שתף קטע נבחר

חום יולי אוגוסט: מקררים את המכשירים

החום כאן ואיתו מגיעה גם סכנת התחממות למערכת: איך מגנים על מערכת האודיו, סטריאו או קולנוע ביתי, וגם מסך הטלוויזיה מפני טמפרטורות גבוהות ומה הם הפתרונות הקיימים לענין? מדריך

לכל מסך, רסיבר קולנוע ביתי או מגבר סטריאו יש טווח טמפרטורות בו הם מסוגלים לעמוד בהפעלה ממושכת בתנאים שלא יקצרו את אורך חיי המוצר. הקפדה על מספר כללים, תאפשר למערכת האודיו וידאו לעבור בהצלחה גם את ימי הקיץ הלוהטים בישראל.

 

עוד ב-dtown:

 

טלוויזיות

בהתקנה, מומלץ להרחיק את מסך הטלוויזיה מהחלון בכדי להמנע מקרינת שמש ישירה עליו, או לוודא שיש תריס או וילון שמגנים בפני השמש. בבתים הממוקמים קרוב לים, הלחות עלולה לגרום להתפתחות קורוזיה במעגלים והרכיבים הפנימיים במסך ולקצר את חייו, אלא אם פתחי הבית סגורים והמזגן פועל כל הזמן בעונה הלחה.

 

כדאי לדעת כי גם פתיחה פתאומית של חלונות הבית ממצב בו יש מזגן מקפיא בחום הקיץ, עלולה ליצור התעבות של מים (אדים שהופכים לנוזל) בתוך המכשיר. בנוסף, הצבה בסמוך לחלון או דלת הפונה אל חוץ הבית מעלים את החשיפה לאבק.

 

איזה מסך מתחמם יותר?

באופן עקרוני, מסכי LCD מבוססי תאורת LED אמורים להתחמם פחות ממסכי ה- LCD "הרגילים" בהם פועלת תאורת פלורוסנט אשר הינה בזבזנית ופולטת יותר חום. גם מסכי פלזמה עלולים לפלוט חום סביבתי לא קטן, חלק מהם מגיעים עם מאווררים פנימיים - מדי פעם, מומלץ להתקרב למסך ולהקשיב האם יש מאוורר חורק מאחורי הקלעים.

 

בסלון המודרני יש כאלו אשר מבקשים ליצור נישה מעוצבת בקיר (בנויה עם לוחות גבס בדרך כלל), בפועל, זהו שקע בתוכו מותקנת הטלוויזיה, לכן, מומלץ לשמור על רווח בין כחמישה סנטימטרים לפחות מקצה המסך לבין דפנות הנישה בצדדים, זאת בכדי לאפשר לאוויר החם לצאת החוצה ומעלה ומנוע יצירת מלכודת חום בה יתבשל המסך.

 

 (צילום: dtown.co.il) (צילום: dtown.co.il)
(צילום: dtown.co.il)

 

שימו לב לעוצמת התאורה

אנחנו תמיד ממליצים שלא לצפות במצב תמונה "דינמי" משום שהוא מקצין את ערכי התמונה באופן מלאכותי, אבל בהיבט הזה, יש עוד סיבה טובה שלא לבחור בו, משום שהוא מפעיל את תאורת המסך בעוצמה גבוהה – מה שמגביר את החום וגם מקצר את חיי הטלוויזיה. לעומת זאת, מצב תמונה כמו "סרט" / "Movie" מורידים את עוצמת האור באופן ניכר.

 

במסכים חדשים רבים, ניתן לכוון את עוצמת התאורה האחורית במסך מה שקרוי Backlight בתפריט כיול התמונה, ודאו שעוצמת התאורה אינה מכוונת על המקסימום. ובכלל, צפו בטלוויזיה כאשר יש אור סביבתי שאינו בוהק מדי (שמגיע למשל מחלונות פתוחים), כך ניתן להוריד את עוצמת התאורה במסך שאינה נדרשת להתגבר על אור סביבתי חזק.

 

מערכת אודיו / קולנוע ביתי

ראשית, מומלץ לנקות את המערכת מאבק שסותם את פתחי האוורור, חונק מאווררים ואף עלול לגרום לשריפתם או לקצר במעגלי המכשיר. במדריך הזה תוכלו ללמוד את לנקות את המערכת. 

 

למה חם?

