שתף קטע נבחר

תאונת דרכים בגלל דיפלומט? זכרו, יש לו חסינות

רוכב אופנוע שנפגע באורח קשה על-ידי דיפלומט ירדני שעבר עבירת תנועה חמורה, לא יוכל לקבל פיצוי למרות פסיקת בית המשפט. הסיבה: השגרירות בחרה להפעיל חסינות דיפלומטית

לא אחת סיפרנו לכם כי במקרה ולא הצלחתם להתחמק מתאונה, כדאי לכם מאד לבחור מראש את מי אתם מתכוונים לתבוע על הנזק. למשל, כדאי לכם להימנע ככל האפשר מעימות עם חברת ליסינג או השכרה, המבטחות בדרך כלל את כלי הרכב שלהן בעצמן, אינן כפופות למפקח על הביטוח ומערימות קשיים בפני מי שמעוניין בכספן - גם אם בצדק.

 

עוד בערוץ הרכב של ynet:

 

כעת מתברר שלרשימה יש להוסיף - אולי לאותה בושה - גם כלי רכב הנושאים מספר דיפלומטי. שכן מתברר כי דיפלומטים זרים בהחלט יכולים לגרום לרכב שלכם נזק רב, בתאונה בה הם אשמים בלעדיים, ובכל זאת להיעזר בחסינות דיפלומטית כדי לצאת מכך בלא כל לקיחת אחריות מסוג כלשהו, בוודאי לא פיננסי. וכן, ודאי שבית המשפט יכול לפסוק נגדם. זה עדיין לא יעזור.

 

זה מה שקרה לא', אופנוען שנפגע על-ידי מכונית ב.מ.וו נושאת מספר דיפלומטי של שגרירות ירדן. דיפלומט שיצא (עוד ב-2008) עם המכונית מחניון השגרירות בתל אביב, ביצע פניית פרסה אסורה, חסם את דרכו של אופנוען שהגיע ממול, גרם לנזק גדול לאופנוע (טוטאל לוס) ופצע כך קשה את הרוכב. לא רק זאת, אלא שהדיפלומט עזב את המקום. בדיעבד התברר כי נהג ללא ביטוח, שכן תוקף הביטוח של הרכב פקע 74 יום לפני מועד התאונה.

 

א' הגיש תביעה באמצעות עו"ד אייל מיכאלי נגד השגרירות והדיפלומט. אלא שהשגרירות לא הגישה כתב הגנה במועד, וניתן נגדה פסק דין שערכו - כך הסתבר - כקליפת השום: שכן השופטת אורלי מור אל שדנה בתיק, מציינת בפסק הדין כי "ספק אם ניתן לבצע את פסק הדין לנוכח החסינות הנתונה לשגרירות, אותה היא בחרה להפעיל. במכתב ששלחה למשרד החוץ, הודיעה השגרירות כי אין לראות בה צד רלבנטי למקרה, וכי היא שומרת לעצמה את החסינות המוענקת לה בהתאם להוראות אמנת וינה...".

 

הדיפלומט דווקא הגיש כתב הגנה, אלא שכל טיעוניו נדחו בבית המשפט והוא חויב לפצות את האופנוען בסכום כולל של 190 אלף שקל בגין הנזקים שנגרמו לאופנוע, ובגין הוצאות נוספות שנגרמו לו בגלל התאונה.

 

לא' שנפצע ואיבד את אופנועו יש אמנם פסק דין לטובתו. אבל ספק רב אם יוכל לממש אותו . שכן לדברי עו"ד מיכאלי, "בעקבות תיקון חוק החסינות, ניתן להגיש כיום תביעה נזיקית גם כנגד שגרירויות ונציגים דיפלומטיים. הבעיה היא, שלא ניתן לפתוח הליכי הוצאה לפועל. כך שיכול להיות שהתובע באמת זכה בפסק דין נאה לטובתו, אך בפועל הוא לא יוכל לממש אותו אם השגרירות תחליט שהיא לא משלמת. המדינה אפשרה אמנם לאנשים פרטיים להגיש תביעות נזיקיות כנגד דיפלומטים זרים, אבל אינה מאפשרת לגבות מהם את הסכומים שנפסקו נגדם", אומר עו"ד מיכאלי.

 

ומה אומרים נציגי הדיפלומט? עו"ד מאזן דעאס, המייצג את הדיפלומט שנהג ברכב, אמר לנו בתגובה: "אכן מדובר באדם שהוא בעל חסינות דיפלומטית, כך שמבחינה פרוצדוראלית אין אפשרות חוקית לפעול נגדו, למרות פסק הדין שקבע את אשמתו. בימים אלה נמצא הדיפלומט בחופשת מולדת, ובתי המשפט נמצאים בפגרה. עם שובו לארץ נשב ונחליט יחד כיצד לפעול. אם להגיש ערעור, לטעון לחסינות דיפלומטית או לנסות ולהתפשר".

 

במילים פשוטות הוא אומר כי ההחלטה בעניין היא שלהם בלבד. ירצו, ישלמו. לא ירצו? אף אחד לא יוכל להכריח אותם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בית המשפט קבע - אז מה?
צילום: index open
ynet רכב בפייסבוק
לוח winwin
מומלצים