שתף קטע נבחר

1 מ-5 מתחתנים בחו"ל: 'נמאס ממונופול הרבנות'

נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מגלים כי 20% מהיהודים שנישאו ב-2010 עשו זאת מעבר לים. שני זוגות מסבירים את הבחירה: "חורה לנו שיש מונופול לגוף אחד מחמיר"

אחד מכל חמישה יהודים שהתחתנו ונרשמו כנשואים בשנת 2010, עשה זאת בחו"ל ולא דרך הרבנות - כך התברר אתמול (יום ד') מפרסום נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, לקראת ט"ו באב. במקרים לא-מעטים מדובר בזוגות שהממסד האורתודוכסי לא מסכים לחתן בשל ההלכה, אך לרוב הבחירה היא של הזוגות, שמאסו ברבנות.  

 

 

עוד בערוץ היהדות  - קראו:

 

עמית מאוטנר (34) ונעמה מלכיור (26) הם זוג שחזר בתחילת השבוע מקפריסין - שם מיסדו את הקשר ביניהם, לאחר זוגיות בת שמונה שנים. נעמה, בת למשפחה עם רקע דתי, מסבירה כי ההחלטה להינשא בחו"ל לא נבעה מקשיים שהציבה הרבנות הראשית, אלא הייתה אקט של מחאה.

 

"שנינו צברים ולא הייתה אמורה להיות לנו שום בעיה, אבל דווקא בגלל זה אני לא רוצה לשתף פעולה ולהזדהות עם הרבנות", אומרת מלכיור בראיון ל-ynet. "הרבנות תפסה מונופול על היהדות והיא רק מנסה להקשות על מתגיירים. בנוסף, היא חולבת כספים על רישומים ועל תרומות לרבנים שבאים לטקס".

 

"הרבנות תפסה מונופול על היהדות". עמית מאוטנר ונעמה מלכיור בטקס בלרנקה ()
"הרבנות תפסה מונופול על היהדות". עמית מאוטנר ונעמה מלכיור בטקס בלרנקה

 

בני הזוג מספרים כי שקלו לקיים את הטקס דרך ארגון "צהר", שנחשב לנגיש וידידותי כלפי חילונים שמעוניינים לקיים חופה יהודית כהלכתה בצורה נחמדה, אלא שמאחר שהעדיפו לא לקיים טקס המוני - הם בחרו לבסוף באופציה בטיסה ללרנקה.

 

מאוטנר ומלכיור נרשמו הצטרפו לקבוצה לעשרה זוגות נוספים שבחרו להינשא בחו"ל, בהם גם כמה שנתקלו בקשיים מצד הרבנות מסיבות של דת וגיור, והשבוע חזרו ארצה עם מסמכי הנישואים שתורגמו מיידית מיוונית לאנגלית על ידי נציג הסוכנות. לאחר ביקור קצר במשרד הפנים, הוכרו השניים כזוג נשוי גם על-ידי מדינת ישראל.

 

"רק לא ברבנות"

גלי ורועי צזנה התחתנו לפני כשנתיים בפראג. שניהם אנשי אקדמיה וכשהסכימו ביניהם על נישואין - ידעו שהטקס לא יתקיים על-פי כללי הרבנות הראשית.

 

אלא שלזוג צזנה היה חשוב שטקס החתונה כן יישא אופי יהודי. "היה ברור לנו שאנחנו רוצים לכבד את המסורת היהודית, את ההורים ואת האחים", סיפר רועי, "אבל מצד שני מאוד לא רצינו להזדהות עם מוסד הרבנות, שדרך ההתנהלות שלו בנושאי גיור ומעמד הנשים הוא זוועתי".

 

השניים חיפשו אלטרנטיבה לטקס הנישואין של הרבנות, ולבסוף הסכימו לקיים את הטקס באמצעות הרב מאוריסיו בלטר מהתנועה הקונסרבטיבית, בטקס שאינו מוכר על-ידי המדינה. לצורך רישום במשרד הפנים

הם נאלצו לטוס לפראג, שם נתחתנו בטקס אזרחי - ולאחר חזרתם ארצה ניתן להם מעמד של זוג נשוי.

 

"הרוח השוויונית בטקס הנישואים הייתה חשובה לי מאוד", אומרת גלי צזנה על הבחירה בטקס קונסרבטיבי. "הייתה חשובה לי נתינת טבעת משני הצדדים, הצבת שני עדים ושתי עדות, וכן כתובה ששנינו חתמנו עליה"

 

בני הזוג צזנה זועמים על ההכרה של המדינה בבלעדיות שיש לרבנות בנושא הנישואים. "מאוד חורה לנו שבמדינה שבה גדלנו, שירתנו צבא ושילמנו מיסים, יש מונופול לגוף אחד מחמיר, ושאומרים לנו - אם אתם רוצים להתחתן בדרך שלכם, תלכו למדינה אחרת, אנחנו לא מכירים בזה ולא תוכלו לממש כאן את האהבה שלכם".

 

בארגון צהר אמרו אתמול כי "הנתונים החמורים מחייבים את כל עולם הרבנים לחשבון נפש אמיתי. אנחנו קוראים לרבנות הראשית ולראשיה לפתוח יחדיו שולחן עגול שמטרתו תהיה החזרת הזוגות הצעירים לחתונה היהודית. על רבני ישראל להבין שזהו זמן חירום אמיתי, שמחייב את כולנו למצוא פתרונות הלכתיים שיעזרו לשמור על עתיד העם היהודי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לא צריכים את הרבנות. גלי ורועי צזנה
אקט של מחאה. עמית מאוטנר ונעמה מלכיור
מומלצים