שתף קטע נבחר

הבורסה ננעלה בעליות; ת"א 25 הוסיף 1%

מדד תל-אביב 100 טיפס ב-1.2% על רקע הערכת הנגיד כי בנק ישראל יותיר על הריבית על 2.25% לפחות עד סוף 2013 וכי תחזית הצמיחה ל-2013 תהיה נמוכה מהצפוי. מניית דיסקונט השקעות זינקה ב-23%, טבע עלתה ב-4.5%. מחזור המסחר הסתכם ב-751 מיליון שקל

המסחר בבורסה של תל-אביב ננעל היום (ג') בעליות לאחר הפצצה שהטיל פישר בכך שהעריך כי בנק ישראל יותיר על הריבית על 2.25% לפחות עד סוף 2013 וכי תחזית הצמיחה ל-2013 תהיה נמוכה מהצפוי. מחזור המסחר הסתכם ב-751 מיליון שקל.

 

מדדי מניות

מדד תל-אביב 25 עלה ב-1.05% ל-1,109.12 נקודות; מדד תל-אביב 100 עלה ב-1.21% ל-999.88 נקודות; מדד בלוטק 50 עלה ב-1.36% ל-347.68 נקודות ומדד נדל"ן עלה ב-0.26% ל-251.47 נקודות.

 

יעקב שלח מנהל השקעות בכיר במגדל שוקי הון שלח התייחס היום בשיחה עם כלכליסט למהלך הדרמטי של פישר ואמר כי "שוק האג"ח מגיב להודעה של בנק ישראל שהריבית תישאר על רמתה הנוכחית עד סוף 2013 - 2.25%. הבנקים ייאלצו להעלות חזרה את הריבית על הפיקדונות לאחר שכבר תימחרו שתי הורדות ריבית עד סוף השנה".

 

"פישר מתאם את המהלך עם זה של ברננקי שגם אמר שלא יעלה את הריבית השנתיים הקרובות, אך ההבדל הוא בכל שלבנק המרכזי בארה"ב יש עוד הרבה כלים להתמודד עם סביבת רבית נמוכה - מה שאי אפשר להגיד על בנק ישראל", אמר שלח.

 

"עם זאת", מציין שלח, "בסוף הדו"ח שפירסם בנק ישראל נכתב שההערכה שלו מתבססת על הנתונם של יוני. לפיכך, ייתכן כי אם בנק ישראל היה מפרסם את ההערכה שלו היום, כחודש מאוחר יותר, לא היה משתמש הבנק באותה הערכה".

  

גם אמיר חייק, כלכלן ראשי של בנק אגוד התייחס לסקירה שפרסם בנק ישראל ואמר כי "אנחנו מעריכים, כי למרות הודעת בנק ישראל, הסבירות שהריבית תמשיך לרדת היא גבוהה, וזאת בשל ההאטה בעולם, במיוחד באירופה, שמשפיעה גם על הצמיחה בישראל. אף על פי שמחירי הדיור ממשיכים לעלות - הריבית תמשיך לרדת. ייתכן שהירידה תעשה בקצב איטי יותר מאשר בעבר, אך הכיוון הוא המשך ירידת הריבית. במידה והמשבר באירופה יעמיק- הריבית עשוייה לרדת ב-1% ב-12 החודשים הבאים". 

 

שוק אגרות חוב

לאחר עליות של בין 3% - 4% מתחילת השנה, איגרות החוב הממשלתיות רושמות היום ירידות שערים של כ-0.8% על רקע העליות בשווקים בעולם והפצצה שהטיל פישר. האג"ח הממשלתי שקלי ל-10 שנים (שחר) ירד ב-0.8% ונסחר בתשואה של 4.07%.

  

גם שוק האג"ח חברות רושם היום עליות שערים בהובלת איגרות החוב של קבוצת אי.די.בי; איגרות החוב של דיסקונט השקעות עלו בעד 5.4%, כאשר האיגרת הקצרה מסדרה ד' נסחרת בתשואה של 19.9%, בעוד שהאיגרת הארוכה יותר מסדרה ו' נסחרת בתשואה של 13.7%. יעקב שלח: "האג"ח הקונצרני שומר על הכח שלו בהובלת קבוצת אי.די.בי שסוף סוף מספקים קצת אוויר לנשימה למשקיעים".

  

בניגוד לעליות בשוק האג"ח הקונצרני, תעודות ההתחייבות של הבנקים רשמו ירידות במקביל למגמה השלילית בשוק האג"ח הממשלתי. 

 

ברקע המסחר

פרופ' ליאו ליידרמן, הכלכלן הראשי של בנק הפועלים ואיש אוניברסיטת תל־אביב, יפרסם היום את תחזיתו לפרמטרים הכלכליים העיקריים של המשק ל־2013, שלא משדרים אופטימיות. לפי התחזיות של ליידרמן, המשק הישראלי יצמח ב-2013 ב-2.5% בלבד. "זהו קצב צמיחה שלמעשה קרוב מאוד למיתון אם תביא בחשבון את קצב גידול האוכלוסייה", אומר ליידרמן בראיון ל"כלכליסט". תחזית הצמיחה של משרד האוצר, שהתעדכנה לאחרונה רק בינואר השנה, עומדת לשם השוואה על 3.4%.

