שתף קטע נבחר

אימת הווירוס: היום האפל של משתמשי אפל

לא מן הנמנע שבעתיד יצליחו וירוסים לחדור את חומות המגן של אפל, ואז משתמשי האייפון ימצאו עצמם חשופים למתקפה חסרת תקדים. בינתיים מדובר בתרחיש דמיוני, אבל לפי ההיסטוריה של התוכנות הזדוניות והווירוסים ייתכן שהוא יתרחש מוקדם יותר מכפי שאנחנו יכולים לדמיין

במקום שבו יש בעלי-חיים רבים, נמצא גם כמות גדולה של טורפים, וירוסים, חיידקים ומחוללי מחלות. זהו חוק טבע פשוט שחוזר על עצמו שוב ושוב במערכות ביולוגיות שונות, והוא דואג לוויסות ובקרה של מספר הפריטים באוכלוסיית בעלי-חיים מסוג מסוים. הווירוסים, לכן, הם חלק בלתי-נפרד מחיינו, והם נמצאים סביבנו אך גם בגוף המחשב שלנו. ממש כמו בטבע, גם ברשת האינטרנט ובסלולר, ככל שיש יותר אנשים ויותר מכשירים נגישים, כך עולים הסיכויים להתפשטות וירוסים ומזיקים שונים וכך גוברת המוטיבציה של מפתחי הווירוסים להשקיע מאמץ ולייצר את הווירוס האולטימטיבי.

 

עוד טורים ב-ynet סלולר:

 

 (צילום: shuttershock) (צילום: shuttershock)
(צילום: shuttershock)

 

בעולם המחשבים, ובעיקר בעולמו של כל מי שעובד עם חלונות של מיקרוסופט, הסיכון להידבק מאוד גבוה. הווירוסים הם חלק מחיינו עוד מימי DOS, הרבה לפני שהיה בכלל אינטרנט או אפילו דרך לתקשר בין מחשבים זולת העברת דיסק ממחשב אחד לאחר. גם היום, כשכל אתר אינטרנט שאנחנו גולשים אליו או אפילו מייל תמים שמודיע לנו שזכינו ב 10 מליון דולר (רק צריך להקליק על איזה לינק כדי לקבל אותם) הוא בעל פוטנציאל הדבקה. וירוסים, תולעים, סוסים טרוייאנים, רוגלות ושאר צרות, הם חלק בלתי נפרד מתפעול המחשב וההתגוננות מפניהם מייצרת תעסוקה להרבה אנשים ברחבי העולם.

 

יש מקום אחד שאליו (כמעט) שום דבר לא נכנס - לא הווירוסים ולא הגופים המנסים להגן עלינו מפניהם - מוצרי אפל. זה המקום שבו העבדים של אפל הסוגדים לכת שלה, יכולים להגיד כמה מיקרוסופט דפוקים ושבמק זה לא היה קורה / לא יכול לקרות. אם להודות על האמת, הם צודקים: זה כמעט לא קורה במק, מהסיבה הפשוטה שמדובר במערכת הפעלה זניחה שהאינטרס לפגוע בה לא גבוה במיוחד. אבל כשמדובר בסמארטפונים הפופולריים שרק הולכים ומתחזקים, ובפרט באייפון הכל כך אהוב ונפוץ - זה רק עניין של זמן עד שמישהו יצליח להיכנס ולהזיק.

 

צריך לזכור שלמזיקים הדיגיטליים יש מטרה. הם באים לפגוע. הפגיעה מייצרת מוטיבציה והמוטיבציה של יצרני הווירוסים היא ברורה. האינטרס שלהם הוא אמנם פלילי, אבל בו בזמן הוא גם חי, בועט, ומזיק. כל עוד ישנם מכשירים אלקטרוניים שמחזיקים מידע שאחרים רוצים לגנוב, או אפילו סתם לשבש את חיינו שמתנהלים באמצעות המכשיר האלקטרוני המסויים הזה, אנחנו יכולים להיות בטוחים שמישהו כבר ימצא את הדרך.

 

עד היום, לא נמצאה תשובה חד-משמעית המגנה באופן מוחלט על שום מכשיר אלקטרוני, בטח ובטח שלא על מכשיר בעל חיבור תמידי כמעט לאינטרנט. מרכזי מודיעין רגישים ביותר נפרצים, ואפילו הכור הגרעיני באיראן שובש באמצעות וירוס. כלומר, תהיה האבטחה אשר תהיה, הכל שאלה של האם יש ליצרן הווירוס אינטרס לפגוע במכשיר האלקטרוני הספציפי וכמה גדולה המוטיבציה שלו.

