שתף קטע נבחר

חשש בארה"ב: איראן תנחית מהלומה במפרץ

מומחי ביטחון אמריקנים ומהמזרח התיכון מעריכים כי השדרוג ביכולותיה הצבאיות של איראן, עשוי להוות מפתח משמעותי במקרה של עימות צבאי במפרץ הפרסי. "כמה מכלי-השיט האמריקניים ימצאו את עצמם באיום של 360 מעלות"

איראן משדרגת את יכולותיה לפגוע בספינות חיל הים האמריקני המוצבות במפרץ הפרסי - בין היתר, טהרן אוספת מאגר נשק הכולל טילים מתקדמים נגד כלי-שיט ומרחיבה את צי סירות וצוללות התקיפה המהירות שלה. כך מעריכים מומחי ביטחון מארצות הברית ומהמזרח התיכון. הדברים פורסמו הבוקר (יום ו') ב"וושינגטון פוסט".

 

עוד חדשות מהעולם ב-ynet:

ארה"ב בונה על טורקיה: ארדואן יספק הסחורה?

צ'ן נסע שנתיים מסין לאולימפיאדה. בריקשה

אל תחסכי, ארגנטינה: אוויטה על שטר 100 פסו

 

המערכות החדשות, שרבות מהן פותחו בסיוע זר, מחזקות את הביטחון של המפקדים האיראנים שביכולתם לפגוע או להטביע במהירות ספינות אמריקניות, במקרה שיפרוץ עימות צבאי בין המדינות. אף שבפיקוד האמריקני בטוחים שינצחו במקרה כזה, ההתקדמות האיראנית מעלה חשש לגבי נקודות התורפה של ארצות הברית בשעות הראשונות של עימות במפרץ.

 

השילוב של טילים מדויקים לטווח קצר וטקטיקות "הנחילים" של האיראנים, שכוללות שימוש במאות סירות סיור חמושות בנשק כבד, עלול להתגבר אפילו על היכולות ההגנתיות של הספינות האמריקניות המתקדמות ביותר.

 

לפי ההערכות, הסיכוי שאיראן תצא במתקפה כוללת נגד הצי האמריקני העדיף על כוחותיה הימיים בהרבה הוא לא גדול. אולם, ייתכן שברפובליקה האיסלאמית יחליטו לצאת למתקפה מוגבלת, אם ישראל או ארצות הברית יחליטו לתקוף את מתקני הגרעין שלה. גם בתסריט הזה היכולת של האיראנים לגרום לנזק משמעותי התגברה באופן משמעותי בעשור האחרון. מחקר שערך הפנטגון באפריל קבע כי האיראנים רשמו הישגים ב"קטלניות ויעילות" של מאגרי הנשק שלהם.

 

חשש ממארב ימי נרחב

על רקע השיפור הניכר ביכולות האיראנית, ישנם מומחים שמטילים ספק בתבונה שבשליחת נושאות מטוסים וכלי-שיט יקרים אחרים למפרץ, אם ברור שיפרוץ עימות בקרוב. למשל, מחקר שנערך עבור בית הספר ללוחמה ימית של הצבא האמריקני הזהיר מיכולתה של טהרן "לערוך מארב ימי נרחב" במצר הורמוז, שמהווה זירה צרה מלאה באיים קטנים המתאימה ללוחמה הא-סימטרית המועדפת על האיראנים.

 

"אם ארצות הברית תבחר להציב ספינות במצר הורמוז בשלבים המקדימים של העימות, היא תוותר על יכולתה לקבוע היכן להילחם, ותאפשר לקרב להתחיל במקום המספק את היתרון הרב ביותר לאיראן", כתב עורך המחקר, קולין בוינטון. "הדבר עלול להוביל למטח ראשון קטלני על כלי-שיט אמריקנים, שכמעט בוודאות יפעלו תחת כללי פתיחה באש מחמירים".

 

מחקר הזהיר מיכולת איראן "לערוך מארב ימי נרחב" (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מחקר הזהיר מיכולת איראן "לערוך מארב ימי נרחב"(צילום: EPA)

 

מאז עריכת המחקר ב-2009, ההערכה היא שאיראן שידרגה עוד את יכולותיה ההגנתיות וההתקפיות. בחודשים האחרונים חיל הים של הרפובליקה האיסלאמית הציג אותן בסדרת תמרונים, כולל בתרגיל שיגור הטילים "הנביא הגדול 7", שבמהלכו הוצג הטיל החדש נגד ספינות "חאלד פרז'". לטיל מערכת הנחיה פנימית, ראש נפץ חזק במשקל כ-630 קילוגרם וטווח 290 קילומטרים.