 

לשיטתו של ליידרמן, הירידה בצמיחה נובעת מכך שבכל מרכיבי הצמיחה צפויה האטה משמעותית. כך הוא מעריך שהצריכה הפרטית, שאחראית על 60% מהצמיחה הכללית, תעלה ב־2013 ב־1.8% בלבד, כלומר שהצריכה הפרטית לנפש תהיה אפס. במילים אחרות, רמת החיים הממוצעת של הצרכנים תיכנס להקפאה.

 

מליאת הכנסת אישרה אתמול את חבילת הגזירות ברוב של 40 ח"כים. בסיום הדיון במליאה לקראת ההצבעה בקריאה ראשונה אמר שר האוצר יובל שטייניץ כי יש בישראל משילות כלכלית והממשלה עושה מה שצריך. "אנחנו לא עוסקים בכלכלת בחירות ולא בפופוליזם", הצהיר שטייניץ. לדבריו, הצעדים שאישרה המליאה הם מדודים ונכונים, והם יסייעו לשמור על אזרחי ישראל מפני המשבר הגלובלי.

 

לדברי שטייניץ, "המסגרת כולה נשמרת, אנחנו מביאים היום לכנסת עם כמה שינויים פנימיים, חבילה של 14 מילארד שקל (לכיסוי הגירעיון)". שר האוצר הסביר: "גם מבחינה ביטחונית וגם מבחינה כלכלית אין לנו לא את נאט"ו ולא את האיחוד האירופי ואת גוש האירו - שלא כמו אירלנד ופורטוגל, שלא כמו ספרד ויוון ואיטליה - אין לנו רשת ביטחון של מאות מילארדי דולרים".

 

"האינדיקטורים שנוספו החודש מעלים חשש לירידת מדרגה בקצב הצמיחה, שממילא היה מתון יחסית בחודשים האחרונים", כך קובע בנק ישראל בדיון לקראת קבלת ההחלטה בנוגע לריבית אוגוסט. במסגרת זו מעריכים בבנק ישראל כי קצב הצמיחה של המשק ברבעון השני של 2012 היה נמוך מ-3%. במהלך הדיון הוצגו נתונים המצביעים על ירידה חריגה בייצוא במהלך חודש יוני שמקיפה את כל ענפי הייצוא התעשייתי של ישראל.

 

בבנק ישראל מציינים כי נראה שהירידה נובעת ברובה מהירידה הכללית בביקושים העולמיים לאור המשבר באירופה, אך עדיין לא ניתן לקבוע זאת סופית וייתכן כי מדובר בתנודה חד פעמית. גם הנתונים משוק העבודה מצטרפים למגמה השלילית ומצביעים בשלב זה על בלימה בשיפור שאפיין את התחום הזה בשנים האחרונות.

 

מניות במרכז

משלחת של ענקית האנרגיה הרוסית גזפרום צפויה לנחות בימים הקרובים בישראל במטרה לסגור את עסקת רכישת הגז הנוזלי משותפות תמר - כך נודע ל"כלכליסט". לגזפרום ולשותפות תמר הסכם עקרונות לרכישת גז טבעי מחודש מרץ האחרון, אך הרוסים מעוניינים "לסגור קצוות" על רקע הציפיות לפרסום מסקנות הוועדה הבין־משרדית להסדרת משק הגז הטבעי. השותפות בתמר הן נובל אנרג'י (36%), ישראמקו (28.75%), אבנר ודלק קידוחים (15.6% כ"א) ודורגז (4%).

 

אי.די.בי אחזקות, החברה-האם של דיסקונט השקעות, המשיכה לרכז עניין לאחר שבעל השליטה, נוחי דנקנר, דיווח כי רכש שלשום מניות נוספות של אי.די.בי ב-750 אלף שקל והשלים השקעה של 17 מיליון שקל בקבוצה מתחילת יולי.

  

השנה האחרונה היתה אחת מהקשות שידעה אלווריון, ספקית פתרונות התקשורת למפעילות הסלולר. מניית החברה רשמה נסיגה של 60% והיא נסחרת כעת בשפל של 37 סנט למניה בלבד, המשקף לחברה שווי של 23 מיליון דולר. על רקע אי העמידה בכללי המסחר של בורסת נאסד"ק, הדורשת כי המחיר של כל מניה הנסחרת בבורסה יעלה על דולר, נאלצת כעת החברה לבצע איחוד מניות.

 

המניות הדואליות טוב ואיזיצ'יפ הנסחרות בוול סטריט מרכזות עניין בקרב המשקיעים עם מחזורי מסחר גבוהים יחסית.


פורסם לראשונה 07/08/2012 10:21

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים