שתף קטע נבחר

"ירי מצד חיזבאללה מסוכן יותר מהטילים מאיראן"

על רקע השיח הגובר בנוגע לתקיפה ישראלית באיראן, בדיונים בישראל עולה הסכנה לאו דווקא מטילי השיהאב שלה, אלא מעשרות אלפי הטילים של חיזבאללה. גורם בכיר: "הבעיה היא שיש להם יכולת לירות אלפי טילים במשך תקופה ארוכה"

העיסוק האינטנסיבי באפשרות התקיפה באיראן מציפה גם בדיונים הביטחוניים והמדיניים את הסכנות העיקריות המרחפות מעל מדינת ישראל מצד איראן ושותפותיה הניצבים על גבולות המדינה. בהערכות המצב שנערכות לאחרונה במערכת הביטחון וכן במערכת המדינית, גוברת ההערכה כי הסכנה הגדולה ביותר במקרה של התקפת נגד מצד איראן היא לאו דווקא הטילים ארוכי הטווח של האייתוללות, אלא עשרות אלפי הטילים והרקטות המצויים בידי חיזבאללה בגבולה הצפוני של ישראל.

 

עוד בחדשות ynet:

 

גורמים מדיניים בכירים ציינו כי "חיזבאללה הוא זרועה הארוכה של איראן, וללא ספק היא צפויה לירות לעבר ישראל אלפי טילים. זה לא יתחיל בקריית שמונה וייגמר בחיפה. הפעם זה יהיה לטווחים הרבה יותר גדולים. החיזבאללה מכסה את ישראל בעזרת אלפי טילים לטווחים שונים".

 

לאיראן כ-400 טילי שיהאב. הערכה: 300 בני אדם ייהרגו ()
לאיראן כ-400 טילי שיהאב. הערכה: 300 בני אדם ייהרגו

 

על פי ההערכות בישראל, חיזבאללה מצויד גם בטילי סקאד, שיכולים להגיע לטווחים גדולים ולזרוע הרס רב. עם זאת, בצה"ל קיים בנק מטרות משמעותי, שנועד לאפשר לחיל האוויר לפגוע במשגרי טילים ארוכי טווח. "אין ספק כי אחת המטרות הראשונות במקרה של התקפה מצד חיזבאללה היא לחסל, כמו במלחמת לבנון השנייה, את הטילים לטווח ארוך, ובכך לצמצם את יכולת הפעולה של החיזבאללה במהלך מלחמה", אומר גורם מדיני בכיר.

 

הבכיר סירב להתייחס לשאלה אם ישראל יודעת את מיקומם של אותם טילי סקאד המצויים בידי החיזבאללה. באשר לשאלה מדוע אין ישראל מבצעת פעולת מנע כדי לפגוע במאגר טילים אלה, אמר הבכיר כי "פעולת מנע משמעותה פתיחה במלחמה. אי אפשר להימצא במצב של לחימה אינסופית".

 

במערכת הביטחון וכן בקרב מקבלי ההחלטות רווחת ההערכה כי ארסנל טילי השיהאב של איראן עומד על כארבע מאות טילים. לפי אותה ההערכה, גם אם יחליטו האיראנים לירות טילים מסוג זה לעבר ישראל, הרי שלא ישתמשו בכל הטילים, ולא יירו את כולם. ישראל נערכת לאפשרות של ירי טילים מאיראן,

ומערכת החץ המתקדמת, יחד עם מערכות מכ"ם מודרניות ומן הטובות בעולם - יאפשרו לזהות במדויק כל יציאה של טיל לעבר ישראל, וכן את מיקום נפילת הטיל, מה שימנע שיגור טילי חץ מיותרים.

 

"חלק מהטילים אנחנו יודעים ליירט באמצעות החץ ומערכות נוספות, וחלק אחר מן הסתם לא יפגע במטרה", מסבירים גורמים ישראליים בכירים. "על כן, למרות המחיר הגבוה, יש לנו יכולת להתמודד עם הטילים האיראניים. גם עם הטילים שיעופו לעבר ישראל מכיוון עזה נדע להתמודד. הבעיה המרכזית והעיקרית היא מאגר הטילים העצום של החיזבאללה, והיכולת שלו לירות אלפי טילים במשך תקופה ארוכה - מה שעשוי לפגוע באורח החיים בישראל".

 

במסגרת הוויכוח על מוכנות העורף למקרה של מתקפת טילים משולבת מכיוונים שונים, פורסמו לאחרונה נתונים לפיהם במקרה של מתקפה משמעותית ייהרגו כ-300 אזרחים ישראלים. נתונים אלה מבוססים על חקר ביצועים של טילי האויב, וכן על היכולות הישראליות ומוכנות האזרחים למתקפת טילים.

 

"מערכות המכ"ם הישראליות מאפשרות למעשה לדעת מתי יוצא טיל, והיכן הוא יפגע", אומר גורם המעורב בדיונים הביטחוניים. "אנחנו יודעים באמצעות הטכנולוגיה לדעת היכן יפלו הטילים,

ולהפעיל את מערכות האזעקה רק באותם אזורים. זו טכנולוגיה שמאפשרת לא להשבית את החיים בכל הארץ, אלא להתריע רק בפני אזרחים שנמצאים בסיכון".

 

בפיקוד העורף נערכו בשנתיים האחרונות כמה תרגילים רחבי היקף, שנועדו להכין את האוכלוסייה האזרחית וכן את מערכות ההצלה, ובהם בתי חולים, לפעול תחת אש טילים. "הרבה מאוד תלוי בהתנהגות האזרחים", אומר גורם ישראלי. "אנחנו יודעים להתריע ויודעים לאתר את הטילים שיוצאים לעבר ישראל. זה נותן זמן לאנשים להתגונן ולהגן על עצמם".

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ניסוי בטיל בליסטי באיראן
צילום: AFP
מומלצים