שתף קטע נבחר

עוד בווינה - הנקודה היהודית

בווינה פועלת עד היום הקהילה המפוארת שידעה פריחה לצד רדיפה ב-800 השנים האחרונות. בתי כנסת, אתרי זיכרון, מוזיאונים והרבה מורשת יהודית. האתרים החשובים ליהודים

בשנת 1204 נבנה בווינה בית הכנסת הראשון, שסימן את ראשיתה של הקהילה היהודית בעיר. הקהילה שגשגה במשך שנים רבות, אך במהלך המאה ה-15 החלו רדיפות וגירושים של יהודים וכמאתיים שנים אחר כך כמעט ולא נותר דבר מהקהילה הגדולה. במאה ה-18 התאוששה יהדות וינה וצברה עוצמה תרבותית וכלכלית, ואף הפכה במהלך המאה ה-19 למרכז של תנועת ההשכלה.

 

בתחילת המאה ה-20 הפכה הקהילה לשלישית בגודלה באירופה, ופעילותה של התנועה הציונית התרחבה – בייחוד במהלך מלחמת העולם הראשונה. אישים כגון תאודור הרצל הטביעו בה את חותמם, וכן התרחבה שכבת היהודים המשכילים בני המעמד הבינוני, שתרמו רבות לחיי התרבות והמדע שבעיר. המפורסם שבהם היה מייסד הפסיכואנליטיקה זיגמונד פרויד.

 

עם סיפוח אוסטריה לגרמניה הנאצית, כחצי שנה לפני פרוץ מלחמת העולם השנייה, החלו יהודי וינה (כ-170 אלף) לסבול מרדיפות קשות, מעלילות דם ומפוגרומים. באותה השנה סבלו היהודים גם מפרעות ליל הבדולח, במהלכם נהרסו מרבית בתי הכנסת בעיר, כמו גם בתים ועסקים יהודים. רבים מהיהודים נשלחו למחנות ריכוז, בהם דכאו שבגרמניה. היהודים שלא נמלטו מאימת הרדיפות נספו כמעט כולם, עם תחילת ההשמדה ההמונית של יהודי וינה, ב-1939. ב-1945 נותרו בעיר כ-4,000 יהודים בלבד.

 

עבר יהודי מפואר. שחקני "הכח וינה"  (צילום: ארכיון מכבי ע"ש יוסף יקותיאלי) (צילום: ארכיון מכבי ע
עבר יהודי מפואר. שחקני "הכח וינה" (צילום: ארכיון מכבי ע"ש יוסף יקותיאלי)

 

בשנים שלאחר המלחמה שוקמה הקהילה אט-אט, וכיום היא מרכז היהדות הגדול ביותר באוסטריה, שמשמש בית לכ-10,000 יהודים. בקהילה פועלים בית כנסת מרכזי, בתי כנסת קטנים יותר, בית אבות, מוזיאון יהודי שהוקם ב-1993 ובו אנדרטה לקורבנות השואה, ועוד. רבים מבני הקהילה הם יהודים ממזרח אירופה שהתיישבו בווינה לאחר מלחמת העולם השנייה. לצדם יש מיעוט קטן של צאצאי היהודים המקומיים ששרדו את השואה.

 

הנה כמה מהאתרים היהודיים בעיר שכדאי להכניס למסלול הטיול שלכם.

  

כיכר היהודים Judenplatz

הכיכר הידועה היתה מקום מושבם של היהודים במאה ה-12. מתחת לכיכר נתגלו שרידי בית כנסת שנהרס במאה ה-15. המבנה שמעליו שופץ ונבנו בו חדרי תצוגה. כיום נמצאים במקום המוזיאון היהודי ומצבה לזכרם של 65,000 יהודי וינה שנספו בשואה. זהו "מאוזוליאום" העשוי מבטון, שקירותיו דמויי מדפי ספרים. שמותיהם של מחנות ההשמדה אליהם נשלחו תושביה היהודים של וינה משובצים בתחתית לוח הזיכרון, ובחזיתו רשומים טקסטים בגרמנית, באנגלית ובעברית המנציחים את המתים.

למידע נוסף על כיכר היהודים

 

המוזיאון היהודי של וינה

 Judisches Museum der Stadt Wien

במוזיאון אוסף גדול של יודאיקה, תצוגה הולוגרפית של פריטים ונושאים יהודיים, ותצוגה מתחלפת.

למידע נוסף על המוזיאון היהודי

 

 

המוזיאון היהודי  (צילום: AFP) (צילום: AFP)
המוזיאון היהודי (צילום: AFP)

 

בית הכנסת הגדול Stadttempel

זהו בית הכנסת היחיד ששרד את התקופה הנאצית ואת ליל הבדולח, וזאת בזכות קרבתו למבנים הסמוכים, עליהם חסו הבוזזים. כיום, משמשים מבנים אלה את משרדי הקהילה היהודית הקטנה של וינה. מבנה בית הכנסת הנוכחי, שהוקם ב-1825, מצליח לשלב היטב צניעות עם הדר. ניתן לבקר במקום באמצעות הצטרפות לסיור מודרך.

למידע נוסף על בית הכנסת הגדול

 

בית הקברות היהודי העתיק Alten Jüdischen Friedhof

נמצא בתחומי בית הקברות המרכזי של העיר. בבית עלמין זה קבורים כמה

מהאישים הבולטים בהיסטוריה של יהודי וינה, כגון גוסטב מאהלר, משפחת רוטשילד וארתור שניצלר. למרבה הצער, בהיעדר קרובים שיתחזקו את קברי יקיריהם, רבות מהמצבות נוטות ליפול או מכוסות בצמחיה עבותה, אך המקום עדיין מרשים. יש לתאם ביקור מראש.

למידע נוסף על בית הקברות היהודי

 

מרכז שמעון ויזנטל

The Vienna Wiesenthal Institute

מרכז תיעוד יהודי ובו מסמכים רבים ועדויות של יהודים ששרדו את השואה. כמו כן ניתן למצוא בו מסמכים המתארים את פשעי המלחמה הנאציים. רבים מהמסמכים שימשו במהלך השנים כעדויות במשפטים שנערכו לפושעי מלחמה.

 

פרטים נוספים על וינה באתר שיחור .

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
היהודי המפורסם בעיר. זיגמונד פרויד
צילום: Getty images imagbank
מומלצים