שתף קטע נבחר

סינים חוקרים לבד: מה מסתירים על אסון בייג'ינג?

הגשם הכבד זה 61 שנה גרם הצפות ענק בבירת סין, שהתכוננה לבצורת ומצאה עצמה טובעת. אחרי ימים של שתיקה הודיע המשטר שמניין הנספים כפול משנמסר תחילה, אך תושבים שאיבדו אמון בממשלה מחשבים יחד הרוגים בצ'אטים באינטרנט

שלטונות סין פיזרו הערב (יום ה') את הערפל סביב הסופות שפקדו את הבירה בייג'ינג בסוף השבוע, ועדכנו כי מספר הנספים בהן עומד כעת על 77. הודעת הרשויות באה אחרי שבציבור הסיני החלו לתהות מדוע המשטר הסיני אינו מפרסם עדכון למספר ההרוגים, שנשאר עומד על 37 מאז העדכון האחרון ביום ראשון. חלק מהתושבים אף החלו לפרסם הערכות שלהם סביב מספר ההרוגים, צעד המעיד על חוסר האמון העמוק של הציבור בטיפול של הממשלה באסון.

 

עוד חדשות מהעולם :

 

ממשלת העיר בייג'ינג הודיעה כי 77 גופות של קורבנות הסערה של יום שבת נמצאו בעיר עד כה, ו-66 מההרוגים זוהו. כמעט מחצית מהקורבנות נמצאו באזור פנגשאן, שנפגע באופן החמור ביותר. מדובר בקהילה כפרית בפרברים ההרריים של בייג'ינג.

 

המים עדיין לא יבשו בפרברי בייג'ינג (צילום: AFP) (צילום: AFP)
המים עדיין לא יבשו בפרברי בייג'ינג(צילום: AFP)

 

חורבות אחרי הגשמים הכבדים זה 61 שנה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
חורבות אחרי הגשמים הכבדים זה 61 שנה(צילום: AFP)

 

בביטוי נדיר של ענוה שלח המטה למאבק בהצפות ובבצורות תנחומים למשפחות ההרוגים, והבטיח כי ילמד את הלקחים מההצפות וישפר את המוכנות של הבירה הסינית למקרי אסון. העדכון היום הוא הראשון שמפרסם המשטר הסיני מאז יום א', יום אחרי הגשם השוטף שפקד את הבירה - הכבד זה 61 שנה. מערכת הניקוז של בייג'ינג לא עמדה בכמות הגשמים, והמים הציפו את מרכז העיר, מעבריה התחתיים ופרבריה.

 

גורמים רשמיים בסין נזהרו מאוד בהעברת מידע על האסון, מתוך מחשבה שכישלון בהתמודדות עם ההצפות עלול לפגוע בהנהגה הסינית העומדת בפני חילופים, כמקובל אחת לעשור. מנהיגי העיר בייג'ינג הם חלק מחילופי הגברי הקרבים. יצוין כי ממשלת סין נוהגת להצדיק את השלטון החד-מפלגתי בעזרת הצמיחה הכלכלית והשמירה על היציבות למרות ההתקוממויות של מיעוטים שמתעוררות מעת לעת ואסונות המוניים המתרחשים לעתים, כמו ביום שבת האחרון.

 

מחפשים נעדרים בבייג'ינג בעקבות ההצפות (צילום: AP) (צילום: AP)
מחפשים נעדרים בבייג'ינג בעקבות ההצפות(צילום: AP)

 

מים שעדיין לא התנקזו בטיאנג'ין, סין (צילום: AP) (צילום: AP)
מים שעדיין לא התנקזו בטיאנג'ין, סין(צילום: AP)

 

הממשלה ניסתה להסביר מדוע עברו ימים עד שהרשויות עדכנו את מספר ההרוגים, וגורמים המעורבים בניסיונות למנוע הצפות אמרו כי מפולות בוץ שגרמו הגשמים הכבדים עיכבו את החיפושים של אנשי ההצלה אחרי גופות. לדבריהם זיהוי הקורבנות מצריך כמה בדיקות ואימות, והחיפושים עדיין נמשכים.

