שתף קטע נבחר

מופז: נתניהו לוקח סמכויות כדי לעקוף - ולתקוף

על רקע השיח הגובר בדבר תקיפת מתקני הגרעין, מתכוון ראש הממשלה לשנות את תקנון הממשלה ולהעניק לעצמו סמכויות חסרות תקדים. מופז טוען שזה "מסלול עוקף התנגדות" של הצמרת הביטחונית, יחימוביץ' תקפה אותו ואת ברק: "סוגיות הרות גורל לא מוכרעות ע"י אדם אחד ולא שניים"

במערכת הפוליטית מזהירים הבוקר (יום א') כי הצעתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו לשנות את תקנון הממשלה כך שיוענקו לו סמכויות חסרות תקדים, מסכנת את אופיה הדמוקרטי של המדינה ומיועדת להתגבר על התנגדויות לתקיפה באיראן. לפי ההצעה שתובא לאישור השרים יקבל ראש הממשלה סמכויות רבות יותר, דווקא בעיתוי הנוכחי - רגע לפני שמתקבלת הכרעה גורלית.

 

עוד בחדשות ynet:

 

יו"ר האופוזיציה, ח"כ שאול מופז, תקף את נתניהו ואמר כי "מדובר במסלול עוקף התנגדות" של הצמרת הביטחונית, שמזהירה מתקיפה באיראן בעת הנוכחית. "הניסיון של ראש הממשלה להתחבא מאחורי תקנון לא יצלח. המהלך הנוכחי מערער עוד יותר את מערך שיקול הדעת של ראש הממשלה", אמר יו"ר קדימה, "לפנינו החלטות הרות גורל והעיסוק בפרוצדורות - החלשת דעת הנגד - רק מגדיל את החשש שבחוסר שיקול הדעת שבקבלת אותן החלטות".

 

יו"ר מפלגת העבודה, שלי יחימוביץ', הזהירה כי הצעדים חסרי התקדים שנתניהו מקדם היום להגדלת סמכויותיו "מסכנים את אופיה הדמוקרטי של מדינת ישראל". לדבריה, החלטות הרות גורל עלולות להתקבל ללא דיון בממשלה. "נתניהו שוכח שבמדינת ישראל סוגיות מסוג זה לא מוכרעות על-ידי אדם אחד בלבד ואף לא על-ידי שניים", רמז לשר הביטחון אהוד ברק, התומך לפי ההערכות בעמדתו של נתניהו כי צריך לתקוף את איראן. 

 

"ראוי להעביר תיקונים בחקיקה"

מזכיר הממשלה בתקופת אהוד ברק, ח"כ יצחק הרצוג (העבודה), קרא לשרים שלא לאשר את התיקונים המוצעים לתקנון הממשלה. "ראש הממשלה הוא ראשון בין שווים ובמשטר הפרלמנטרי הדמוקרטי בישראל אין לתת בידיו סמכויות מופרזות שעלולות לפגוע במעמד חברי הממשלה ובזכותם להביע עמדה ולהציע הצעות חלופיות",

 אמר השר לשעבר ויו"ר סיעת העבודה בהווה, "במשך עשרות שנים קיבלו ממשלות ישראל החלטות גורליות מבלי להידרש לתיקונים המוצעים וראוי שתיקונים אלה יובאו בחקיקה ולא בהחלטת ממשלה".

 

ח"כ דב חנין (חד"ש) טען כי המהלך של ראש הממשלה"מחריב את הדמוקרטיה". לדבריו, "ניסיונו של נתניהו לרכז בידיו סמכויות נוספות ולעקם את מנגנוני קבלת ההחלטות כך שיאפשרו לו להעביר החלטות גורליות, הוא חמור ומסוכן בכל מדינה דמוקרטית". הוא הוסיף כי "הדברים חמורים במיוחד במציאות הנוכחית בישראל, נוכח ניסיונו של נתניהו לדחוף בכוח להחלטה על מלחמה באיראן".

 

שר האוצר יובל שטייניץ התייחס לפני ישיבת הממשלה לדיון התקשורתי על איראן, שהגיע לשיא נוסף בסוף השבוע. "הדיון בנושא הביטחוני הרגיש הזה הוא בלתי אפשרי, זה דיון שעשוי לגרום לנזק לביטחון המדינה", אמר שטייניץ. "ההדלפות והקמפיינים התחילו לפני חודשים ארוכים", הוסיף שטייניץ ואמר שבסופו של דבר, מדינת ישראל תצטרך לבדוק מה הנזק ואיך מונעים הדלפות בנושא הזה.

 

מתוך הצעת ההחלטה שתובא היום לאישור הממשלה ()
מתוך הצעת ההחלטה שתובא היום לאישור הממשלה

 

הלילה פורסם לראשונה ב-ynet כי ראש הממשלה מתכוון להעביר שינויים מרחיקי לכת בתקנון עבודת הממשלה, שיקנו לו סמכויות חסרות תקדים. המשמעות של השינויים הללו עשויה לקבל נופך דרמטי לקראת אפשרות של תקיפת איראן, בלשכת ראש הממשלה הסבירו שהחליטו על המהלך כדי "לחזק את המשילות", אך בפועל יוכל נתניהו לארגן בקלות רבה יותר רוב להחלטות הרות גורל ולדלג בקלילות על פני מתנגדים.

 

הסמכויות: "לקבור" החלטות, זכות וטו על ועדות

לפי התקנון החדש, רשאי ראש הממשלה לעכב ביצוע החלטות שעברו ולקבוע דיון נוסף באותן החלטות ממש בממשלה או בוועדת השרים. מכיוון שראש הממשלה גם שולט בסדר היום של הממשלה, הוא יוכל להביא החלטות שוב ושוב להצבעה עד שיקבל אור ירוק או לחלופין "לקבור" החלטות שקיבלו השרים "עד לקיום דיון נוסף". על החלטות של ועדות שהסמיכה הממשלה לא ניתן לערער, אולם בתקנון החדש מקבל נתניהו זכות בלעדית לערער על ההחלטה.

 

השינויים בתקנון קשורים לאפשרות של תקיפת איראן? (צילום: AFP) (צילום: AFP)
השינויים בתקנון קשורים לאפשרות של תקיפת איראן?(צילום: AFP)

 

בנוסף, התקנון קובע כי החלטה שלא בישיבת ממשלה תוכל להתבצע במשאל טלפוני שייחתם תוך 12 שעות ממועד תחילתו. אם לא די בכך, רשאי ראש הממשלה לקצר או להאריך מועד זה. גם כאן המשמעות דרמטית: ראש הממשלה יכול להעביר החלטות חשובות תוך זמן קצר,

והשרים יידרשו לקבל החלטה בלי לקבל את מלוא המידע הדרוש להכרעה גורלית.

 

מעבר לסוגיה המיידית של איראן, התקנון מעניק עוצמה כמעט חסרת תקדים בהיסטוריה הישראלית לראש הממשלה לקבל החלטות בממשלה ובוועדות השרים. בלשכת נתניהו מסבירים ששינוי סעיף המשאל נועד למנוע אפשרות שהשרים שהצביעו באופן מסוים יוכלו לשנות את דעתם כעבור מספר ימים. הסעיף החדש "מסנדל" אותם להחליט תוך זמן קצר. עד היום, איפשר התקנון לשרים להשיב תוך שבוע לפניות לקבלת החלטה בוועדת שרים שלא בישיבת הוועדה.


פורסם לראשונה 12/08/2012 10:49

 

בהכנת הידיעה השתתפו אטילה שומפלבי, מורן אזולאי ועומרי אפרים
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
משנה את תקנון הממשלה. נתניהו
צילום: AFP
"חשש לחוסר שיקול דעת". שאול מופז
צילום: גיל יוחנן
יו"ר העבודה, ח"כ שלי יחימוביץ'
צילום: גיל יוחנן
מומלצים