שתף קטע נבחר

אלי ישי: ש"ס תתנגד להעלאת המסים

יו"ר ש"ס הודיע כי שרי מפלגתו יתנגדו לקיצוץ בתקציב המדינה ודורש להפחית מע"מ על מצרכי יסוד. גם השר מיסז'ניקוב מתנגד. למרות זאת צפויה הממשלה להעביר את הגזירות. הרשויות המקומיות: לא נעמוד בנטל וניאלץ להעלות מסים

יו"ר ש"ס, השר אלי ישי, הודיע הערב (יום א') כי שרי ש"ס יתנגדו מחר בממשלה לגזירות החדשות של האוצר, "העלאת המסים תפגע באלפי משפחות בישראל המתמודדות גם כך עם יוקר המחיה", אמר. ש"ס דורשת להגדיר מע"מ מופחת על מוצרי יסוד כמו מים, חשמל, לחם ומוצרים נוספים, והדגישה כי "לא ייתכן שכשבעלי הון נקלעים לבעיה מציעים להם תספורת, אבל כשחלשים בבעיה מרוקנים להם את המקרר".

 

הקיצוץ ואתם: פגיעה במעונות יום ובנערים עניים

חשש בברזילי: קיצוץ יפגע בחדרי המיון הממוגנים

 

"הציבור שלנו ברובו עובד", הצהיר ישי בראיון ל-ynet. "האוצר, על מנת לכסות על הכישלונות שלו, מנסה להפיל את זה על החרדים. זו הסתה, משום שרבבות על רבבות של חרדים משתלבים בשוק העבודה. שהאוצר ידאג לשלב אותם בעבודה, יעשה את בדק הבית שלו ולא יפיל את הכול על החרדים. זה נהיה מאוד פופולרי".

 

הקיצוץ צפוי לזכות לתמיכה גדולה של שרי הממשלה. מלבד שרי ש"ס, שהודיעו שיתנגדו, ושרי העצמאות שיחליטו רק מחר, רוב חברי הממשלה ובהם שרי הליכוד וישראל ביתנו יתמכו במהלכים הכלכליים של נתניהו ושטייניץ. ייתכן שבודדים מבין שרי הליכוד יימנעו במהלך מחאה חסר משמעות על הפגיעה בתקציבי משרדיהם, אולם בקואליציה מעריכים שגם אם יהיו כאלה - מדובר בבודדים בלבד.

 

נתניהו ושטייניץ. לפני הצבעה (צילום: אוהד צוינגברג) (צילום: אוהד צוינגברג)
נתניהו ושטייניץ. לפני הצבעה(צילום: אוהד צוינגברג)
 

ישי ביטל גם טענות נגד מאבקה החברתי המוגבל של מפלגתו, כהגדרת מבקריה, ואמר: "נלחמנו ונאבקנו בתוך הממשלה. החוכמה היא להיאבק בתוך הממשלה, מבחינתנו כל האופציות פתוחות אבל בינתיים אנחנו נאבקים מבפנים. האופציה האחרונה היא לפרוש. פרישה זה יום אחד של כותרות ואחר כך היכולת להשפיע קטנה". 

 

השר דניאל הרשקוביץ מסר הערב שיקבל החלטה "רק במהלך הישיבה". השר סטס מיסז'ניקוב מתח ביקורת על הקיצוץ ואמר שהוא "פוגע במעמד הביניים הישראלי ובמנועי הצמיחה במשק. את הבור התקציבי שנוצר היה ראוי למלא על ידי קיצוץ בהוצאות של מגזר צרכני עודף - קרי קיצוץ בקצבאות הילדים וצמצום תמיכה במוסדות שאינם מייצרים תפוקה למשק".

 

מה כוללות הגזירות?

ההצעה שיביא שטייניץ להצבעה כוללת העלאת מס הערך המוסף מ-16 ל-17 אחוז וכן העלאת מס הכנסה באחוז אחד למשתכרים בין 8,881 ל-14,070 שקל בחודש. בנוסף, הוחלט להטיל 2 אחוזים מס נוספים על מי שמרוויח מעל 67 אלף שקל בחודש. מס זה יוטל לא רק על המשכורות אלא גם על רווחי הון ורווחים ממימוש נדל"ן. עוד הוחלט, להחזיר את מס

המעסיקים והפעם בשיעור של 0.6 אחוזים.

 

בנוסף תתבקש הממשלה לאשר קיצוץ רוחבי בתקציבי המשרדים בהיקף של כ-900 מיליון שקל. עוד יבקש שר האוצר לתגבר את רשות המסים ב-600 עובדים נוספים על מנת להעמיק את יכולת הגבייה שלה. כזכור, חבילת הגזירות יצאה לדרך כבר בשבוע שעבר עם העלאת מס על אלכוהול וסיגריות.

