שתף קטע נבחר

מהומות הדמים במכרה: דרא"פ נזכרה באפרטהייד

אחרי שבוע מתוח באו ביום ה' שוטרים לפנות 3,000 כורים ששבתו במכרה מצפון ליוהנסבורג. האירוע נגמר בירי ו-34 הרוגים, שהזכירו לדרום-אפריקה ימים שבהם לבנים טבחו בשחורים ואת הפער הגדל גם היום במדינה העשירה ביבשת, בין הלבן לשחור

דרום-אפריקה מלקקת אתמול (ו') את הפצעים, 24 שעות אחרי העימות האלים בין שוטרים לפועלים ששבתו במכרה הפלטינה לונמין מצפון ליוהנסבורג, עימות שבו נהרגו 34 בני אדם ועוד 78 נפצעו. נשים אחוזות טירוף חיפשו היום באזור המכרה את יקיריהן, ונשיא המדינה ג'ייקוב זומה מיהר לשוב לארצו מוועידת פסגה אזורית. חלק מהכורים נשבעו גם אתמול להמשיך להילחם עד מוות, ולא להתפנות מאזור המכרה שבו הם שובתים זה שבוע.

 

עוד חדשות ב-ynet:

 

מפקדת המשטרה, מנגוושי ויקטוריה פייגה, פרסמה אתמול לראשונה נתונים רשמיים מסודרים על מספר הנפגעים. בדרום אפריקה היו מי שהשוו היום את אירוע הירי של שוטרים בכורים, שהיו בעצמם חמושים באלות ובמצ'טות, לימי האפרטהייד בדרום-אפריקה שבהם הנהיגה המדינה אלימות נגד השחורים. מפלגות פוליטיות וארגוני עובדים דרשו לפתוח בחקירה סביב האירועים אתמול.

 

המשטרה מסמנת את שדה הקטל ביום שישי (צילום: AFP) (צילום: AFP)
המשטרה מסמנת את שדה הקטל ביום שישי(צילום: AFP)

 

התסיסה סביב מכרה לונמין החלה ב-10 באוגוסט, כש-3,000 פועלים פתחו בשביתה במחאה על משכורותיהם. הנהלת המכרה טענה כי מדובר בשביתה בלתי-חוקית, ולדברי ההנהלה, כורים שכן ניסו לשוב לעבודה ביום שבת האחרון הותקפו על-ידי עמיתיהם. ביום ראשון השבוע, המשבר הפך לקטלני כשהמונים הרגו שני שוטרים כשהעלו את מכוניתם באש. ביום שני, אספסוף הרג שני פועלים ושני שוטרים. מנגד, שוטרים פתחו באש והרגו שלושה בני אדם.

 

השביתה החלה אמנם במחאה על משכורות, אולם האלימות שולהבה על-ידי מאבקים בין שני איגודי עובדים יריבים, שהמתיחות ביניהם כבר גלשה לעימותים אלימים מוקדם יותר השנה. שני האיגודים, "האיגוד הלאומי של פועלי המכרות" ו"התאחדות פועלי המכרות ואיגוד הבנייה", האשימו זה את זה בסכסוך במכרה. כך או כך, אחרי שהכורים דחו את האולטימטום שהציבה להם המשטרה ולא הסכימו לשוב לעבודה או להתפנות, הכריזה שלשום המשטרה על "שעת השי"ן" ונערכה לפנותם. אז אירע העימות בין הצדדים, שהסתיים בהרוגים רבים כל-כך.

 

אירוע הירי אתמול נתפש כמיקרוקוסמוס של הבעיות העצומות שאיתן מתמודדת דרום אפריקה 18 שנה אחרי סיום השלטון הגזעני של הלבנים, כולל חוסר השוויון ההולך וגדל בין המיעוט הלבן ושכבת אליטה שחורה מצומצמת, לבין הרוב השחור, שעדיין מתמודד עם שיעורי אבטלה גבוהים, שיכון לא הולם ובעיות בתחומי החינוך והבריאות.

 

אזרחים מביטים בזירת ההרג (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אזרחים מביטים בזירת ההרג(צילום: AFP)

 

ממשלתו של זומה דחתה בעבר דרישות שהמכרות בדרום-אפריקה וחוות בה יולאמו. הזרוע הצעירה רבת העוצמה של מפלגתו טוענת כי הלאמה היא הדרך היחידה לפצות על עוולות משטר האפרטהייד. לשכתו של זומה אישרה כי הוא עזב פסגה אזורית במוזביק ונמצא בדרכו לאזור המכרה, כ-70 קילומטרים צפונית-מערבית ליוהנסבורג. הנשיא זומה אמר כי הוא המום וחרד מהאלימות חסרת המצפון. לדבריו "אנחנו מאמינים שיש די מקום בסדר הדמוקרטי שלנו לפתור כל סכסוך באמצעות דו-שיח וללא הפרות של החוק או אלימות".

