שתף קטע נבחר

המארס הטורקי של מורסי

כך ניצל נשיא מצרים את הפיגוע בסיני כדי לקצץ את השפעת הצבא ולבסס את שליטת האחים המוסלמים במדינה: כשראה שטנטאווי והרמטכ"ל ענאן לא התנגדו להדחת מואפי, הוא מיהר להנחית מכה סופית. את מה שלקח לארדואן חמש שנים, מורסי עושה במכה אחת

נשיא מצרים מוחמד מורסי ניצל היום (א') את טבח החיילים המצרים בסיני, שזעזע עמוקות את מדינתו, כדי לחזק את אחיזתו בשלטון, וחשוב מכך - את אחיזת האחים המוסלמים במצרים כולה. הגורם היחיד שאיים ועודנו מאיים על שלטון האחים המוסלמים במצרים הוא המועצה הצבאית העליונה, ולכן הוא העביר מתפקידיהם את שר ההגנה מוחמד חוסיין טנטאווי ואת הרמטכ"ל סאמי ענאן. מורסי, בדומה לרג'פ טאיפ ארדואן בטורקיה, פועל להחלשת הצבא כדי שלא יהיה מי שיעמוד בדרכם של האחים המוסלמים לנהל את ענייני מצרים כרצונה, אבל למעשה יש הבדל בין מורסי לבין ראש הממשלה הטורקי: ארדואן שחק את מעמד הצבא הטורקי במשך יותר מחמש שנים בעוד שמורסי עושה את זה בהינף חרב אחת.

 

מורסי (מימין) עם טנטאווי והרמטכ"ל המודח ענאן. הראשים מתגלגלים (צילום: AP) (צילום: AP)
מורסי (מימין) עם טנטאווי והרמטכ"ל המודח ענאן. הראשים מתגלגלים(צילום: AP)

 

בינתיים לא רק הראשים מתגלגלים כתוצאה מאותה הנפת חרב, אלא גם התיקון שהכניסה לאחרונה המועצה הצבאית העליונה לחוקה המצרית - אותו תיקון שבעצם מאפשר לצבא להגיד את המילה האחרונה בנושאי ביטחון, תקציב וגם מדיניות חוץ. כלומר, מדובר פה לא רק בעניין אישי אלא גם בכרסום מהיר בכוחו הפוליטי של הצבא במצרים וביכולתו להשפיע במסגרת המשטר החדש.

 

אלו הן חדשות רעות, אפילו רעות מאוד, גם לישראל וגם לארצות הברית, שיחסיהן עם מצרים של פוסט מכת מובארק התנהלו בעיקר באמצעות הקשרים עם בכירי הצבא והמודיעין המצרי.

 

נקודת אור אחת בכל זאת יש: לתפקיד ראש המודיעין המצרי (במעמד של שר) התמנה הגנרל מוחמד ראפת שחאתה, שניהל ועודנו מנהל קשרים כמעט יומיומיים עם אישים בכירים מישראל. יחסיו עמם הם טובים ואפילו לבביים. שחאתה היה אחד מהנושאים ונותנים על שחרור גלעד שליט ומילא תפקיד מרכזי בביצועה. בתמונות השחרור של שליט הוא נראה כמי שמוליך אותו כדי למסור אותו לנציגי מדינת ישראל.

 

חוסר האונים של הצבא

אחרי שמורסי התמנה לנשיא, ואחרי שהאחים המוסלמים זכו בבחירות לשני בתי הפרלמנט, התפתח מאבק כוחות כמעט גלוי בין התנועה לבין המועצה הצבאית העליונה, שמחזיקה בידיה לא רק כוח צבאי אל גם כוח כלכלי רב. כזכור, בית

המשפט המצרי ביטל את בחירתם של שליש מחברי הבית התחתון של הפרלמנט. במקרה או שלא, נציגים אלו שנפסלו היו כולם נציגים עצמאיים עם נטייה בולטת לכיוון האחים המוסלמים. הייתה טענה שהצבא עומד מאחורי מהלך זה, שמשמש גם היום נושא למחלוקת בין המועצה הצבאית העליונה לתנועת האחים המוסלמים.