 

הצעדים, שצפויים להכניס לקופת המדינה סכום של 14.4 מיליארד שקל החל מהשנה הבאה, נועדו לאפשר למדינה לעמוד ביעד הגירעון החדש, שעודכן לפני חודש וחצי מ-1.5% תוצר ל-3% תוצר. יעד זה עודכן בעקבות התפתחויות מדאיגות בתקציב המדינה בחצי השנה האחרונה, שעוררו את החשש שישראל תיקלע לגירעון שיפגע ביכולתה לגייס כסף בשוק ההון הבינלאומי. 

 

פגיעה בבריאות ובמשטרה

הקיצוץ הרוחבי במשרדי הממשלה עומד לפגוע במערכת הבריאות, במשרד לביטחון פנים ובניגוד להבטחות - תהיה פגיעה גם בחינוך ובמערכת הרווחה. מנתונים שהועברו ל-ynet מהמרכז לשלטון המקומי עולה כי מלבד הקיצוץ הרוחבי של 5.5% בכל המשרדים, שמשמעותו התקציבית עדיין לא ידועה, העלאת המע"מ באחוז אחד משמעה העברה של כ-200 מיליון שקלים נוספים לשנה מהרשויות המקומיות לקופת המדינה. כספים אלו ייגרעו מתקציבים המובטחים לפעולות שונות של הרשויות בתחומי הביטחון, הרווחה, החינוך וכדומה. משרד האוצר גם מציע להחזיר את מס המעסיקים בשיעור של 0.6%. הרשויות המקומיות הן המעסיק הגדול במשק, ולכן ישלמו כ-100 מיליון שקלים נוספים.

 

נוסף לכל אלה, צפוי קיצוץ של יותר מ-120 מיליון שקלים ממענקי האיזון של הרשויות החלשות. במענה לשאלת ynet אישרו במשרד הפנים כי הקיצוץ המתוכנן במשרד יפגע בעיקר במענקי האיזון המועברים לרשויות המקומיות. מהלך שכזה יפגע בהכרח בשירותי הרווחה והחינוך. להערכת משרד הפנים מדובר בפגיעה של לפחות עשרות מיליוני שקלים בשירותים הללו. כמו כן ייפגעו התקציבים לוועדות הקרואות ורזרבות המשרד המסייעות לרשויות שתושביהן במצב סוציו-אקונומי נמוך.

 

השלטון המקומי: נעלה מסים 

בשלטון המקומי הזהירו שאת מחיר הקיצוצים ייאלצו בסופו של דבר לגבות מהתושבים בדמות העלאת מסים נוספת. יו"ר המרכז לשלטון מקומי שלמה בוחבוט אמר: "עם כל הרצון להיות ער לשינויים הכלכליים בעולם, אסור להקריב את החברה הישראלית על מזבח שרירות הלב הפקידותית. משמעות הקיצוץ היא שיתוק חלק נכבד מהשירות לציבור ומן הראוי שהציבור יידע זאת: פחות חינוך, פחות רווחה, פחות בריאות ופחות תשתיות. אנו נמצאים בשבר חברתי. זו לא העת למכת גרזן למעמד הביניים ולבטח לא לשכבות החלשות".

   

גם בארגונים החברתיים דחו את הטענות להחרגת תקציבי הרווחה מהקיצוץ ומתחו ביקורת על התוכנית הכלכלית שתובא לממשלה מחר. אביגיל חצור סיוון מתנועת "עתידנו" המאגדת עובדים סוציאליים אמרה: "העלאת המע"מ ומס הכנסה תפגע קודם כול בשכבות המוחלשות ובמעמד הביניים שצורכים את מוצרי היסוד ושנלחמים בציפורניים על כל שקל. הממשלה הלכה על הראש של החלשים. במס החברות היא לא נגעה והתוספת לבעלי הכנסות גבוהות שולית. בניגוד לטענות משרד האוצר, קיצוץ רוחבי במשרדים בהיקף כזה יפגע אנושות בשירותים הבסיסיים שניתנים לאזרחים במשרדי הממשלה ובשלטון המקומי החל מרווחה וכלה בחינוך. מדובר בחשיבה לטווח קצר, הקיצוצים האלו יעלו לנו ביוקר".

  

גם בהסתדרות הגמלאים דרשו לבטל את המע"מ על מוצרי יסוד ותרופות ומתחו ביקורת על הכוונה להעלות את המע"מ. יו"ר הסתדרות הגמלאים, גדעון בן ישראל, אמר בישיבת הארגון כי "העלאת המע"מ תפגע קודם כול בקשישים שכרבע מהם מוגדרים עניים ו-75% מצויים בשלושת העשירונים הנמוכים במשק".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
השר אלי ישי
צילום: אבישג שאר-ישוב
מומלצים