 

המשטרה: מה עוד יכולנו לעשות?

היריות "העירו אותנו אל תוך המציאות של פצצה מתקתקת שהפסיקה לתקתק - היא התפוצצה", נכתב במאמר המערכת בעמוד הראשי של העיתון "סווטאן". בבתי חולים באזור, אנשים התאספו בתקווה למצוא קרובי משפחה נעדרים בין הפצועים. בשדה הקטל של אתמול, אשה שנשאה תינוק על גבה סיפרה כי היא מחפשת אחרי כורה נעדר. "בעלי עזב אתמול ב-7 בבוקר כדי לבוא למחות כאן, והוא לא חזר מאז", סיפרה האשה, נובנטו מקהוזה.

 

אתמול ערכו חוקרי משטרה ואנשי מעבדה לזיהוי פלילי סריקות בזירת הירי וסימנו אזורים בה. משטרת דרום-אפריקה יצאה להגנת השוטרים שפתחו אתמול באש, ובהודעה שפרסמה טענה כי הם "הותקפו באכזריות בשלל אמצעי לחימה, כולל נשק חם. השוטרים, כדי להגן על חייהם שלהם ומתוך הגנה עצמית, נאלצו להגיב בכוח".

 

נשים הגיעו לאזור המכרה לחפש את יקיריהן (צילום: AFP) (צילום: AFP)
נשים הגיעו לאזור המכרה לחפש את יקיריהן(צילום: AFP)

 

דרום-אפריקנים המומים צפו ב-24 השעות האחרונות שוב ושוב בשידורים חוזרים של אירוע הירי, שהחל אחרי שהמשטרה השתמשה בזרנוק מים, רימוני הלם וגז מדמיע בניסיון לפזר את הכורים השובתים ולאלץ אותם למסור את המצ'טות, האלות והחניתות שבהן הצטיידו מבעוד מועד. חלק מהכורים אכן עזבו, אולם אחרים - חמושים בנשק - השמיעו קריאות מלחמה. לפתע, קבוצה של כורים רצה דרך סבך שיחים וענני רימוני הגז לעבר שורה של שוטרים. השוטרים פתחו מיד באש, והכורים נפלו לקרקע. השוטרים, חמושים באקדחים וברובים אוטומטיים, ירו עשרות קליעים. כשהם צעקו "הפסקת אש", עשרות גופות היו מוטלות כבר על האדמה.

 

דרום-אפריקנים עניים נוהגים למחות ברחבי המדינה על בסיס יומי למען אספקת שירותים בסיסיים כמו מים זורמים, וכמו שיכון, חינוך ובריאות טובים יותר. לא פעם הופכות ההפגנות שלהם לאלימות. המוחים מאשימים את מפלגת השלטון כי עשתה יד אחת עם המיעוט הלבן הממשיך להתעשר בעוד עבור הרוב השחור החיים הופכים קשים עוד יותר. לא פעם גם מאשימים את המשטרה בשימוש בכוח מופרז, אולם תקרית הירי

מאתמול זעזעה את המדינה, והזכירה לרבים תמונות משנות ה-60, ה-70 וה-80 של המשטרה הלבנה יורה במפגינים נגד שלטון האפרטהייד. שלשום, יצוין, היו אלה בעיקר שוטרים שחורים שירו בכורים שחורים.

 

עדיין לא ברור מה גרם לכורים להסתער אתמול באופן פתאומי על השוטרים. דוברת משרד המשטרה של דרום-אפריקה טענה כי גם הכורים פתחו באש, תוך שהם משתמשים בכלי נשק שגנבו משני שוטרים שאותם היכו למוות ביום שני השבוע. "היה לנו מצב שבו אנשים חמושים מכף רגל עד ראש תקפו והרגו אחרים, אפילו שוטרים", אמרה הדוברת בהודעה שפרסמה בלילה שעבר. "מה אמורה המשטרה לעשות במצב כזה, שבו ברור שמה שהם מתמודדים איתו הוא פושעים חמושים שרוצחים שוטרים?".


פורסם לראשונה 17/08/2012 22:44

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מחאת הכורים בדרום אפריקה, לפני הקטל
צילום: AFP
מומלצים