שתף קטע נבחר

תיעוד החטיפה: ה"הישג" של החבר של נסראללה

הערוץ הלבנוני ששידר את סרטון החטיפה של גולדווסר ורגב הושק ביוני וכבר מוכיח את קרבתו לחיזבאללה. סיפורו של האיש שהקים את "אל מיאדין" מסמל את השינוי בטלוויזיה בעולם הערבי ומשקף את מאבקי הכוח. "אל-ג'זירה" בסכנה?

ערוץ "אל-מיאדין" הלווייני החדש מלבנון הוכיח ביום שישי בערב כי כוח טלוויזיוני חדש ומקורב לחיזבאללה מהווה אלטרנטיבה ל"אל-ג'זירה" הפופולרי ול"אל-ערבייה". פרסום התיעוד הבלעדי של חטיפת אודי גולדווסר ואלדד רגב סיפק הוכחה נוספת לקרבתו הרבה של הערוץ ל"ציר ההתנגדות" – חיזבאללה, סוריה ואיראן.

 

מתחרה חדש לאל-ג'זירה: "קודם כל ענייני פלסטין"

 

ערוץ "אל-מיאדין" נקלט בחמישה לוויינים שמכסים למעשה את המזרח התיכון, צפון אפריקה ואירופה. הוא נוסד לפני חודשיים בלבד בצלמו ובדמותו של העיתונאי התוניסאי רסאן בן ג'ידו, אחד מבעלי הערוץ, שהיה עד לא מזמן מנהל משרדי "אל-ג'זירה" בביירות, והתפטר במחאה על האופן שבו סיקרה הרשת את המהומות בסוריה.

 

סיפורו של בן ג'ידו מסמל את השינוי בטלוויזיה בעולם הערבי ומשקף את מאבקי הכוח בו. "אל-ג'זירה", שפעם הייתה מקבלת את כל הסקופים הבלעדיים הקשורים לחיזבאללה, איבדה ממעמדה כאשר נקטה קו תקיף בכל הקשור להתקוממות בסוריה, והפכה להיות אויבת תקשורתית של ציר ההתנגדות.

 

התוכנית המלאה 

 

הערוץ ברגעיו הראשונים באוויר 

 

בן ג'ידו נחשב למקורב לחיזבאללה ולא בכדי היה הכתב הערבי היחיד במלחמת לבנון השנייה שהצליח להשיג ראיון עם מזכ"ל הארגון חסן נסראללה, בתוך הבונקר. לאחר שחרורו של סמיר קונטאר במסגרת עסקת החזרת הגופות, התארח הרוצח בתוכניתו של בן ג'ידו והתקבל בעוגה.

 

סרטון החטיפה שודר במסגרת התוכנית "בכיכרות", תוכנית ראיונות שאותה מגיש בן ג'ידו, שבה הוא מראיין אישים בכירים בעולם הערבי ובמיוחד כאלה הנמנים עם ציר ההתנגדות וחיזבאללה. ערוץ החדשות משדר מהדורות קבועות לצד תוכניות אקטואליה ובהן "דעה, עם רסאן בן ג'ידו" שבו מציג האיש החזק בערוץ את פרשנותו בנוגע למתרחש בעולם הערבי.

 

דיאלוג, צדק חברתי ופלסטין

כשהשיק בן ג'ידו את הערוץ ניסה להציג את המיזם כעיתונאי למשעי: "אנחנו ערוץ עצמאי לגמרי, המשקף את המציאות כהווייתה", אמר אז, וחשף את סיסמת הערוץ – "המציאות כפי שהיא".

 

אולפן "אל-מיאדין". מהדורות קבועות ותוכניות אקטואליה (צילום: AP) (צילום: AP)
אולפן "אל-מיאדין". מהדורות קבועות ותוכניות אקטואליה(צילום: AP)

 

אולפני "אל-מיאדין". הסיסמה - "המציאות כפי שהיא" (צילום: AP) (צילום: AP)
אולפני "אל-מיאדין". הסיסמה - "המציאות כפי שהיא"(צילום: AP)

 

הנהלת הערוץ ניסחה שישה קווים מנחים לפעילות הערוץ: הראשון בא לידי ביטוי בסיסמה – הצגת תמונה מלאה ומדויקת; סיקור סוגיות הנוגעות לאומה הערבית והעולם, תוך שמירה על אחדות המולדת הערבית והקפדה על הזדהות עם העולם האיסלאמי; התמקדות בנושאים הקשורים לרפורמות, צדק חברתי וחופש ביטוי; דחיית קיצוניות וטרור ואימוץ תרבות סובלנית, תוך מתן במה לדיאלוג עם המערב; סירוב לשמש פלטפורמה לגזענות; עיסוק נרחב בסוגיה הפלסטינית.

 

הערוץ עובד ברישיון בריטי ומחזיק במשרדים בכל העולם הערבי ומעבר לו. יש לו כתבים באנקרה, טהרן, וושינגטון, לונדון, קהיר, תוניסיה ועוד. שמו, "הכיכרות", ניתן לו בהשראת הכיכרות במדינות ערב שמהן יצאו מהפכות

"האביב הערבי" ורומז לנפילת חוסני מובארק, מאויבי ציר ההתנגדות.

 

על פי פרסומים שונים עומד תקציבו של הערוץ על 40 מיליון דולר בשנה ומי שעומד מאחוריו הם אישים סעודים, פלסטינים ולבנונים. על המאמץ של חיזבאללה להעלות את קרנו של הערוץ ניתן ללמוד מכך שתיעוד החטיפה שודר בו ולא בשופר הטלוויזיוני הקבוע של ארגון הטרור, "אל-מנאר", וגם מידיעה בעיתון לבנוני המזוהה עם חיזבאללה: העיתון "א-ספיר" פרסם כי התקבלו תלונות מקוראים רבים שטענו כי אינם קולטים את הערוץ הלווייני, חרף פניותיהם החוזרות ונשנות לחברה האמונה על ההפצה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מתוך הסרטון. חמישה לוויינים שמכסים את המזה"ת, צפון אפריקה ואירופה
בן ג'ידו. בצלמו ובדמותו
האולפנים. כתבים באנקרה, טהרן, וושינגטון, לונדון, קהיר, תוניסיה ועוד
צילום: AP
נסראללה. ראיון מתוך הבונקר
צילום: EPA
מומלצים