שתף קטע נבחר

הילד כל היום אוכל ג'אנק פוד: לתת לו ויטמינים?

ילדים ואוכל בריא ומאוזן לא תמיד הולכים ביחד, ובחופש הגדול הבעיה הופכת גדולה עוד יותר, בעיקר בימים בהם חלק גדול מהתזונה מתבסס על ממתקים וג'אנק פוד. אילו ויטמינים חשובים להתפתחות התקינה ומתי מומלץ להוסיף אותם כתוספי תזונה?

כהורים אנחנו רוצים תמיד לתת לילדינו את הטוב ביותר ומחפשים את האיזון בין תזונה נכונה ובריאה לבין המצוי, שבמקרים רבים הוא גם הרצוי מבחינת הילד. זה אף פעם לא פשוט, אך בתקופה כמו החופש הגדול, בה אנחנו מבלים שעות רבות מחוץ לבית, זה הופך לקשה עוד יותר.

 

אחת הדרכים שהופכת נגישה יותר ויותר לאזן את משק הוויטמינים והמינרלים של ילדים היא מתן תוספים של ויטמינים, הקיימים במגוון צורות מפתות: סוכריות ג'לי, דובונים, קוביות שוקולד, סירופים מתוקים ועוד. אותם ויטמינים ומינרלים הם חומרים אורגניים הנמצאים במזון ושהגוף אינו מייצרם לבדו. חלקם משמש כנוגדי חמצון ומשתתפים בתהליכים מטבוליים בגוף, וחלקם מסייעים בפעילות של אנזימים.

 

לפני שאתם יוצאים במסע רכישות חשוב לדעת מהם הויטמינים החיוניים להתפתחות תקינה של ילדים והיכן ניתן למצוא אותם. בכל מקרה מומלץ לפני מתן תוספי תזונה להתייעץ עם רוקח, רופא או נטורופת לגבי המינון והצורך.

 

ויטמין A

חשוב למערכת הראייה, גדילה והתפתחות. נמצא בשמן דגים, חלבון וירקות כתומים.

 

ויטמין D

משפר ספיגה של סידן ולכן חשוב לעצמות ולשיניים. נמצא בחלמון ודגים.

 

ויטמין E

חשוב לעור ולעיניים. משמש כנוגד חמצון חזק בגוף. נמצא בשמן נבט חיטה, חלמון ביצה ואגוזים.

 

ויטמין K

אחראי על קרישת דם ונמצא בירקות ירוקים עליים.

 

ויטמיני B

חשובים לחילוף חומרים, מניעת אנמיה ומומים מולדים בעוברים (חומצה פולית), ופעילות של מערכת. נמצאים בחיטה מלאה, שיבולת שועל, מוצרי בשר וחלב, ביצים ירקות וקיטניות.

 

ויטמין C

תורם לחיזוק המערכת החיסונית, ריפוי פצעים וספיגת מינרלים.

 

רצוי שהילדים יקבלו את הויטמינים מהמזון (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
רצוי שהילדים יקבלו את הויטמינים מהמזון(צילום: shutterstock)

 

סידן

תפקידו של הסידן בגוף הוא בבניית עצמות ושיניים ולכן הוא חשוב להתפתחות תקינה של תינוקות וילדים. 99% מתכולת הסידן בגוף נמצאת בעצמות ובשיניים. כמו כן, הוא חיוני לפעולת השרירים, התכווצות והתרחבות של כלי דם, והפרשת הורמונים ומסרים במערכת העצבים.

 

תהליך בניית מסת העצם נעשה עד גיל 30 כאשר הוא כולל מנגנון של בנייה והרס המתקיימים לסירוגין, ובמצב תקין בניית העצם מואצת יותר מההרס. מגיל 30 מתחיל להיווצר תהליך הפוך והמאזן הזה מופר. לכן בנייה טובה ויסודית של מסת עצם תדחה תהליך של איבוד עצם בגילאים מבוגרים יותר.

 

מחסור בסידן נגרם מצריכה לא מספקת. תינוקות הסובלים מאי סבילות ללקטוז, למשל, סובלים מחוסר גדול בסידן היות והמקור העיקרי לו הוא חלב ומוצריו בגיל הרך. גם קפאין גורם לאובדן מוגבר של סידן בשתן והוא נמצא בקולה, קפה, תה ושוקו. את הסידן ניתן להשיג במקורות טבעיים מהמזון: חלב ומוצריו, גבינה צהובה, ירקות ירוקים כמו ברוקולי ותרד, דגים, טחינה ושומשום.

