שתף קטע נבחר

AM:PM פתחו בשבת? לא יישלל רשיונם

עיריית רמת גן סירבה להעניק לשלושה סניפי AM:PM רשיון עסק, כיוון שהם פתוחים בשבת ומפרים את ה"סטטוס קוו". הרשת טענה כי מדובר בדרישה בלתי חוקית ועתרה לביטולה ולחיוב העירייה לתת לסניפים רשיון עסק

בשנת 2007 אסרה עיריית רמת גן על בעלי העסקים בעיר, ובהם רשת המרכולים AM:PM, על פתיחת עסקים בשבת, במטרה לשמור הסטטוס קוו בעיר.

 

 

הרשת, שמפעילה שלושה סניפים במתכונת של 24/7 - אחד ברחוב הרא"ה ושניים ברחוב ז'בוטינסקי, לא מילאה אחר ההנחיה, ומעבר לדו"חות הרבים שספגו הסניפים, הותנו רשיונות העסק שלהם בקיום כלל חוקי העזר של העירייה, ובפרט בסגירת הפעילות ביום שבת.

 

הרשת, שמסרבת בכל תוקף לסגור את הסניפים בשבת, הגישה עתירה נגד עיריית רמת גן, ראש העיר ומנהל אגף התברואה, לביהמ"ש לעניינים מנהליים בת"א, אשר התבקש לבטל את התניית רשיונות העסק בסגירת הסניפים בשבת ולהעניק להם רשיון עסק קבוע.

 

הרשת טענה, כי קידום המטרות הדתיות של העירייה על ידי שימוש בחוק רישוי עסקים פסול, וכי אין לעירייה כל סמכות לדרוש את קיום חוקי העזר במסגרת הוצאת רשיון עסק, כל עוד עומדים הסניפים בתנאי הרשיון.

 

העירייה טענה בין היתר, כי אין כל פסול בכך שהתנתה את רשיון העסק בקיום חוקי העזר, וכי בשמירה על רגשות הציבור הדתי, יש משום הגשמת תכליות חוק רישוי עסקים, ובהן שמירה על איכות הסביבה, בריאות הציבור ומניעת מטרדים, וכראייה הציגה תלונות של תושבי רחוב הרא"ה בדבר הרעשים העולים מהסניף בשעות הלילה.

 

שימוש בלתי ראוי בסמכות

סגנית הנשיאה, השופטת אסתר קובו קיבלה את העתירה. נקבע, כי כשהעירייה פועלת כרשות רישוי, עליה להיצמד לקבוע בחוק רישוי עסקים ולמלא את התנאים המצויים בו, ובו בלבד, ואלה קובעים כי השיקולים שעליה לשקול נוגעים למטרות כגון שמירה על איכות הסביבה ושלום הציבור, מניעת מטרדים ומפגעים תברואתיים, אך החוק אינו מסמיך אותה לשאוב לתוכו את חוקי העזר שאין להם ולא כלום עם המטרות האמורות.

 

נפסק, כי נסיון העירייה להשתמש בסמכותה שלא לתת רשיון עסק על מנת לאכוף את חוקי העזר שלה, הינו בלתי ראוי, ויתרה מכך, סגירת עסק היא פגיעה בחופש העיסוק, ולא ניתן לפגוע בו שלא ע"פ הסמכה בחוק ראשי.

 

עוד נפסק, כי לא נראה, כי התחשבות ברגשות התושבים הדתיים מקדמת את איכות הסביבה או את בריאות הציבור באיזשהו אופן, ובכל מקרה הטענה הזו הועלתה בסתמיות וללא כל ביסוס.

 

"רמת גן היא עיר בעלת אוכלוסייה הטרוגנית, ויכול שפלח כזה או אחר בה דווקא יבקש כי עסק מסוגה של העותרת יהיה פתוח ביום הפנוי העומד לרשותו. אמנם יכול ומבחינתם של שומרי המצוות בעיר עדיף כי היא תתנהל על פי דיני ההלכה, אך יש להתחשב גם בפגיעה בנוחות החיים של הציבור החילוני כאמור", כתבה השופטת.

 

נפסק, כי גם אם היו המרכולים מסכנים את בריאות הציבור או את איכות הסביבה, עדיין לא ברור כיצד סגירתם רק ביום שבת תמגר את הליקויים. "הרי מה הועילו חכמינו, אם במשך 6 ימים בשבוע תיפגע בריאותו של הציבור ורק ביום אחד תיחסך ממנו 'הסכנה'?", תהתה השופטת, והוסיפה כי טענות אלה של העירייה נגועות בחוסר תום לב, כשבפועל השיקול הדומיננטי שהיה לנגד עיניה היה השיקול הדתי.

 

עוד נקבע, כי לאור תלונות התושבים, ייתכן שהסניף ברחוב הרא"ה (והוא בלבד) מהווה מטרד לציבור, אולם לשם כך, יש לשקול לצמצם את פעילותו בערב, ולא לסגור אותו בשבת.

 

לפיכך נפסק, כי על העירייה להוציא לסניף ז'בוטינסקי רשיון עסק במידה והוא עומד בכל מטרות הרישוי, וללא קשר לפעילותו ביום שבת, וכי התניית רשיון העסק הזמני בקיום חוקי העזר מבוטלת בהיותה בלתי מידתית ובלתי סבירה. לגבי סניף הרא"ה נקבע, כי העירייה תיתן החלטה חדשה בנוגע לרשיון העסק, על בסיס תלונות התושבים בנוגע לפעילותו בשעות הלילה.

 

נוכח התנהלותה חסרת תום הלב של העירייה, קבעה השופטת כי תשלם לרשת הוצאות ושכר טרחת עו"ד של 50,000 שקל.

 

ב"כ העותרת: עו"ד שרון גלילי

ב"כ המשיבים: עו"ד שמואל אורן

 

לקריאת פסק הדין

 

לאתר המשפט הישראלי "פסקדין" - www.psakdin.co.il

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עידו אפרתי
ampm am pm איי אם פי אם
צילום: עידו אפרתי
מומלצים