שתף קטע נבחר

יוצא לעצמאות: הסיכון המחושב של מורסי

נשיא מצרים החדש נטל סיכון בפיטורי הבכירים טנטאווי וענאן והשבת הסמכויות לידיו. הדבר עלול להוביל להתנגשות עם הצבא, אך גם לסמל את השלמת המהפכה של האחים המוסלמים

יום אתמול אולי ייזכר בהיסטוריה של מצרים כיומו הראשון של מוחמד מורסי כנשיא עצמאי ומשוחרר משליטת המועצה הצבאית. גם בהיסטוריה של האחים המוסלמים ייזכר כנראה חודש רמדאן בשנת 1433 להיג'רה כניצחון על מה שהם מכנים "אל-פלול" - קציני הצבא שהם שרידי משטר חוסני מובארק.

 

דרמה בצמרת המצרית: 

נשיא מצרים פיטר את שר ההגנה והרמטכ"ל

אחרי ההדחה: מורסי מעביר כוח מהצבא לידיו

בחזית המצרית: סובחי וסיסי

 

מורסי מבקר את החיילים באל-עריש (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מורסי מבקר את החיילים באל-עריש(צילום: רויטרס)

 

הנשיא המצרי נטל סיכון משמעותי בפיטורי שר ההגנה מוחמד חוסיין טנטאווי, הרמטכ"ל סאמי ענאן ובכירים אחרים במועצה הצבאית. הצעד המהיר והדרסטי יכול להוביל להתנגשות אלימה בין הצבא לנשיאות בימים הקרובים,

אולם גם יכול לסמל את סופה של מהפכת 25 וההשתלטות האחים המוסלמים במצרים.

 

מצרים לדמוקרטיה. אין ספק כי צעדי הנשיא התאפשרו בזכות הפיגוע שאירע בצפון סיני לפני שבוע, שבו נהרגו 16 חיילים מצרים. הפיגוע שימש כהוכחה לכישלונו של הפיקוד הצבאי וסיפק תירוץ נוח לפיטורי הנהגת המועצה הצבאית.

 

עבד אל-פתאח סיסי, שמונה לשר הביטחון במקומו של טנטאווי, שימש בעבר כראש המודיעין הצבאי והוא הצעיר ביותר מבין חברי המועצה הצבאית. בחירתו לתפקיד החדש אינה מקרית כלל. סיסי נחשד בעבר כתומך באחים המוסלמים והופצו שמועות במועצה הצבאית כי אשתו עוטה רעלה. מראשיתן של המהומות, התאפיין סיסי בדעות שונות מיתר חברי המועצה הצבאית. בין השאר, הוא התנגד לאלימות נגד האזרחים.

 

חוגגים את הדחת טנטאווי בתחריר (צילום: AFP ) (צילום: AFP )
חוגגים את הדחת טנטאווי בתחריר(צילום: AFP )
 

יש להניח כי מורסי מיהר לפטר את טנטאווי בין היתר כי רצה למנוע מהפיקוד הצבאי לשקם את כבודו ולתקן את הרושם השלילי של הזנחת גזרת סיני. מורסי דאג שהחזרת הביטחון בחצי האי תירשם לזכותו והאשמה על הפיגוע תיפול על המועצה הצבאית.

 

מורסי גם מעוניין לשלוט בהתפתחות המלחמה המתנהלת נגד המחבלים בצפון חצי האי סיני. השארת המלחמה בידי טנטאווי הייתה עלולה להביא בסופו של דבר להתנגשות עם ממשלת חמאס, שאינה רצויה לנשיא מורסי כלל. שליטתו של הנשיא תאפשר לו להמשיך במאבק המתחולל נגד איסלאמיסטים בצפון סיני, מבלי להטיל על ממשלת עזה את האשמה לנתינת חסות לגורמים אלה. כך תימנע במצרים ביקורת על כך שהאחים המוסלמים אחראים בעקיפין לפיגועים.

 

בנוסף לפיטורי שר הביטחון וסגנו, ניצל הנשיא מורסי את המצב החדש על מנת לבטל את החלטות המועצה הצבאית, שהתקבלו ערב היבחרו לנשיא מצרים. בעקבות ביטול צו זה מ-17 ביוני, מוחזרות למעשה כל הסמכויות הצבאיות לנשיא וגם מועצת העם שפוזרה תשוב להתכנס. במוסד זה קיים רוב לאחים המוסלמים. בכך נסללת הדרך לבחירות קרובות לפרלמנט ולחקיקת חוקה, הפעם ללא התערבות המועצה הצבאית.