 

ברזל

ברזל הוא מינרל הבונה את כדורית הדם האדומה. במצב של חוסר, התופעות הן חולשה עייפות, חוסר תאבון, ירידה בכוח פיזי וחיוורון. חוסר ברזל בתינוקות יכול להוביל לירידה בתפקוד קוגניטיבי, ולכן משרד הבריאות מחייב מתן של ברזל עד גיל שנה, ובגיל שנה יש לעשות בדיקות דם ולאחר התייעצות עם הרופא המטפל להחליט על הפסקה או המשך מתן של ברזל.

 

חוסר בברזל נגרם מתזונה לקויה, דלה בברזל. מזון כגון ג'אנק פוד אינו עתיר ויטמינים, כמו כן האוכל המעובד. ככל שהילדים גדלים יש אצלם תהליך של עליה מהירה במשקל הגוף בשילוב עם עליה בנפח הדם, וזה גורם לחוסר בברזל להיות בעל משמעות גדולה.

 

מחסור בברזל ניתן לבדוק רק באמצעות בדיקת דם. במקרה זה האינטואיציה האמהית לא תעזור וההחלטה על מתן של תוספת ברזל מעבר לטיפול המסורתי עד גיל שנה חייבת להיות לאחר התייעצות עם הרופא המטפל.

 

אם נותנים ברזל, מומלץ לתת אותו בסמיכות למתן של ויטמין C, אשר משפר באופן משמעותי את ספיגת הברזל הנלקח. זה נכון גם לגבי סידן.

 

אומגה 3

אומגה 3 הוא השם המסחרי של שרשראות חומצות שומן מסוג EDA ו-DHA, אשר מורידות את כמות הכולסטרול בדם וכך שומרות על מערכת כלי הדם והלב. מחקרים מראים כי אומגה 3 קשורה להתפתחות של המוח והראייה של התינוק במהלך תקופת ההריון וההנקה ולכן מומלץ לאם ההרה ליטול אותה. קיימים היום מוצרים מותאמים לנשים הרות, ובכל מקרה כדאי להיוועץ ברופא קודם.

 

אומגה 3 תורמת להתפתחות מהירה יותר של המערכת החיסונית של התינוקות ומפחיתה בעיות של קשב וריכוז, משפרת התמודדות עם לקויות למידה כמו יכולת קריאה ואיות, היפראקטיביות ובעיות התנהגות בקרב ילדים. בנוסף, אומגה 3 מפחיתה שכיחות של אסטמה, דיכאון, ונמצא גם קשר בין תסמונת מטבולית המאופיינת בהשמנת יתר אצל ילדים ובין שיעורים נמוכים של EPA ו-DHA.

 

באילו מקרים יש חשש למחסור בויטמינים חיוניים?

כמו אצל מבוגרים, ילדים שאוכלים בצורה מאוזנת אינם זקוקים לתוספת ויטמינים. אלא שאצל הרבה ילדים, חסרתפריט מאוזן

בגלל הבררנות האופיינית להם בכל הנוגע לסוגי המזון. תפריט מאוזן כולל דגנים, מוצרים מן החי, ירקות ופירות. בהיעדר תפריט מאוזן ו/או במקרים הבאים ייתכן מחסור בויטמינים ומומלץ לבצע בדיקות דם מקיפות:

הילדים לא אוכלים ארוחות מסודרות

התפריט שלהם כולל חטיפים וממתקים כתחליף לאוכל

לא אוכלים פירות ירקות ובשר

צריכת מזון מעובד נטול ויטמינים

מגוון המזונות הוא קטן, ובעיקרו ללא ערך תזונתי גבוה

משקל נמוך מהממוצע

 

ההמלצה על מתן תוספות ויטמינים נכונה גם לילדים בעלי נטייה למחלות ויראליות חוזרות או זיהומיות וגם לילדים הסובלים מאסטמה ואלרגיה. גם במהלך מחלה וגם לאחר המחלה, ניתן להוסיף ויטמינים לשיפור וחיזוק הגוף. צריך לאבחן האם הילד זקוק למולטי-ויטמין, אשר מכיל מגוון של ויטמינים ומינרלים, האם הוא זקוק לויטמין אחד ספציפי, וזה בדרך כלל אחרי איבחון של בדיקות דם, או שהוא בכלל זקוק למוצר המיועד לחיזוק המערכת החיסונית, המכיל צמחי מרפא בהתאם.

 

הכותבת היא רוקחת בכירה ומנהלת סניף סופר-פארם




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ג'אנק פוד. גורם למחסור בויטמינים
צילום: ויז'ואל פוטוס
מומלצים