שתף קטע נבחר

ישראל לאובמה: אלו הצעדים שיעצרו תקיפה שלנו

גורם בכיר בירושלים מציג את הפעולות הדרושות כדי לשכנע את האיראנים, ורומז שאם ארה"ב תיענה, מטוסי חיל האוויר יישארו על הקרקע. מה צריך לקרות? הצהרה פומבית של אובמה, הגברת הלחץ בסנקציות ובמו"מ, תגבור במפרץ והסטת "הקו האדום"

ישראל עשויה להוריד מהפרק תקיפה עצמאית באיראן אם ארה"ב תקשיח בצורה ניכרת את עמדותיה ואת התנהלותה בנושא הגרעין הצבאי, כך קובעת אישיות בכירה בירושלים. הוא פירט כמה דרישות שמציגה כעת ישראל לממשל אובמה, והסביר: "הבעיה היא שהאיראנים לא מזהים נחישות בצד האמריקני. לכן הם לא עוצרים - ואף מאיצים - את העשרת האורניום בארבעת החודשים האחרונים. הם גם ממשיכים לפתח את הנשק עצמו בקצב מהיר".

 

עוד חדשות ב-ynet:

 

לפי הגורם הבכיר, "המשטר האיראני בטוח שאת 2012 - בכל מקרה - הם עוברים בשלום. הם סבורים שארה"ב לא תפעל בגלל החשש מעליית מחירי הנפט והבחירות לנשיאות, ולא מאמינים שאנחנו נתקוף בלי אור ירוק מוושינגטון. לכן האינטרס (של האמריקנים - רב"י) אינו לשכנע אותנו שלא נתקוף, אלא לשכנע את האיראנים שארה"ב כן תתקוף".

 

אז מה צריכה ארה"ב לעשות, לפי ישראל, כדי שהמטוסים לא ימריאו?

 

 (צילום: פלאש 90, חיים צח, אבי רוקח) (צילום: פלאש 90, חיים צח, אבי רוקח)
(צילום: פלאש 90, חיים צח, אבי רוקח)

 

דבר בקול רם וברור

קודם כול, שהנשיא אובמה יחזור ויאמר בפומבי, באירוע ובפורום בעלי משקל, שארה"ב לא תרשה שלאיראן יהיה נשק גרעיני, וכי לישראל יש זכות להגן על עצמה בעצמה. בירושלים יראו בהצהרה זו כמעט-התחייבות שארה"ב תפעל - גם צבאית במקרה הצורך - והיא יכולה להביא את ישראל לשקול מחדש את סוגיית התקיפה.

 

בירושלים מעוניינים לקבל כבר עכשיו התחייבות מפורשת מוושינגטון בעניין זה, שתהיה תקפה גם אחרי הבחירות ותחייב כל נשיא, אולם מבינים שממשל אובמה לא יהיה מוכן לכך, אפילו בחשאי. לכן יסתפקו בהצהרה נשיאותית - בעצרת האו"ם למשל. בישראל מזכירים שמאז ועידת איפא"ק במרס השנה לא השמיע אובמה את קולו באופן נחרץ, וכי האלם הזה גורם לאיראנים להעריך שהממשל אינו נחוש לעצור את תוכנית הגרעין.

 

אולטימטום בשיחות

הדרישה הראשונה: להודיע לאיראנים שבלי התקדמות ממשית בשיחות הגרעין עם ה-5+1 (חברות מועצת הביטחון הקבועות וגרמניה) בתוך שבוע-שבועיים - ייפסק המו"מ לחלוטין. הסיבה: כל עוד השיחות נמשכות, האיראנים בטוחים שהם חסינים מתקיפה ומצעדים כלכליים דרסטיים נוספים, ויכולים למשוך זמן כדי להמשיך בצבירת אורניום מועשר בדרגה של 20%. הצעה אחרת בעניין זה שמעלה ישראל היא שארה"ב תציב לאיראנים אולטימטום: תשעו כליל את העשרת האורניום ל-20% בזמן המו"מ, אחרת נפרוש. לא נדבר בלי הגבלה כשאתם מתקדמים לעבר "יכולת סף-גרעינית".

 

נתניהו ואובמה. בישראל ציפו שישמיע קול נחרץ יותר (צילום: AFP) (צילום: AFP)
נתניהו ואובמה. בישראל ציפו שישמיע קול נחרץ יותר(צילום: AFP)

 

לחנוק אותם

הדרישה השנייה: הגברת הלחץ הכלכלי הישיר שמפעילות ארה"ב ומדינות האיחוד האירופי על איראן. בירושלים מודים שהלחץ יעיל ביותר, אבל "השעון הטכנולוגי" של תוכנית הגרעין הצבאי מתקתק מהר הרבה יותר משעון החול של הסנקציות. לכן צריכה ארה"ב להטיל חרם מלא על כל מי שינהל עסקות פיננסים עם הבנק המרכזי האיראני (למשל הודו, סין וטורקיה) ולבטל כליל את הפטורים למדינות כמו דרום-קוריאה ויפן מהאיסור לרכוש נפט באיראן.

