלול החרדי העורפי "שח"ר (שילוב חרדים) כחול" בחיל האוויר. לדבריו, "נכנסתי לאינטרנט, רשמתי בגוגל 'נצח יהודה', ואז נסעתי למשרדי העמותה של הגדוד בירושלים לקבל עוד פרטים. הבנתי שזה המקום בשבילי. כיום אני יודע שיש מלא בחורים שמתים להתגייס ל'שח"ר' או ל'נצח', אבל ההורים שלהם לא נותנים להם".

 

"לא לגייס בכפייה" 

כהן מעיד שיש לו חבר חרדי שעובד, "כי לא הסתדר בישיבה ורוצה להתגייס אבל אמו אומרת לו שהוא לא יחזור הביתה אם יתגייס. מוציאים בציבור החרדי לשון הרע לגדוד, וזה מבורות. זה גורם לישיבות להפוך לבית כלא עבור חרדים רבים. יש הורים שרוצים לעשות שידוך לביתם, ואם הם שומעים שבבית החתן המיועד אחד הבנים התגייס לצבא, הם יבטלו השידוך. צריך להגיע לאותם הורים ולהסביר להם שזה לא גיהינום".

 

אריאל, שהקפיד להציג בפנינו את צו הגיוס בגאווה, לא התגייס לבד לגדוד. בשבועות האחרונים הוא הכיר בפייסבוק חסיד חב"ד שמתגייס כמותו לגדוד החרדי, ומביא איתו עוד ארבעה חברים. כמו מחרדים נוספים עימם שוחחנו השבוע, בהם מתגייסים חרדים טריים והוריהם, גם אריאל סבור ש"לא צריך לגייס את החרדים בכפייה, אלא להסביר להם שזה ייתן להם רק טוב. זו הדרך שתביא ליותר מתגייסים, הרי יש אלפים שנושרים מהישיבות ונמצאים בלי מסגרת, רק איתם לבד אפשר להקים עוד שישה גדודים. כתוב שהתורה מגנה ומצלה לכן חשוב שיישארו ללמוד, שיהיה שילוב של הרוח והכוח".

 

"לא יכול לשבת ללמוד כל היום". חוזה בדרך לגיוס בבאר שבע (צילום: הרצל יוסף) (צילום: הרצל יוסף)
"לא יכול לשבת ללמוד כל היום". חוזה בדרך לגיוס בבאר שבע(צילום: הרצל יוסף)

 

באותה השעה, כ-100 קילומטרים דרומה משם, התייצב בלשכת הגיוס בבאר שבע, מי שייצא החל משבוע הבא, יחד עם אריאל למסעות, למטווחים, לסיורים ולמעצרים בגזרת ג'נין עליה אחראים לוחמי "נצח יהודה". ישעיהו חוזה ממושב תפרח שבנגב, צעיר שעבר גם הוא בין מספר ישיבות, בדרום ובצפון, מגיע ממשפחה חרדית. אחיו הגדולים נשארו ללמוד בישיבה ולא התגייסו לצבא, אבל לו היה קשה ללמוד.

 

"אני לא יכול לשבת ללמוד כל היום, למרות שזה רצון השם", הוא אומר. "מבחינתי, הדבר הנכון הוא שוועדת רבנים תעבור במסרקות על כל הישיבות, ותחליט מי מתאים להתגייס ומי ללמוד תורה. אם יש בחור שיכול ללמוד כל היום שיישאר שם כי הוא באמת שומר עלינו. תורה היא ההגנה הטובה ביותר על מדינת ישראל. בישיבות החזקות באמת מקפידים שילמדו, אבל יש הרבה ישיבות שלא באמת לומדים בצורה מלאה, משחקים שם באייפונים, מסתובבים ברחוב". ישעיהו הקפיד כבכל בוקר, גם אתמול, להשכים קודם כדי להניח תפילין ולהתפלל שחרית, לפני צאתו למסלול שיהפוך את חייו. השאיפה שלו בצבא היא להיות צלף: "זה הכי מאתגר אותי, לנסות לקלוע למטרה".