 

כוחות ביטחון מצריים בסיני (צילום: AFP) (צילום: AFP)
כוחות ביטחון מצריים בסיני(צילום: AFP)

 

גורמי אופוזיציה תיארו את מהלכו של מורסי כהפיכה לכל דבר וכצעד בלתי חוקי. לדעתם, חרג הנשיא מסמכויותיו כאשר פיטר אנשי צבא ללא אישור הפיקוד העליון של הכוחות המזוינים. גורמי אופוזיציה, שכינו את צעדו "אנקלאב אחואני" (הפיכה של האחים המוסלמים), גם טענו כי הצעדים המשפטיים שאותם נקט בנוגע לסמכויותיו ולפרלמנט סותרים את החוק המצרי, ובכך פוגעים קשות בסמכות הרשות השופטת. לפיהם, אין זה מקרי שמועצת השורא של האחים המוסלמים התכנסה מעט לפני הכרזתו הדרמטית של מורסי. לדעתם, היא הורתה למורסי לפטר את טנטאווי דווקא לפני הרכבת הממשלה, כדי להשיג שליטה על הֶרכבהּ.

 

ארגונים איסלאמיים במצרים בירכו על הצעד של הנשיא. מנהיג קבוצת "אל-גמאעה אל-איסלאמייה" תיאר אותו כסוף המאבק בין הנשיאות לבין הצבא. גם מפלגת א-נור הסלפית מיהרה לברך את הנשיא על "צעדו האמיץ".

 

אך כל מתנגדי המשטר מזהירים מפני השתלטות סופית של האחים המוסלמים על המדינה כתוצאה מהסרת כל המחסומים של הנשיא מורסי. אחרים מזהירים כי פיטורי אנשי הצבא הישנים והמנוסים רק יחריף את מצב ה"פודא", האנרכיה הפנימית במדינה והתגברות הפשע, המאפשר גם את פעילות הטרוריסטים בסיני.

 

תומכי מורסי טוענים ההיפך: חיזוקו של הנשיא יאפשר לו להילחם ביתר יעילות נגד הפשע והטרור וגם להתמודד עם הבעיות הכלכליות הקשות של מצרים. תמיכתה של ארה"ב במורסי מלמדת כי האמריקנים מאמינים להצהרות הנשיא,

שלפיהן בכוונתו להנהיג במצרים דמוקרטיה אמיתית. אך כידוע, הרוב האלקטורלי במצרים תומך בגוש האיסלאמיסטי של הסלפים והאחים המוסלמים, הרואים בארה"ב אויב. קבוצות האופוזיציה אף הן מתנגדות לארה"ב כי הן רואות בעמדתה התערבות בוטה בענייניה הפנימיים של מצרים.

 

עתה, כשכוחם של האחים המוסלמים בשלטון עולה, על ישראל לעקוב בדריכות רבה יותר אחר הכנסת הכוחות הצבאיים המצריים המסיביים לסיני. אם הכוחות הללו ימשיכו לשהות כדרך קבע בצפון סיני, יהווה הדבר הפרה בוטה של הסכם השלום בין ישראל למצרים. נוכחות זו של כוחות מצריים קרוב לעזה עלולה גם לפגוע ביכולת הפעולה של צה"ל נגד חמאס ברצועה.

 

ד"ר ירון פרידמן, פרשן ynet לענייני העולם הערבי, בוגר אוניברסיטת סורבון בפריז, מלמד ערבית ומרצה על האיסלאם במחלקה ללימודים הומניסטיים בטכניון, בבית הגפן ובמכללת הגליל. ספרו "העלווים - היסטוריה, דת וזהות", יצא לאור באנגלית בהוצאת בריל-ליידן בשנת 2010

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מורסי. תומכיו טוענים כי חיזוקו יאפשר לו להילחם ביתר יעילות נגד הפשע והטרור
צילום: רויטרס
חוגגים את הדחת טנטאווי בתחריר
צילום: AFP
גורמי הביטחון כינו את המהלך כהפיכה לכל דבר
צילום: AFP
מומלצים