 

דונג לימינג, פרופסור בבית הספר למדעי הסביבה והעיר באוניברסיטת פקינג, אמר כי הזינוק במספר ההרוגים עשוי לשקף את חוסר המוכנות של בייג'ינג, עיר יבשה בדרך כלל, לגשמים כבדים. "בייג'ינג מתכוננת זה זמן רב לבצורת ולא להצפות, כך שכששיטפון אדיר פקד את העיר, הוא גרם לאבידות כבדות".

 

חישובים בצ'אט: "נעשה במקום הממשלה"

מוקדם יותר היום, תושבים באזור פנגשאן בבייג'ינג, שנפגע באופן הקשה ביותר, ניסו לחשב בעצמם את מספר ההרוגים בעזרת חדרי צ'אט פרטיים וציבוריים באתר הפופולרי "ביידו". מניין הנספים לא פורסם בפומבי, אולם לפי חלק מהחישובים ברשת, הוא מגיע ליותר מ-300. עם זאת, אין דרך לאמת את המספר הזה. אשה במשרד ההסברה באזור פנגשאן אמרה כי היא "לא יודעת מאיפה באים המספרים האלה".

 

לי צ'נגפנג, סופר העובד במחוז סיצ'ואן, אמר כי הוא אוסף שמות של מתים מההצפות בבייג'ינג ובמקומות אחרים. סוכנות הידיעות הסינית הרשמית "שינהואה" דיווחה כי לפחות 95 בני אדם נהרגו בסופות סוף השבוע ב-17 מחוזות וערים, מספר שלא עודכן אחרי פרסום המידע החדש על מספר ההרוגים בבייג'ינג.

 

ובחלק מפרברי הבירה, זה מה שנשאר (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ובחלק מפרברי הבירה, זה מה שנשאר(צילום: AFP)

 

חיילים סינים מציבים שקי חול (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
חיילים סינים מציבים שקי חול(צילום: רויטרס)

 

בדרך הביתה. תושבים שבדקו טוענים: יותר מ-300 נהרגו (צילום: AFP) (צילום: AFP)
בדרך הביתה. תושבים שבדקו טוענים: יותר מ-300 נהרגו(צילום: AFP)

 

"אנחנו צריכים להנציח את האנשים שנהרגו במקרים טראגיים", אמר לי. "אבל כעת יש כל כך הרבה כאלה, ולא חוקרים את זה, לא בודקים איפה הם. שום דבר לא קורה אחרי האירועים האלה, ואנשים מתים ולציבור לא נמסרים מספרים? שום אישור? שום הסבר? אנחנו יודעים שאנחנו לא יכולים לצפות מהממשלה לעשות את העבודה הזו, אז אנחנו צריכים לעשות זאת. החברה האזרחית צריכה לעשות זאת. עכשיו אנשים משתמשים באינטרנט... כדי לעשות את העבודה שהממשלה לא

רוצה לעשות".

 

אף שסין שומרת לעתים בקנאות מידע לעצמה בעקבות מקרים של הרג המוני באסונות טבע או אסונות מעשי ידי אדם, היא השתפרה בתחום הזה מאז שנת 2003, בעקבות הטענות שחוסר השקיפות סביב מגפת הסארס גרם לבהלה ציבורית. כיום מספרי הרוגים מפורסמים בדרך כלל בסמוך יותר למועד האירועים, אולם הממשלה עדיין שומרת לעצמה באופן שגרתי את שמותיהם ופרטיהם הביוגרפיים של ההרוגים, כך שאזרחים מתקשים לוודא שהם נכונים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
החיפושים אחר נעדרים. הרשויות: "שתקנו כי לקח זמן לחלץ"
צילום: AP
המוניטין של סין בפרסום מידע על אסונות דווקא השתפר
צילום: AFP
מומלצים