שתף קטע נבחר

הפגנה בצל הפילוג במחאה: "ביבי רואה ומחייך"

המתיחות בין המחנות השונים במחאה החברתית הגיעה לשיא בעצרת ברחבת מוזיאון תל אביב, כאשר פעילים מהפגנה אחרת התפרצו לבמה וניסו להשתלט על המיקרופון. "מדובר בחבורה של אנשים שנתמכים על ידי בעלי הון", טענו. המארגנים: "חבל, אם נשכיל לשתף פעולה נוכל לבנות כוח חזק יותר"

המתיחות בין הזרמים השונים במחאה החברתית הורגשה היטב אמש (שבת) במהלך ההפגנה שהתקיימה ברחבת מוזיאון תל אביב במחאה על מדיניות ממשלת נתניהו. פעילים מהפגנה חברתית אחרת, שצעדו מכיכר הבימה אל קריית הממשלה, עלו על הבמה וניסו לקחת את המיקרופון מידי הנואמים במה שנראה כמו שיא בפילוג בין המחנות השונים.

 

מדובר בפעילי השכונות אשר מכנים את עצמם "הלא נחמדים". "ההפגנה שהייתה במוזיאון לא קשורה למחאה החברתית", טען אחד מהם, ברק סגל. "מדובר בחבורה של אנשים שנתמכים על ידי בעלי הון ומספרים לכולם שהצרה היא ערבים וחרדים וכך מנסים לזכות בעוד קולות, בעוד שעל קשרי שלטון הם לא מוכנים לדבר כי הם חברים שלהם".

 

ההפגנה במוזיאון. "נתמכים על-ידי בעלי הון" (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
ההפגנה במוזיאון. "נתמכים על-ידי בעלי הון"(צילום: עידו ארז)

 

עימותים בהפגנה (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
עימותים בהפגנה(צילום: מוטי קמחי)

 

בהפגנה שהתקיימה ברחבת המוזיאון נאמו סתיו שפיר, יו"ר התאחדות הסטודנטים איציק שמולי, ומובילי המאבק לשוויון בנטל עידן מילר ובועז נול. גם יאיר לפיד ופעילי מפלגתו "יש עתיד" הפגינו נוכחות בולטת. "אדוני ראש הממשלה, אתה הפרת את ההסכם בינך ובין העם, הסכם שאומר שאם אנחנו נעבוד קשה, אתה תאפשר לנו לחיות בכבוד", אמר שמולי בנאומו.

 

במקביל התקיימה הפגנה נוספת של מחנה אחר במחאה החברתית, אולם חלק מהפעילים הגיעו לרחבת המוזיאון, ניסו לפרוץ בכוח את המחסומים שהפרידו בין הקהל לבמה וקראו "צבועים, לכו מכאן, אתם ממומנים על-ידי טייקונים" כשהם נעזרים במגפונים. מארגני העצרת המרכזית ניסו לפייס אותם ואמרו להם: "אנחנו מברכים על זה שהצטרפתם אלינו, אנחנו לא נגדכם". אבל "הלא נחמדים" סירבו לוותר ובהמשך עלו על הבמה וניסו להשתלט על המיקרופון.

 

"החבר'ה האלה לא מייצגים את השכונות ולא מייצגים את הנכים, לא מייצגים את העניים, לא מייצגים את שלושת העשירונים התחתונים. הם עושים מניפולציה מחאתית ארצית בכדי לזכות בקולות על חשבון החלשים והעניים", אמר אחד "הלא נחמדים", אהרון בני מראש העין.

 

המפגינים בכיכר הבימה (צילום: בני דויטש) (צילום: בני דויטש)
המפגינים בכיכר הבימה(צילום: בני דויטש)

 

ראש בראש. ההפגנה במוזיאון (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
ראש בראש. ההפגנה במוזיאון(צילום: עידו ארז)

 

כרמן אלמקייס הוסיפה: "הבמה הזו היא לא של העם מבחינתי, היא שייכת לשלטון ולטייקונים. אנחנו חושבים שהמחאה האמיתית מתחילה מהתחתית, מהשכונות. אנחנו לא מוכנים שהם יעמידו פנים שהם מייצגים אותנו כשהם לא - ולכן ניסינו להיכנס פנימה ולהסביר את זה לקהל שהגיע, שלא יטעה. יש לנו את זכות המחאה ובאנו למחות".

 

גל לביא, מ"קול העם השפוי בפייסבוק", אמר: "נכנסנו לפה כדי שלא ירקדו על דם עניים, כי אנחנו לא רוצים לבנות עוד טייקונים במו ידינו, בנינו כבר מספיק. העם הזה החליט - אנחנו לא פראיירים יותר, כדאי שכולם יפנימו את זה. המחאה הזו קמה מהעם, אנשים עלו בלהבות לא בשביל לבנות עוד מפלגות אלא בשביל שיבוא שינוי כאן ועכשיו".

