שתף קטע נבחר

"נחתנו במקום נחמד ושטוח. יפה, ממש יפה''

רכב החלל סקרנות נחת על קרקע מאדים ונתן את האות לתחילת החגיגות על ההישג האדיר. ברק אובמה: '''מבצע חסר תקדים של טכנולוגיה שתעמוד כמקור לגאווה לאומית אל העתיד''

הרכב הרובוטי ''סקרנות'' חצה את שמי מאדים וסובב את עצמו לנחיתה עדינה. כמה דקות לאחר מכן ומרחק מיליוני קילומטרים משם נשמעו תשואות ומחיאות כפיים שמשמעותן אחת: רכב החלל המתוחכם ביותר שנבנה אי פעם שידר למעבדות נאסא בלוס אנג'לס הודעה שמשמעותה ''שרדתי את המעבר הלוהט באטמוספירה של מאדים. אני על הקרקע''.

 

''הנגיעה בקרקע מאושרת'', אמר אלן צ'ן, מהנדס בצוות הנחיתה על הכוכב האדום. ''אנחנו בטוחים על מאדים''. ''אני לא מאמין לזה. זה בלתי יאומן'', יאמר צ'ן לאחר מכן, עם ההבנה על גודל ההישג הנהדר של האנושות, ארצות הברית נאסא, וכמובן הצוות שלו.

 

 

 

כמה דקות מאוחר יותר, סקרנות שלח תמונת שחור-לבן ראשונה מתוך המכתש שבו נחת. בתמונה רואים את הגלגל שלו, ואת הצל של שמש אחר הצהריים בכוכב האדום. ''זה נראה כאילו נחתנו במקום נחמד ושטוח. יפה, ממש יפה'', אמר המהנדס אדם סטלזנר שהוביל את צוות הכניסה והנחיתה. צ'רלס אלאצ'י, מנהל המחקר והפיתוח של נאסא, השווה את המבצע לקבוצה של אתלטים שהולכת לאולימפיאדה. ''הקבוצה חזרה עם זהב'', הוא אמר. ''אנחנו שוב במאדים'', אמר מנהל נאס"א צ'רלס בולדן. ''זה פשוט מדהים. זה לא יכול להיות יותר טוב מזה''.

 

התמונה הראשונה (צילום: AFP PHOTO / NASA / JPL-Caltech TELEVISION  ) (צילום: AFP PHOTO / NASA / JPL-Caltech TELEVISION  )
התמונה הראשונה(צילום: AFP PHOTO / NASA / JPL-Caltech TELEVISION )

 

הברכות על ההשיג מגיעות גם מלמעלה. ''זה צעד עצום קדימה בחקר הכוכבים. אף אחד מעולם לא עשה שום דבר שדומה לזה'' אמר ג'ון הולדרן, היועץ המדעי הבכיר של הנשיא ברק אובמה, שביקר במעבדות הבקרה לרגל המאורע. ''זה היה ביצוע מדהים''. וגם הבוס שלו, נשיא ארה"ב צייץ את הערכתו בטוויטק: ''אני מברך ומודה לכל הגברים והנשים של נאסא שהפכו את ההישג המדהים הזה למציאות''.

 

בהודעה שיצאה מטעם הבית הלבן אמר הנשיא שהנחיתה היא ''מבצע חסר תקדים של טכנולוגיה שתעמוד כמקור לגאווה לאומית אל העתיד''.

 

חברים צוות המבצע. משמאל: ריצ'ארד קוק סכן מנהל הפרויקט, אדם סטלזנר, מנהל צוות הכניסה והנחיתה, וג'ון גרוטיזנר מדען הפרויקט  (צילום: AP) (צילום: AP)
חברים צוות המבצע. משמאל: ריצ'ארד קוק סכן מנהל הפרויקט, אדם סטלזנר, מנהל צוות הכניסה והנחיתה, וג'ון גרוטיזנר מדען הפרויקט (צילום: AP)

 

נחיתה מרוחקת

''סקרנות'' נשלח לדרכו לפני שמונה חודשים ועשה דרך של 560 מיליון קילומטרים. בשעה 8:39 שעון ישראל, הגיע הרכב ליעדו ובקרוב יתחיל במשימה: הפעלת מעבדה כדי לחקור את הקרקע שלו ולמצוא עדויות להתכנות חיים על פני המאדים. עד כה, נמצאו עדויות לקיום מים נוזליים על פני המאדים בעבר במידה כזו או אחרת, אולם כיום נעלמו המים מפני המאדים והם כנראה מצויים במצב קפוא מתחת לפני הקרקע. הימצאותם של מים, גם בעבר, עשויה לתמוך ביצירת חיים פרימיטיביים על המאדים. גם אטמוספירה עשירה בפחמן דו-חמצני עשויה לתמוך בקיום צורות חיים מסוימות על פני המאדים ואת המענה לתשובות אלה, בין היתר, עשויה לתת לנו המעבדה המשוכללת ביותר שנחתה על פני כוכב הלכת האדום.

 

 (צילום: באדיבות NASA) (צילום: באדיבות NASA)
(צילום: באדיבות NASA)

 

רכב השטח שגודלו כגודל מכונית קטנה יכול לנוע עד כ-200 מטר ביום ולעבור מכשולים שגובהם כמחצית המטר. מקור הכוח שלו הוא כור גרעיני זעיר המבוסס על פלוטוניום. בין יתר המכשירים יימצא מעין תותח לייזר המסוגל לאדות סלעים וקרקע עד מרחק של כ-9 מטר, וספקטרומטר רגיש שימדוד את החומרים המשתחררים בעת האידוי. מתקן מיוחד גם יאפשר גילוי של מים עד כמטר מתחת לפני הקרקע. המכשור העיקרי הוא ספקטרומטרים שנועדו לגלות נוכחות של תרכובות אורגניות על פני המאדים ובסלעיו, כל זאת בשילוב מצלמות רגישות ובאיכות גבוהה שיצלמו את סביבת הנחיתה וסביבתו של רכב החלל בסטריאו, באופן שיאפשר גם להפיק תמונות תלת מימדיות של השטח.  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
חגיגות לאחר הנחיתה
צילום: AP
מומלצים