שתף קטע נבחר

דיאטנית: הילד שמן? אז תוציאו אותו מהמטבח

תוכניות ריאליטי לילדים, חוגים וקייטנות בישול הפכו נפוצות מאוד בשנים האחרונות. אך האם עצרנו לרגע לחשוב על המסר הבעייתי שהן מעבירות? דיאטנית מסבירה למה העיסוק הבלתי פוסק באוכל עלול לגרום להשמנת ילדים וכיצד מוצאים את האיזון

האם אנחנו רוצים שהילדים ייכנסו למטבח ויתחילו לבשל? ילדים שמבשלים מנות גורמה משובחות הפכו לדבר נפוץ בכל מיני מסגרות, החל מהתוכנית "מאסטר שף" ילדים וכלה בקייטנות בישול וחוגים. הילדים המוכשרים מעוררים אצלנו, המבוגרים, תחושות פליאה והשתאות לגבי הישגיהם בגיל כה צעיר. אבל האם עצרנו לחשוב על הנזקים הצפויים מכל ההתעסקות סביב בישול?

 

עוד כתבות על תזונה נכונה ב- ynet:

 

כמו דברים רבים בעולם התזונה הכול מתחיל ונגמר במידה הנכונה. הכנת אוכל ביחד עם הילד היא הזדמנות טובה לשיתוף ויצירת זמן איכות. זוהי פעילות שיכולה להיות יצירתית (הרי זיכרונות ילדות הקשורים לאוכל מלווים אותנו כל חיינו).

 

כאשר ילד מבשל, אופה ומאכיל, וכל עולמו מושקע בכך (בדיוק כמו "אמא פולניה"), הוא פועל בניגוד לתחומי האחריות שלו. מצב זה עלול ליצור בלבול בסמכות ההורית, והילד נכנס, למעשה, לעולם המבוגרים בטרם עת.

 

הדיאטנית אלן סאטר אף הגדירה זאת בעבר במשפט קולח אחד - "תפקיד ההורים להיות אחראים על מה מוגש בארוחה, מתי ואיפה מתקיימת הארוחה והאווירה בעת הארוחה. ילדים אחראים על כמה יאכלו והאם יאכלו".

  

להפוך את הבישול לחוויה משפחתית משותפת ומהנה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
להפוך את הבישול לחוויה משפחתית משותפת ומהנה(צילום: shutterstock)

 

האם בישול גורם לילדים להשמין?

הפיכתו של התחום לתחביב העיקרי בקרב ילדים, ובקרב ילדים שמנים בפרט, מחייב זהירות. הילד השמן שפעמים רבות דחוי חברתית מוצא לעצמו אפיק הגדרה עצמית דרך הצלחה בבישול והזנת האחרים.

 

הדימוי העצמי שלו מתחזק דרך ההצלחות בהכנת אוכל והעשייה הקולינרית נעשית כלי התיווך והגישור הבלעדי למשפחה ולחברים. הקשר עם האחר הופך להיות תלוי הצלחה ואיננו עצמאי.

 

הדאגה העולה ממאמר זה, נובעת מעצם העובדה הקשה כי השמנת ילדים ונוער הפכה כיום למגפה. כמות עודפת של שומן בגוף הילד עלולה לגרום למחלות עם גורמי סיכון הקשורים בהשמנת מבוגרים כמו סוכרת, מחלות לב וכלי דם. ידוע אף כי הסיכוי של ילד שמן להפוך למבוגר שמן הוא פי 6-7 בהשוואה לילד רזה.

 

עיסוק יתר בבישול עלול ליצור לגיטימציה שגויה להגברת הנגישות לאוכל בכמות מופרזת ללא גבול ורסן, ותחביב שלא מייצר פעילות דינמית וספורטיבית שכה חיונית להתפתחותם של ילדים ונוער בשלב זה.

 

הוא יהיה פחות פנוי למשימות חשובות עבורו להתפתחות תקינה בדיוק כמו ילד היושב זמן רב מדי ליד המחשב או מול הטלוויזיה אך בנוסף יהיה חשוף יותר לגירוי חושי הקשור בעיסוק באוכל. מנגנון בקרת האכילה שבמוח מגורה גירוי יתר.

 

גם לאדם מבוגר קשה להגביל עצמו מול אוכל עם מראה וטעם מפתה אך אצל ילדים עוד יותר. התגובה עלולה להיות אכילת יתר או הימנעויות אופנתיות בתזונה בדיוק כמו שנוהגים ההורים (ללא גלוטן, ללא קמח לבן ועוד) באופן המסכן את הבריאות וגורם לחוסרים/עודפים תזונתיים וגדילה לא תקינה.

 

 איזון תחומי העיסוק של הילדים

אז איך כן עושים את זה נכון? הכנת מזון יחד עם ההורה במידה המתאימה יכולה להיות תהליך יצרתי המאפשר למידה בתחומים רבים, כולל מיומנות להכנת האוכל בעצמך.

 

שיתוף הילד בהכנת המזון החל מקנייתו, ואולי אף משלב גידולו, הופך את המפגש של הילד עם האוכל והכנתו להתנסות חיובית אשר תתרום להתפתחותו הרגשית והחברתית.

 

ילד אשר מפתח תשוקה לבישול גורמה, רצוי לנתבו לעזרה בהכנת ארוחות משפחתיות מאוזנות ובריאות עם אחריות הורית לבחירת המזונות ומרכיביהם.

 

חשוב לציין, כי נורה אדומה צריכה להידלק אצל ההורים כאשר ילדם מבשל ומאכיל אחרים ואיננו אוכל את מה שהוא עצמו הכין.

 

ההורים צריכים להיות עם היד על הדופק לגבי השקעת הזמן של הילד בתחום הבישול, כדי שתחומים אחרים הקשורים לשלבי ההתפתחות שלו לא ייפגעו, לזכור שבישול איננו מגביר פעילות גופנית והוא חלק מפעילויות אשר חשוב להגבילן כמו צפייה בטלוויזיה, ישיבה מול מחשב וכו'.

 

לסיכום: רכישת מיומנויות של בישול ואכילה מהווה מקור לידע לבריאות והרגלים נכונים להווה ולעתיד.

 

סביבת אכילה נכונה מחזקת את הביטחון העצמי ביכולות ואת הרגשת העצמאות של הילד והמתבגר, מחזקת את הרגשת השייכות, ומקלה על הכניסה לעולם המבוגרים.

 

הכותבת היא דיאטנית קלינית בתחום השמנה הפרעות האכילה בקרב ילדים ונוער, חברת עמותת עתיד- עמותת הדיאטנים והתזונאים בישראל




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חוסר פרופורציות בעיסוק באוכל
צילום: shuterstock
מומלצים