 

בהערכה של הפנטגון מאפריל האחרון, שעליה חתם שר ההגנה ליאון פאנטה, נאמר כי האיראנים הוסיפו לטיליהם הבליסטיים רכיב מתקדם שמאפשר להם לאתר ספינות אמריקניות, ולתמרן במעופם כך שיוכלו לפגוע בהן ביתר קלות. האיראנים אף התרברבו בפיתוח טורפדו מהיר במיוחד המבוסס על דגמים רוסיים. במערב דחו את הדיווחים על הפיתוח האחרון.

 

ספינות הקרב האמריקניות המודרניות מצוידות בכמה מערכות הגנה, כמו מערכת "אגיס" המתקדמת. הכוונה האיראנית היא לנטרל את היתרון הטכנולוגי האמריקני במתקפה מכמה כיוונים בו-זמנית. האסטרטגיה הזאת נשענת לא רק על משגרי טילים ניידים, אלא גם על צוללות זעירות חדשות, על מסוקים ועל סירות קטנות ומהירות. הסירות הללו הן הבסיס לאסטרטגיית ההגנה האיראנית למפרץ הפרסי נגד חילות ים חזקים בהרבה. הן מסוגלות לפרוס כ-2,000 מוקשים ימיים, שאיראן מחזיקה על פי דיווחים, או לתקוף בקבוצות ספינות גדולות מהן מכמה כיוונים.

 

"תרחיש שגורם לסיוטים"

גורם מודיעני מהאזור, שמסייע בגיבוש האסטרטגיה האמריקנית למפרץ הפרסי, אמר כי כמה מכלי-השיט האמריקניים ימצאו את עצמם "בסביבת איום של 360 מעלות", כשבו-זמנית הם יהיו על הכוונת של גורמים עוינים באדמה, באוויר ובמים, ואפילו מתחת למים. "התרחיש הזה גורם לסיוטים אצל כמה אנשים", אמר הגורם המודיעיני.

 

בהתאם, הזמין חיל הים של ארצות הברית מערכות חדשות כדי להתמודד עם "נחילי הסירות המהירות", בהן כלי-טיס בלתי מאוישים המשוגרים מספינות הקרב וטילים ופגזים מיוחדים. אולם, רבים מהפתרונות הללו לא יהיו מוכנים לפריסה מבצעית, אלא בעוד כמה חודשים. כך סיפר מייקל אייזנשטדט, יועץ צבאי לשבר בפנטגון ובמחלקת המדינה. "אנחנו בפיגור ומצמצמים אותו, אך אם יפרוץ עימות בתקופה הקרובה, ייתכן שלא נהיה מוכנים לחלוטין", טען.

 

המומחים השונים גורסים כי הכוחות האמריקניים יתאוששו במהרה מהמהלומה המוקדמת, אבל מנהיגי איראן יוכלו לטעון לניצחון פסיכולוגי אם התקשורת העולמית תראה תמונות של כלי-שיט אמריקניים בוערים במימי המפרץ הפרסי. הדבר יהיה דומה למכה שהנחית ארגון אל-קאעידה ב-2000, בפיגוע נגד המשחתת "קול". אז סירה קטנה שעליה מחבלים מתאבדים גרמה לנזק כבד לספינה שעגנה בנמל עדן בתימן, והביאה

 למותם של 17 מלחים ולפציעתם של עוד 40.

 

"הרבה ספינות איראניות יהיו בקרקעית המפרץ, אבל איראן תוכל לטעון לניצחון. אין ספק באשר לתוצאה כשמדובר במדינה החזקה בעולם מבחינה צבאית. אולם, מנקודת מבטם הם יראו לעולם, שאם מתעסקים איתם משלמים מחיר כבד", אמר אייזנשטדט.

 

בינתיים, עוד ספינות אמריקניות ממשיכות להתקדם לעבר מימי המפרץ בניסיון של ממשל אובמה לנסוך ביטחון בבעלות הברית במזרח התיכון, ולהרתיע את האיראנים מלחסום את משלוחי הנפט העוברים דרך מצר הורמוז. נכון לעכשיו, בארצות הברית מכירים בסיכון הכרוך בכך - הבעיה היא שאין חלופות טובות. "זו דילמה", אמר גורם מודיעיני אחר, "אם ספינות הצי במצר, הן חשופות להתקפה, אך אם מוציאים אותן משם, מדינות האזור יחושו פגיעות, והן כבר מרגישות כך".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"אם יפרוץ עימות, ייתכן שלא נהיה מוכנים לחלוטין" (ארכיון)
צילום: רויטרס
מומלצים