 

הצעדה מכיכר הבימה לקריית הממשלה (צילום: בני דויטש) (צילום: בני דויטש)
הצעדה מכיכר הבימה לקריית הממשלה(צילום: בני דויטש)

 

עימותים בהפגנת "הלא נחמדים" (צילום: בני דויטש) (צילום: בני דויטש)
עימותים בהפגנת "הלא נחמדים"(צילום: בני דויטש)

 

עידן מילר, יו"ר המחנה המשותף שנמנה עם מארגני העצרת ברחבת המוזיאון, אמר ל-ynet: "חבל, אנחנו כבר חודשים ארוכים מנסים לבנות שיתוף פעולה עם ארגוני המחאה השונים, הבעיה היא שהמחאה מפוצלת לעשרות אם לא מאות פילוגים שונים ולכן אי אפשר להכיל את כולם בשיתוף פעולה. ראינו פה כמה עשרות אנשים, שאת רובם אנחנו מכירים ובעבר שיתפנו איתם פעולה בקמפיינים כאלה ואחרים. העלינו אפילו דוברת אחת מהם בשם סיגלית כהן, אם חד-הורית מאילת שהגיעה איתם, כדי שתדבר בזמן העצרת. אנחנו חושבים שדרך הפעולה היא ביחד ולא לחוד, ושאם נשכיל לשתף פעולה נוכל לבנות כוח חזק יותר מול האויב האמיתי שלנו שזו ממשלת ישראל האטומה".

 

"אסור שתהיה שנאת חינם" 

עמיתו של מילר, בועז נול, הוסיף: "הגיעו לכאן כמה עשרות אנשים שעשו קצת רעש וחבל. דווקא בשבוע של תשעה באב שאסור שתהיה טיפה של שנאת חינם בישראל. בסך הכול אנחנו מדברים את אותה שפה ונלחמים אותה מלחמה, ביבי נתניהו רואה את הניסיונות שלהם להרוס את הסדר ומחייך".

 

הצעדה שבה השתתפו "הלא נחמדים" הסתיימה בהפגנה בצומת הרחובות קפלן ודרך בגין, שם עצרה המשטרה שמונה מפגינים. מהמשטרה נמסר כי שישה נעצרו בגין הפרת סדר, אחד נוסף בגין השלכת בקבוק לעבר שוטר, והמפגין השמיני נעצר לאחר שהתיז גז פלפל לעבר שוטר. עם זאת, עדי ראייה סיפרו כי השוטרים הם שהשתמשו בגז מדמיע נגד מפגינים. במהלך הצעדה צעקו הפעילים: "הון ושלטון במוזיאון".

 

מפגינים ברחוב מנחם בגין, אחרי התזת גז פלפל בקהל (צילום: בני דויטש) (צילום: בני דויטש)
מפגינים ברחוב מנחם בגין, אחרי התזת גז פלפל בקהל(צילום: בני דויטש)

 

יגאל רמב"ם, ממובילי המחאה בקיץ שעבר שהפגין גם הוא, התייחס לתקרית בעצרת המרכזית: "זה לא היה מתוכנן, בעיניי זו בעיה מאוד גדולה להפריע לאחרים כי המרחב הציבורי הוא של כולם, אבל חשוב להבהיר לציבור שיש מי שמנכס לעצמו את המחאה. מי שארגן שם (במוזיאון) הבריח את הציבור וכאן אלו אנשים שצועדים שנה שלמה. את זה לא עושים מעל במה. רוצים ללכת לפוליטיקה? בסדר גמור, בואו נראה תוכנית אופרטיבית ולא עוד קלישאות".

 

"הפגנה של אדונים והפגנה של משרתים" 

ליאת בירון, ממארגני ההפגנה, אמרה: "המפגינים במוזיאון הם אנשים שלא באמת מייצגים את המחאה החברתית. שמולי מנותק כבר חודשים, על שפיר הופעלו לחצים. חבל שהיא הצטרפה, למרות שאחרים בחרו שלא. מחאה

אמיתית לא יכולה להיות ממונפת על ידי גורמים שכל השאיפה שלהם להגיע בכל מחיר לכנסת".

 

לגבי הפעילים שהתפרצו, אמרה בירון: "זו הייתה קבוצה מצומצמת, אבל צריך לזכור שבמוזיאון הייתה הפגנה של אדונים וכאן זו הפגנה של משרתים. אנחנו מוחים נגד השיטה הכלכלית האמיתית, אנחנו המחאה החברתית האמיתית והם לא".

 

בינתיים, נשמעת ביקורת על כך שמנהיגי המחאה הצליחו למשוך רק כמה אלפי מפגינים. ליאור, סטודנט ופעיל חברתי מאוניברסיטת תל אביב, אמר ל-ynet: "העובדה שגם לאיחוד המחאות הגיעו בקושי 5,000 מפגינים זו הוכחה לכך שהנהגת המחאה החברתית והנהגת הסטודנטים איבדו את דרכן והפכו מחאה חברתית לגיטימית למחאה פוליטית".

 

Read this article in English


פורסם לראשונה 04/08/2012 23:09

 

בהכנת הידיעה השתתף תומר ולמר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אסי כהן
מנסים להשתלט על המיקרופון
צילום: אסי כהן
נול. "נלחמים אותה מלחמה"
צילום: עידו ארז
העימותים ברחבת המוזיאון
צילום: מוטי קמחי
מומלצים