 

להפגין כוח במפרץ

הדרישה השלישית: תגבור הפגנתי של הכוחות ההתקפיים שיש לארה"ב באזור המפרץ הפרסי, והבלטה בתקשורת של היכולות לסכל בכוח את תוכנית הגרעין. לארה"ב כוחות ניכרים במזרח התיכון ובמרכז אסיה, אך חלק ניכר מהם עסוקים במלחמה באפגניסטן ובפיראטים בקרן אפריקה. בנוסף, חלק מהכוחות האמריקניים, הצרפתיים והבריטיים במפרץ פגיעים לטילים הימיים, למוקשים ולסירות התקיפה הקטנות והמהירות שיש למשמרות המהפכה האיראניים. ריכוז כוחות המשימה הימיים של ארה"ב באוקיינוס ההודי מול חופי איראן - במרחק מה מהם - ירמוז על כוונה אמריקנית נחושה למנוע סגירת מצר הורמוז ועל נכונות והכנות לתקיפה אפשרית.

 

מנהיג איראן, עלי חמינאי. צריך דגש גדול יותר בתקשורת האמריקנית (צילום: פארס) (צילום: פארס)
מנהיג איראן, עלי חמינאי. צריך דגש גדול יותר בתקשורת האמריקנית(צילום: פארס)

 

לא פחות חשוב לפי ישראל - חשיפה מוגבלת וזהירה של אופציות התקיפה והאמצעים שיש לפנטגון, כדי להבהיר לאיראנים שארה"ב רצינית. ברור שחשיפה כזו צריכה להיעשות במגבלות חמורות של ביטחון שדה כדי שלא לסכן חיי אנשי צבא אמריקנים (בניגוד להדלפות שיזם ממשל אובמה על היכולות וכוונות התקיפה הישראליות). הדגש: זה צריך להיות בתקשורת האמריקנית ולא בתקשורת הישראלית כפי שהיה עד עתה. כשכתבות יתפרסמו בניו-יורק טיימס או בוושינגטון פוסט, יהיה בכך יותר מרמז לאיראנים שאובמה לא יהסס לפעול צבאית אחרי הבחירות.

 

להוריד את הרף

דרישה ישראלית נוספת נוגעת ל"קו האדום" ביחס לתוכנית הגרעין. ממשל אובמה טוען שיפעל צבאית כשסוכנויות המודיעין יזהו את "הפריצה" לייצור נשק גרעיני שעליה יכריז המנהיג העליון עלי חמינאי. ישראל טוענת שאסור לתת להם גם להתקרב לשם, כי מצב של "מדינה סף גרעינית" משפיע אסטרטגית כאילו כבר יש פצצה. מעבר לכך, אומרים בירושלים, לא בטוח שנדע באופן מהימן ובזמן על "הפריצה", וייתכן שעד אז מתקני הגרעין כבר יהיו חסינים פיזית מתקיפה. לכן ישראל מעדיפה שלא לחכות למידע מפליל על "הפריצה", אלא שמישהו יפעל כשאיראן תתקרב לכך.

 

יחסים מסוכנים

האישיות הישראלית הבכירה מעריכה שאם הממשל בוושינגטון ייענה לדרישות העיקריות, תשקול ישראל מחדש את מהלכיה העצמאיים ואף תתאם אותם עם ארה"ב.

 

מועצת הביטחון. צריך חרם אמריקני מלא על הסוחרים עם איראן (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מועצת הביטחון. צריך חרם אמריקני מלא על הסוחרים עם איראן(צילום: רויטרס)

 

יחד עם כל זאת, עניין אחד מוזר ומדאיג מאוד. הדו-שיח הישראלי-אמריקני בעניין קריטי זה אינו מתנהל בערוצים דיפלומטיים חשאיים ובמגעים ישירים בדרג הגבוה ביותר בין המנהיגים. במקום זה מעבירות המדינות מסרים באמצעות התקשורת.

 ידיעה בעיתון ישראלי זוכה מיד לתגובה מפי דובר הבית הלבן או מחלקת המדינה, וחוזר חלילה.

 

אמנם מתקיימים חילופי מסרים בנושא הדרישות הישראליות בערוצים הדיפלומטיים, אבל תוך חשיפה מלאה לתקשורת. סביר להניח שהסיבה היא מערכת הבחירות בארה"ב ורצון שני הצדדים להשתמש בהשפעת הקול היהודי כדי למנף את דרישותיהם ועמדותיהם. אולם זו עדות עגומה לשפל שאליו הגיעו יחסי הקברניטים הישראלים עם הנשיא אובמה וחוגו הקרוב. לא כך נוהגים זה בזה בעלי ברית אינטימיים בעניין שהוא כה קריטי לשניהם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אובמה. להציב דד ליין ברור לאיראנים
צילום: AFP
נתניהו. תגבור כוחות במפרץ
צילום: Gettyimages
מומלצים