 

הצבא גם הוסיף תיקונים שונים לחוקה וגם שינה את הרכב הוועדה המנסחת את החוקה החדשה – כל זאת כדי להבטיח שהשלטון יהיה בידו. אבל אז, בשבוע שעבר, אירע הפיגוע שבמסגרתו נהרגו 16 חיילים מצרים שאכלו את סעודת האיפטר. לפיגוע הזה קדמה התרעה ישראלית, שראש המודיעין המודח של מצרים הודה היום שלא התייחס אליה ברצינות הראויה. אולם הוא גם סיפר שהעביר אותה לצבא, והצבא לא עשה דבר.

 

הנשיא מורסי, שעד אז כורסמו רבות מסמכויותיו על ידי הצבא, זיהה במיומנות ובתבונה רבה את ההזדמנות. הוא מיהר לסיני להפגין נוכחות ופעילות, השמיע הצהרות לוחמניות וגם דאג שיהיה להן כיסוי בשטח במבצע שהצבא המצרי פתח בו מיד אחרי כן. מורסי גם הבחין ששירות ביטחון הפנים ניסה לכרסם במנהיגותו על ידי כך שסירב להבטיח את שלומו בעת הלווית החיילים הנרצחים. כל אלו נתנו לו את הביטחון והתחמושת הפוליטית לצעד הראשון שביצע: הדחת ראש המודיעין המצרי מוראד מואפי, את האחראי על הביטחון בסיני ועוד קצינים בכירים נוספים.

 

ההדחה התבצעה אחרי ישיבה עם ראשי המועצה הצבאית העליונה שבה זיהה מורסי נקודת מפנה קריטית: ראשי הצבא לא התנגדו להדחתם של הגנרל ושני הקצינים, שהשתייכו במובהק למחנה שלהם. מורסי זיהה חולשה במועצה הצבאית, שנבעה הן מרצח החיילים המצרים והן התגובה המוצלחת של צה"ל, שחשפה את חוסר האונים של אנשי הצבא והחלישה את מעמדם ויוקרתם. לכן מיהר מורסי והנחית את המכה השנייה כאשר הברזל הפוליטי במצרים עודו לוהט, ונפטר בבת אחת משני האנשים המרכזיים שהובילו עד לפני כמה שעות את המועצה הצבאית העליונה, הגנרל מוחמד טנטאווי והרמטכ"ל סמי ענאן.

 

קהיר בין ירושלים לוושינגטון

לאחר ההדחה מינה מורסי את השניים ליועציו, כדי לא למתוח את החבל יתר על המידה ולהיכנס לעימות חריף מדי מול צמרת הצבא המצרי. הוא גם מינה במקומם גנרלים מאנשי שלומם של טנטאווי וענאן כדי לא להתעמת עם הצבא,

שעדיין נהנה מיוקרה בתוך מצרים, בעיקר בשל התפקיד המכריע שמילא בהפיכת תחריר.

 

טאנטאווי לא היה ידיד מובהק של ישראל אבל גם לא היה עוין לה כמו האחים המוסלמים. הרמטכ"ל ענאן, לעומת זאת, היה ידוע בקשריו הטובים עם ישראל. הדחת שניהם היא בשורה לא טובה לישראל בטווח הארוך, מפני שהיא מבשרת לא רק את ירידתם מהבמה של שני אנשים שהיו ידועים ביחסם החיובי להסכם השלום ולקשרים עם ארה"ב, אלא מפני שהיא מבשרת את התחזקות האחים המוסלמים על חשבון הצבא החילוני. ממש כמו בטורקיה.

 

עם זאת, ברור למדי שהאחים המוסלמים והנשיא מטעמם יאלצו גם בטווח הארוך להישען על ארצות הברית כדי לקבל סיוע כלכלי וצבאי. לא לחינם הבהירה מזכירת המדינה הילארי קלינטון שקיום הסכם השלום עם ישראל הוא אבן בוחן גם ביחסי וושינגטון וקהיר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
מורסי בין הרמטכ"ל ענאן לבין טנטאווי. חדשות רעות לישראל
צילום: AP
מומלצים