מידת החימום של המערכת תלויה במספר גורמים, ביניהם ניתן למנות את צפיפות המכשירים (כמה רווח נותר בינהם), זרימת האויר בינם, גודל החלל הפנימי בו הם מותקנים וכמות החום אותה הם פולטים. באופן מסורתי, רכיבי הגברה הם שיוצרים את כמות החום הגדולה במערכת, אולם זה תלוי גם בטופולוגיית ההגברה, כלומר, השיטה בה בנוי המגבר.

 

מגברים בשיטת Class A ידועים כחמים במיוחד, וצורכים מידה גדולה של זרם גם כאשר הווליום נמוך או לא מושמעת מוזיקה במערכת. אחריהם בתור הם מגברי Class AB (הנפוצים ביותר) והקרירים ביותר הם מגברי Class D. ברסיבר קולנוע ביתי, כאמור, יחידת ההגברה תפיק חום, אבל לא רק היא: מכשירים מודרניים מגיעים עם מעבדים המיועדים למטרות שונות כמו עיבוד וידאו ובקרה, גם אלו פולטים חום.

 

אם המערכת שלכם כוללת מגברי מנורות / שפופרות, אלו פולטים חום רב – חלקם מגיעים גם עם "כלוב מתכת" שמונע נגיעה בלתי רצויה בשפורפרות הרותחות. מגברים כאלו חובה להציב בראש המזנון / מעמד המערכת כאשר אין עצמים או מכשירים אחרים אשר צמודים אליהם.

 

לעומתם, נגני תקליטורים, מפיקים חום נמוך יחסית, אבל אם התקנתם בארון סטרימר (נגן מדיה), אזי הוא כולל מעבד ולעיתים גם כונן קשיח פנימי שפולט חום בעת עבודתו ולכן חובה לאווררו.

 

פתוח = קריר

הכי מומלץ לרכוש מעמד יעודי למערכת האודיו / וידאו, אשר כולל מדפים במבנה פתוח ומאוורר, אבל לא תמיד "הנהלת הבית" מסכימה לענין ודורשת בשימוש ברהיט שהינו אידאלי פחות לענין הצבת המערכת. אל תציבו את מכשירי המערכת בתוך רהיט סגור, הם יתחממו, יסבלו ואולי אף יסיימו את חייהם מוקדם בהרבה מהצפוי והרצוי.

 

 (צילום: dtown.co.il) (צילום: dtown.co.il)
(צילום: dtown.co.il)

 

אם אין בידכם ברירה ורהיט סגור לגמרי או למחצה מתגלה כאפשרות היחידה עבור התקנת מערכת האודיו (שמורכבת ממכשירים כמו מגבר, רסיבר, נגן CD / DVD / Bluray, סטרימר ועוד), אזי תצטרכו להתקין מערכת אוורור אקטיבית, קרי מאווררים.

 

לפני רכישת הרהיט בתוכו תמוקם המערכת, יש למדוד את מידות המכשירים ולדאוג כי ישאר מרווח מספק של 2-3 סנטימטר לפחות בין המכשיר לדפנות וכ- 5 סנטימטר לפחות מחלקו העליון של המכשיר ועד לתקרת הרהיט שמעליו.

 

רסיברים ומגברים רבים מגיעים עם גופי קירור פנימיים, בחלקם מסתפק היצרן בגושי מתכת בעל צלעות דקות שסופחות את החום מהרכיבים שיוצרים אותו (למשל טרנזיסטורי הגברה שעלולים להגיע לטמפרטורות גבוהות או מעבדים) ופולטות את אותו החום למעלה – דרך חרירי האוורור. זה דומה בעיקרון למנועי אופנועים מקוררי אויר ומכוסי צלעות קירור, אך שם, יש זרימת אויר מהירה כאשר האופנוע נמצא בנסיעה. היות והרסיבר או המגבר אינם זזים לשום מקום, בחלק מהמקרים, מוסיף היצרן גם מאוורר שמוציא את החום החוצה ונכנס לפעולה רק מעבר לטמפרטורה מסויימת.

 

באם החלטתם להצמיד מאוורר אל מכשיר שפולט חום רב, דעו כי התקנת מאוורר שמכניס אויר אל תוך קרבי המכשיר תביא להצטברות אבק רב בתוכו – ענין מאוד לא בריא וגם תפזר את האויר בניגוד לתכנון המקורי של המכשיר ועלולה לגרום לחימום בלתי מתוכנן של רכיבים חשמליים, לכן, את המאוורר מתקינים כך שהוא מוציא את האויר החם החוצה מחרירי האוורור.

 

 (צילום: dtown.co.il) (צילום: dtown.co.il)
(צילום: dtown.co.il)

 

התקנת מאוורר בתוך רהיט

המחשבה הנפוצה והמוטעית היא כי ניתן להסתפק במאוורר בודד שמזרים אויר אל תוך חלל הרהיט בו שוכנת המערכת, אבל, בפועל, לא מספיק להתקין מאוורר בתוך רהיט סגור – אם אין מעגל של זרימת אוויר שמכניס אוויר נקי וקריר פנימי ומוציא את האוויר החם החוצה, הרי שלא עשינו בכך דבר. אוויר חם עולה למעלה ונלכד במבוי סתום, זו הסיבה לכך שמארזי מחשבים שולחניים, למשל, מגיעים עם מאוורר לכניסת האויר אשר ממוקם בתחתית המארז ואילו זה שמוציא אותו החוצה נמצא למעלה. לכן, את המאוורר שמפנה אויר חם החוצה (בתפקיד ה"אגזוז") מתקינים בחלק הגבוה של הארון.

 

השימוש הנפוץ לצורך זה הינו במאווררי מחשבים, יש מאווררים שמגיעים בקטרים קטנים יחסית של 40 מ"מ / 60 מ"מ, אך המאווררים הגדולים יותר (90/120 מ"מ למשל) הינם יותר שקטים – פועלים במהירות סיבוב נמוכה יותר, זאת לעומת הקטנים בקוטרם שמשמיעים קול שריקה מורגשת. גם כאן יש חשיבות לניקוי האיזור: אבק עלול להכנס אל תוך מיסבי המאוורר, פעולה שאינה בריאה לו כלל וכלל, המאווררים היקרים בחבורה מגיעים עם מיסבים עמידים יותר.

 

עבור צינון המערכת, אפשר לרכוש מוצרים יעודיים כמו אלו של חברת Active Thermal Management המיובאים לישראל, זוהי חברה אמריקאית לתכנון וייצור פתרונות אוורור וקירור של מערכות אודיו וידאו אשר ממוקמות בארונות מסד או בארונות סגורים.

 

חשוב לדעת כי הנחה של מכשירים במגדל (מכשיר על מכשיר), למשל נגן DVD או Blu-ray על גבי רסיבר שפולט חום כלפי מעלה, גורמת לנזק כפול: חימומו של המכשיר העליון וחסימת פתחי האוורור של זה מתחתיו.

 

 (צילום: dtown.co.il) (צילום: dtown.co.il)
(צילום: dtown.co.il)

 

בין המוצרים הקיימים בשוק לפיתרון בעיה זו, אפשר למצוא את A/V Cooler של חברת Antec, זהו משטח אלומיניום הכולל מאווררים ואותו מציבים על גבי ראשו של רסיבר קולנוע ביתי. יש משתמשים אשר עושים שימוש דומה במשטחי קירור המיועדים במקור למחשבים ניידים.

 

כאמור, החובבים בעלי ידי הזהב, ישמחו לבנות פתרונות בשיטת עשה זאת בעצמך, למשל עם הזמנה של קיט במחיר של קצת יותר מ- 40 דולר הכולל זוג מאווררים למחשב מחוברים על משטח משותף וגם ספק כח 12Volt, אפשר להשיג קיטים כאלו גם עם כיסוי עץ שיתאים למראה המזנון בסלון.

   

המהדרין יתקינו גם בקר מהירות אשר מאפשר לשלוט על מהירות המאוורר או חיישן חום המשנה את המהירות בהתאם לטמפרטורה. עבור התקנת המאווררים במזנון, יש לפתוח פתח בדופן העץ (רצוי כמובן בצידו האחורי בגלל סיבות אסטטיות), לקבע את הגוף בעזרת ברגים מתאימים אל הרהיט ולדאוג לאספקת חשמל עם ספק כח מתאים (בדרך כלל, מדובר על 12 וולט עבור מאווררי מחשב). שימו לב שהמאוורר הנכון (הגבוה) מכוון להוציא אויר מן המזנון החוצה ואילו זה התחתון מכניס אויר טרי וצונן יותר.

 

 (צילום: dtown.co.il) (צילום: dtown.co.il)
(צילום: dtown.co.il)

 


 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: dtown.co.il
גם למכשירים חם
צילום: dtown.co.il
מומלצים