שתף קטע נבחר

מחלקת המדינה: עלייה באנטישמיות בעולם

דו"ח של מחלקת המדינה האמריקנית סוקר את מצב חופש הדת ברחבי העולם. על ישראל: "הממשלה תרמה באופן כללי לחופש דת, אף שנמשכת אפליה ממשלתית וחוקית נגד לא יהודים ונגד הזרמים הלא אורתודוכסים". המצב באיראן ובסין הידרדר

הדו"ח השנתי של מחלקת המדינה האמריקנית על חופש הדת ברחבי העולם ב-2011 מצביע על עלייה באנטישמיות ועל החמרה בפגיעה בחופש הדת באיראן ובסין. בנוגע לישראל נכתב בדו"ח שפורסם אתמול (יום ב') כי אף שהממשלה מכבדת את חופש הדת וחוקיה מגנים עליו באופן כללי, עדיין קיימת אפליה ממשלתית וחוקית של לא-יהודים בישראל ושל יהודים שאינם משתייכים לזרם האורתודוכסי.

 

ט' באב בכותל. אפליה נגד זרמים לא אורתודוכסים (צילום: AP) (צילום: AP)
ט' באב בכותל. אפליה נגד זרמים לא אורתודוכסים(צילום: AP)

 

"בשעה שאין חוקה, מדיניות הממשלה תרמה באופן כללי לחופש דת, אף שנמשכת אפליה ממשלתית וחוקית נגד לא-יהודים ונגד הזרמים הלא-אורתודוכסים ביהדות", מתאר הדו"ח האמריקני את המתרחש בישראל ומדגיש: "היו דיווחים על יחס בלתי הולם ואפליה המבוססת על השתייכות דתית, אמונה או מנהגים. בודדים וקבוצות היו אחראים לאפליה נגד ערבים אזרחי ישראל שהם מוסלמים, נוצרים או יהודים לא-אורתודוכסים".

 

הדו"ח מצייר תמונה של יחסים מתוחים בין הדתות והקבוצות האתניות השונות - בין יהודים ללא-יהודים, בין מוסלמים לנוצרים, בין ערבים ללא-ערבים, בין יהודים דתיים לחילונים ובין הזרמים השונים ביהדות.

 

הדו"ח מציין כי בישראל 5.8 מיליון יהודים, 1.6 מיליון מוסלמים ונוצרים ועוד 322 אלף המוגדרים כ"אחרים". מדובר בעיקר ב"אנשים מברית המועצות לשעבר שהיגרו לישראל על פי חוק השבות אבל הם לא רשומים כיהודים על פי ההגדרה של היהדות האורתודוכסית המשמשת את המדינה לפי הנוהל האזרחי, אף שרבים מזהים את עצמם כיהודים". הדו"ח מבליט את השליטה האורתודוכסית בנהלים האזרחיים בישראל.

 

בדו"ח נכתב כי חלה עלייה באנטישמיות סביב העולם, "שבאה לידי ביטוי בהכחשת שואה, התנגדות לקווי מדיניות מסוימים של ישראל שמלווה באנטישמיות בוטה, גידול בתנועות לאומניות שפועלות נגד 'האחר' וצורות מסורתיות של אנטישמיות".

 

הדו"ח מציין בהקשר זה הצהרות אנטישמיות בתקשורת הממלכתית בוונצואלה, הכחשת שואה או האדרתה בתקשורת במצרים, אתרי אינטרנט שמכחישים שואה בחסות איראן, חילול בתי כנסת וקברים בצרפת, עליית מפלגה אנטישמית מוצהרת בהונגריה, פגיעה ברכוש יהודי ובאנדרטאות שואה באוקראינה, וסיסמאות אנטישמיות במשחקי כדורגל בהולנד ובאוקראינה.

 

ג'אמפל ישי, גולה טיבטי שהצית עצמו בהודו (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ג'אמפל ישי, גולה טיבטי שהצית עצמו בהודו(צילום: AFP)

 

מחלקת המדינה הצביעה על הידרדרות בכיבוד חירויות דת בסין לנוכח פעולתה נגד נזירים בודהיסטים בטיבט,

 שהובילה ל-12 הצתות עצמיות לפחות שלהם. באיראן, חופש הדת "הידרדר עוד יותר ביחס למצבו השערורייתי". הדו"ח הביא כדוגמה את העמדתם לדין של שבעה מאמינים בהאים שהואשמו בריגול עבור ישראל, וכליאתו של יוסוף נדרחאני, כומר שנידון למוות בעוון כפירה.

 

על צפון קוריאה נכתב כי היא אינה מתירה כל חופש דת.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מצבות שנותצו בבית קברות יהודי בהונגריה
צילום: AP
מומלצים