 

"בסוף הגיע המהפך" 

בניגוד למתגייסים חרדים אחרים שהגיעו לבקו"ם לבד להתגייס, משפחותיהם של ישעיהו ואריאל הביעו בהם תמיכה לבצע את הצעד החריג. "תמיד תמכו בו ועודדנו אותו להתגייס, אבל הוא לא ידע מה לעשות עם החיים שלו עד שהגיע בסוף המהפך", מספרת אמו של אריאל, ז'קלין. "לגבי אחרים שממשיכים בישיבות או מוציאות פטור תורתו-אומנותו ולא לומדים, אני לא יכולה לשפוט אותם, רק להגיד שכל אחד שחי במדינה צריך לתרום לה ולתת. לגבי העתיד? אני מקווה שאחרי הצבא ילמד וירכוש מקצוע, או יעבוד עם אביו בעסק המשפחתי".

 

הראל, אביו של ישעיהו, מדגיש בגאווה שעודד את בנו לבחור בצה"ל: "אני חרדי ותמכתי בו להתגייס כי אנחנו עם אחד וזה הדבר הנכון לעזור אחד לשני, כאשר העזרה הגולה ביותר לפי תפישתי היא לשבת וללמוד תורה, אבל לא לשתות קפה ולעשן סיגריה ומדי פעם להציץ בגמרא. לימוד התורה הוא דרגה א', אבל יש כאלה שלא בנויים לכך, וחלק מהם קשה. שאלתי את בני, 'אתה רוצה להיות פרזיט?' זה לא נכון לא לעזור לעם. החיילים מוסרים נפשם למען העם ולצערנו חלקם נהרגים. היום זה 200 מתגייסים במחזור אבל זה יכול להיות גם 2,000, אם הייתה פעילות נכונה והנחיות של הרבנים". הראל ציין שעיקר העזרה שנתן לבנו בשלב ההכנה לגיוס, הייתה במישור המנטלי: "היו לנו שיחות תמיכה רבות ואפילו סבתא שלו עזרה לו".

 

טקס מסיימי מסלול בנח"ל החרדי (ארכיון) (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
טקס מסיימי מסלול בנח"ל החרדי (ארכיון)(צילום: גיל יוחנן)

 

אנשי עמותת הנח"ל החרדי, בניהולו של הרב צבי קלבנאו, מלווים את הגדוד באופן צמוד ותומכים בחיילים, לפני, במהלך ואחרי השירות. לא מדובר בגדוד חרדי קלאסי שמכיל בני ישיבות שעצרו את לימודיהם כדי להתגייס, אלא בערב רב של חובשי כיפות: נושרים מישיבות, תלמידי ישיבות הסדר, חסידי חב"ד, חרדים לאומיים, עולים דתיים מחו"ל שמבקשים מסגרת אדוקה ועוד.

 

מחזור הגיוס הנוכחי, שמכיל 200 מתגייסים לגדוד, מהווה מספר שיא של מתגייסים לגדוד, לעומת 170 במחזור המקביל אשתקד. "יש לנו פוטנציאל למלא עוד גדוד. רק היום הגענו כבר ל-5,000 בוגרים של הגדוד", מספר הרב קלבנאו, "יש רבים שלא נמצאים במסגרות של לומדי תורה. על הטענה שמדובר בטיפה בים, השיב הרב: "תבינו שזה תהליך, וזה עוד יגדל. הייתם צריכים לשמוע את אלו שהתנגדו לפרויקט לפני 15 שנה, איפה אנחנו עומדים אז ואיפה היום".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הטלית, הסידור והתפילין בפנים. כהן
צילום: עופר עמרם
"הבנתי שזה המקום בשבילי". הצעירים החרדים בלשכת הגיוס
פוטנציאל לעוד גדוד. הרב צבי קלבנאו
צילום: באדיבות ארגון הנח"ל החרדי
מומלצים