 

חשוף, פגיע - ובלי חיסון 

ממש כמו ילד קטן שמתחסן לאיטו מול הווירוסים המזיקים, הקטלניים בחלקם, שמסתובבים סביבנו כך גם מערכות ההפעלה של המכשירים האלקטרוניים שלנו, והסמארטפונים בפרט. כרגע, שתי מערכות ההפעלה העיקריות של הסמרטפונים - iOS ואנדרואיד - חסרות נסיון כמעט לגמרי בתחום זה.

 

אנדרואיד, כמערכת קוד פתוח, חשופה לווירוסים באופן קיצוני ולא מן הנמנע שהיא תסבול מהם מאוד, גם בגלל שמדובר בקוד פתוח וגם בגלל שמדובר בטכנולוגיה יחסית חדשה בתחום, ולוקח זמן לפתח מיומנות להתמודדות עם וירוסים ושאר מזיקים. אבל הסכנה גדולה ביותר כשזה מגיע ל-iOS, מערכת סגורה שכלל לא מתמודדת עם בעיות הוירוסים בשלב הזה, ומתעלמת לחלוטין מהם לחלוטין. הפופולריות שלה עצומה וכך גם המוטיבציה, ובפרט נוכח השחצנות של החברה המצהירה שהיא חסינה לכל סיכון - גורם מוטיבציה ראשון ומרכזי בעידוד מפגעים ואנשים שיחפשו להוכיח את אפל על טעותה - ובגדול. כאשר הגן הסגור ייפתח מרצון או ייפרץ, וזה לגמרי אפשרי, ישארו משתמשי אפל חשופים לסיכונים קשים מאוד בלי שאף אחד יוכל להגן עליהם.

 

האנטי-וירוס בא לעזרה, אפשר להיות רגועים

חברות גדולות מאוד היום עוסקות בכל מה שקשור לאבטחת תוכנה. החל מאיתור ומחיקה של וירוסים ועד לבדיקות חדירות מקיפות. מדובר בתעשייה גדולה ועניפה שמספקת פתרונות ברמת המניעה כמו גם הטיפול לאחר החשיפה.

 

 (צילום: shuttersock) (צילום: shuttersock)
(צילום: shuttersock)

 

למעשה אפשר להגיד, שהאחריות להגנה מפני וירוסים נופלת על כתפיהן של חברות המייצרות את פתרונות האבטחה ואת תוכנות האנטי-וירוס. כל זאת אפשרי, כמובן, רק בתנאי שקיים שיתוף פעולה עם יצרנית מערכת ההפעלה על מנת שפעולות ההגנה יתאפשרו בכלל ושניתן יהיה להגן על המשתמשים.

 

תפקיד יצרנית מערכת ההפעלה היא לדאוג שרמת האבטחה הבסיסית של מערכת ההפעלה תעבוד כראוי, ללא פירצות, ובמידה ויש כאלו, תמצא את הדרך המהירה ביותר לתיקונן והפצת התיקון לכל משתמשי מערכת ההפעלה - פעולה שאינה קלה כלל וכלל.

 

זה המקום דווקא להזכיר את מיקרוסופט, שלה יש - ללא צל של ספק - את הניסיון הרב ביותר בהתמודדות עם וירוסים, פורצים ומזיקים. לכן כשמערכת ההפעלה החדשה שלה, Windows Phone 8 תיכנס לפעולה, היא תדע להתמודד טוב יותר עם בעיות האבטחה והוירוסים שיתקפו גם אותה, משום שהיא מכילה מאחוריה ידע ארגוני רב ערך שנצבר במשך שנים רבות של פיתוח ושכלול.

 

כך או כך, תהיו בטוחים שרק אפליקצית אנטי-וירוס תוכל באמת לדאוג לאבטחה שלכם באופן אופטימלי. עולם הוירוסים כל כך מגוון עם כמות עצומה של מוטאציות וזה עסק שיצרניות מערכות ההפעלה לא ממש נוגעות בו, ואולי טוב שכך. זה המקום שבו יכולים המומחים לפרוח ולשגשג, להגן עלינו מפני הנזקים הצפויים שמייצרי קוד זדונים מבקשים לגרום לנו.

 

כיוון שהווירוסים הם כבר חלק מחיינו, אנדרואיד מתחילה לצבור כוח במקום שבו אפל ככל הנראה תיכשל בעתיד. לפחות באנדרואיד יש מודעות גבוהה לעניין, ובניגוד לאפל אין שם שחצנות בוטה כל כך שהיא בד אדום בעיניו של כל יצרן וירוסים נלהב. היום השחור של משתמשי אפל, שבו יחדרו וירוסים למוצרים המוגנים ולגן הנעול, נראה כרגע כמו תרחיש אימה בלתי-מציאותי, אבל ההיסטוריה מוכיחה, פעם אחר פעם, שמה שנחשב למוגן, נעול וסגור - מזמין פריצה בקנה מידה עצום. במקרה כזה את המחיר האמיתי ישלם, כמו תמיד, הצרכן הקטן.

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
נפילתו של התפוח
צילום: shutterstock
מומלצים