שתף קטע נבחר
צילום: רועי עידן

רק פעולת נקם: המצרים לא מנצלים מודיעין ישראלי

המבצע בסיני נראה כהפגנת כוח של מורסי והצבא בעקבות הפיגוע הקשה, ובישראל ממתינים לראות אם שאר הפעולות לסיכול אמיתי של טרור ייצאו לפועל. למסוקים הייתה הסכמה שקטה, ואם יופגזו המנהרות זה לא ייתפס כהפרת השלום

המבצע שאליו יצא צבא מצרים לפנות בוקר (יום ד') בסיני והסתיים כעבור כמה שעות, נראה בינתיים כפעולת נקם שנועדה בעיקר להרגיע את הרחוב המצרי הזועם. בישראל העניקו הסכמה שקטה להכנסת המסוקים התקדימית לחצי האי, אך עדיין חשים תסכול מכך שהמצרים לא מנצלים את המודיעין שמועבר להם בעניין הטרור המתגבר, כמו שהיה בפיגוע ביום ראשון - כך לגבי תכנונים עתידיים.

 

לחימה בסיני - כתבות נוספות

 

לנשיא מורסי ולתנועת האחים המוסלמים יש אותו אינטרס כמו למועצה הצבאית העליונה: להוכיח שהם ממצים את הדין וסוגרים חשבון עם קבוצות החמושים הסלפיסטים שהרגו 16 חיילים מצרים במתקפת הטרור השבוע, שנעצרה בתוך ישראל. האחים המוסלמים, שסיסמתם "האיסלאם הוא הפתרון", לומדים בדרך הקשה שהאיסלאם הוא לא הפתרון - אלא הבעיה.

 

כוחות ביטחון מצרים בסיני, הבוקר (צילום: AFP) (צילום: AFP)
כוחות ביטחון מצרים בסיני, הבוקר(צילום: AFP)

 

העובדות בשטח מראות שלא היה תגבור כוחות מצריים מעבר לאלו שכבר נמצאים בחצי האי סיני. על פי הסכם ותיאום עם ישראל מלפני יותר משנה, רשאים המצרים להחזיק בסיני שבעה גדודים ושש פלוגות, כולל פלוגות טנקים, נוסף על מה שמותר להם על פי הסכם השלום מ-1979. בסך הכול מדובר ב-750 אנשי משמר גבול - שהם חיילים לכל דבר.

 

עד עכשיו לא תגברו המצרים את כוחותיהם בסיני בכל התוספת שלה הסכימה ישראל עוד בימי ראש המודיעין המצרי עומאר סולימאן המנוח, והנשיא חוסני מובארק. ביממה האחרונה הובאו מסוקי קרב וכוחות לצפון ולמרכז חצי האי, כדי להתמודד עם ריכוזי הארגונים החמושים הסלפים שמקבלים סיוע מרצועת עזה דרך מנהרות רפיח.

 

העברת המסוקים והשימוש בהם בלחימה נעשה גם הוא בהסכמה שקטה של ישראל, שניתנה לפני כ-36 שעות. מסוקי הקרב היו הכוח הזמין שהמצרים יכלו לשנע במהירות מתוך מצרים לסיני ולהשתמש בו מיידית. הם חוזרים לשטח שמעבר לתעלת סואץ כדי לתדלק ולהתחמש מחדש. העברת כוחות קרקע כמו טנקים ונגמ"שים תתרחש גם היא בקרוב, אבל נראה שזה ייקח זמן רב יותר.

 

מתחת לתעלה, או דרך הים

כוחות היבשה המצריים, עם כלי רכב משוריינים, יכולים לנוע או במנהרות מתחת לתעלת סואץ, או להגיע על גבי ספינות מצפון, כפי שעשו בעת מבצע "נשר אחד" לפני יותר מחצי שנה. נראה שהכוחות המצריים נתקלים בהתנגדות קשה כולל בטילים נגד מטוסים שמופעלים נגד המסוקים.

 

עדיין מוקדם להעריך מה יהיו תוצאות המבצע ועד כמה הוא יהיה אפקטיבי ואם המצרים ימשיכו אותו בנחישות הראויה. הניסיון הישראלי מלמד שכדי לדכא קבוצות טרור חמושות נחוצה פעולה מתמשכת המורכבת מאיסוף מודיעין, מעצר מבוקשים, חקירה ופעילות מבצעית התקפית נגד מוקדי הטרור כדי לסכלם.

 

נשיא מצרים מורסי ושר ההגנה טנטאווי באל עריש (צילום: AFP) (צילום: AFP)
נשיא מצרים מורסי ושר ההגנה טנטאווי באל עריש(צילום: AFP)

 

בינתיים "שרשרת הזהב" של סיכול טרור לא יוצאת לפועל, אם מחמת מחסור מצרי במודיעין ואם מפני שאין להם הכוחות הדרושים לפעולה נגד טרוריסטים חדורי פנאטיות דתית ומצוידים היטב בנשק רב ומגוון, כמו אלו שהתבססו בסיני. 

 

בישראל לא מתכוונים לתקוע מקלות מדיניים ומשפטיים בגלגלי המצרים אלא לאפשר להם לבצע את כל מה שהם חושבים עליו -

 כולל חסימת המנהרות בין רצועת עזה לרפיח המצרית במטרה לנתק את הקשר בין חמאס, הג'יהאד האיסלאמי וועדות ההתנגדות העממית הפלסטיניים שפועלים בעזה ובסיני בעת ובעונה אחת.

 

אם חיל האוויר המצרי ימצא לנכון להפציץ מנהרות אלה, אפשר להניח שישראל לא תראה בזה הפרה של הסכם השלום. ייתכן אף שהנחישות המצרית לפעול כרגע תאפשר בעתיד גם הבנות נוספות עם המצרים. בינתיים הפעולה נראית כמו "סימון וי", אך בישראל מקווים שבכל זאת הפיגוע הטראומטי יתניע את "שרשרת הזהב" של הסיכול ויחזיר למצרים את המשילות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עדיין לא נכנסו כל הכוחות
צילום: AFP
מומלצים