שתף קטע נבחר

אמנות אינטראקטיבית: הקלדה עקרה

השבוע יערך פסטיבל האמנות "קולה של מילה" שיעסוק במכתבים. האמן יונתן בן שמחון יציג בפסטיבל את עבודתו "טייפ 2": מכונת כתיבה ישנה שמציגה וידאו שעל קצב התפתחותו יכולים לשלוט המבקרים. כן לגעת בבקשה

כבר שנים שתיבת הדואר שלנו ניזונה ממכתבים רשמיים וג'אנק פוד. חשבונות חשמל, פירוט הוצאות של כרטיסי האשראי ועלוני פרסום של השאוורמיה החדשה ברחוב. המיילים והסמסים הרגו את המכתב שהותיר אחריו נוסטלגיה והמון בולים. בנושאים אלו יעסוק פסטיבל של הזירה הבינתחומית, "קולה של מילה" ה-11, שיערך השבוע בירושלים. במסגרת הפסטיבל, אמנים מתחומים שונים התבקשו לענות על השאלה "מה משמעותו של אמצעי תקשורת, ששינה כל כך הרבה פעמים את תמונת העולם, ועכשיו הולך ונעלם ממנה?"

  

אחד האמנים המשתתפים שיתמודד עם שאלה זו הוא יונתן בן שמחון, שהפסיק את לימודי הדוקטורט שלו במדעי המחשב כדי לעסוק באמנות. בפסטיבל, בן שמחון יציג את "טייפ 2", פסל וידאו של מכונת כתיבה ישנה, טכנולוגיה שנכחדה, כאשר על הנייר המשולב בה מוקרנת דמותו שלו המחכה לפעולה.

  

 

ידיה של הדמות המוקרנת מוכתמות בדיו ומחקות את פעולת המוטות של מכונת הכתיבה. בכל פעם שהמשתתף יקליד על המכונה, הדמות תקליד את הדיו על פניה, ובנוסף יופיעו מילים על גבי הנייר. קצב ההקלדה ישפיע על קצב התקדמות הסרטון וקצב הכתמת פניה של הדמות.

 

טייפ 2 היא הגרסה העברית לעבודה קודם של בן שמחון בשם הקודמת Futile Type (הקלדה עקרה) אותה יצר יחד עם שתי סטודנטיות נוספות כחלק מפרויקט בבית הספר לאמנות אינטראקטיבית באוניברסיטת ניו יורק, שם סיים לא מזמן את לימודי התואר השני שלו. הפעם, מכונת הכתיבה היא בעברית ואת מילותיו של המשורר פבלו נרודה, שתורגמו לאנגלית והוקרנו על הדף בעבודה המקורית, יחליפו מילותיו של בן שמחון.

 

איך זה עובד? מכונת הכתיבה מיוצבת בתוך מזוודה שעל הדופן האחורית שלה מורכבת מראה. באמצעות מקרן  זעיר, בן שמחון מקרין את הדמות על המראה שמעבירה את התמונה אל הדף (כדי להגדיל אותה). כאשר המשתתף מקליד על המכונה, הוא סוגר מעגל, והאות הזה מועבר למחשב השולט על תצוגת ההקרנה.

 

 

 

טייפ 2 מתכתבת גם עם עבודה קודמת של בן שמחון בשם Illumination (הארה). בעבודה זו, בו שמחון הציב מנורת אהיל על גבי שולחן כאשר מתחתיה ניתן היה לשים טקסטים. כאשר המשתתפים הניחו את הטקסטים מתחת לאהיל, המחשב בחר מילים מסוימות שהוארו על ידי המנורה. בסופו של התהליך, המילים המאורות מחוברות יחד ויוצרות שירה.

 

  

"לימדתי את המחשב כמה מאות אלפי שירים, ולאחר מכן הורתי לו 'מתוך מה שראית עד כה, תייצר שירה'. יצרתי מחולל שירה שהוא לא אקראי אבל הוא מבוסס על טקסט אקראי", מספר בן שמחון ל-ynet מחשבים. "רציתי להראות שהמכונה יכולה לעשות לבד דברים נפלאים, אבל לאו דווקא משמעותיים. בעבודה הנוכחית, המכונה היא לא משמעותית, היא שבורה. מי שיוצר את התוכן הוא האדם, הדמות שמופיעה על הדף".

 

האם בעבודות שלך אתה מבקר את טכנולוגיית התקשורת המודרנית או פשוט מתגעגע לשיטה הישנה?

בן שמחון: "אני לא יכול להגיד שאני מבקר. אני הרי נמצא בעולם הזה, משתמש בטכנולוגיה, שולח מיילים, משתמש בפייסבוק וכולי אבל גם שולח מכתבים. אי אפשר להתעלם מהעובדה שוויתרנו על תחושות מסוימות שהדואר והמכתבים העניקו לנו, למשל תחושת הציפייה, הידיעה שהמכתב עבר מקומות וידיים, החותמות המוטבעות בו, הכתב האישי שלא תמיד קריא ועוד. מצד שני, ביופי הזה אין יעילות. גם מכונת הכתיבה שאני מציג היא חפץ יפה ומעורר אווירה נוסטלגית, אבל ככלי טכנולוגית היא עקרה לגמרי".

 

אירועים נוספים באתר "קולה של מילה ".

  

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים