שתף קטע נבחר

בלומברג: ישראל במקום ה-3 בעולם במחיר הדלק

סוכנות בלומברג דירגה את מחירי הדלק בקרב 60 מדינות. נורבגיה במקום הראשון וטורקיה שנייה. אחרי העלאת המחירים הצפויה בשבוע הבא ישראל תעלה למקום השני בדירוג

בפעם הבאה שאתם מרגישים צורך להתלונן על מחירי הדלק, זכרו שהכל יחסי. מילוי מיכל הדלק של אותה מכונית עולה 3.51 דולר בלבד בוונצואלה - זאת לעומת 394.68 דולר בנורבגיה, כך לפי מדד מחירי הדלק שערכה סוכנות בלומברג בקרב 60 מדינות.

 

 

המחיר הממוצע של הדלק ירד בשלושת החודשים האחרונים בקרוב ל-8% ברחבי העולם, אולם תחושת ההקלה ליד משאבת הדלק כמעט ולא הורגשה. צניחה במחירים בארצות הברית עזרה להשתיק מחלוקות בבחירות לנשיאות, אולם בברזיל נרשמה עלייה, שפירושה שהברזילאים צריכים לעבוד 15% יותר כדי לממן את אותה כמות של דלק.

 

מדד מחירי הדלק שעורכת סוכנות בלומברג מדרג 60 מדינות על פי המחיר הממוצע במשאבה ועל פי קטגוריית "הכאב במשאבה" שנמדדת על פי האחוז מההכנסה הממוצעת היומית הנדרש כדי לרכוש ליטר דלק. הנתונים נאספו משורה של מקורות, ביניהם קרן המטבע הבינלאומית, פורטל האנרגיה של אירופה ו-AIRINC (מכון למחקרים בינלאומיים). מחירי הדלק מתייחסים לתאריכים 9-23 ביולי.

 

ישראל היא המדינה השלישית היקרה ביותר אחרי נורבגיה וטורקיה, בעוד שוונצואלה היא המדינה הזולה ביותר. העולם הערבי מככב בתחתית הרשימה, כשסעודיה, כווית, מצרים והאמירויות סוגרות את חמשת המדינות הזולות ביותר.

 

חמש היקרות ביותר:

נורבגיה:

מחיר לליטר: 2.67 דולר (10.12 דולר לגלון)

השינוי במחיר מאז הרבעון האחרון: עלייה של 4.4%

דירוג במדד המחיר: 1

דירוג בקטגוריית הכאב במשאבה: 52

 

נורבגיה היא יצרנית הנפט הבכירה היחידה שהדלק בה יקר, וברבעון האחרון המחיר אף התייקר. הנורבגים משלמים את הסכום הגבוה ביותר כדי למלא את מיכלי הדלק שלהם, הסיבה לכך היא שבמקום לסבסד את הדלק, המדינה משתמשת ברווחי הנפט למימון שירותים אחרים כמו לימוד בחינם באוניברסיטאות ופרויקטי תשתית.

 

נראה גם שהנורבגים מקבלים בשלווה יחסית את המחירים הגבוהים. ההכנסה היומית הממוצעת עומדת על 272 דולר, כך שהאחוז מהשכר היומי הנדרש לרכישת ליטר דלק הוא 0.97% (3.7% ל-3.785 ליטר).

 

טורקיה

מחיר לליטר: 2.41 דולר (9.41 דולר לגלון)

השינוי במחיר מאז הרבעון האחרון: אין נתונים רלוונטיים

דירוג במדד המחיר: 2

דירוג בקטגוריית הכאב במשאבה: 7

 

טורקיה היא הכלכלה המתפתחת הגדולה ביותר במזרח אירופה, אך המחיר הגבוה של הדלק נוגס בתקציבים של משקי הבית. ההכנסה היומית הממוצעת של הטורקים מסתכמת ב-30 דולר, כל שרכישת ליטר דלק דורשת 8.31% מהשכר היומי. בנוסף, מס הדלק בטורקיה הוא מהגבוהים בעולם, ומהווה למעלה ממחצית מחיר הדלק.

 

ישראל

מחיר לליטר: 2.45 דולר (9.28 דולר לגלון)

על פי בדיקת בלומברג, מדובר במחירי דלק פרימיום.

השינוי במחיר מאז הרבעון האחרון: אין נתונים רלוונטיים

דירוג במדד המחיר: 3

דירוג בקטגוריית הכאב במשאבה: 31

 

על אף הקרבה ליצרניות הנפט הגדולות, בישראל עצמה כמעט ואין קידוחי נפט. בבלומברג מדגישים כי מחירי הדלק נקבעים על ידי הממשלה, והמסים מהווים לרוב כמחצית מהמחיר. בדיווח מציינים את התסכול הציבורי מהמחירים הגבוהים והמחאות נגד יוקר המחיה. עם זאת, מכיוון שההכנסה היומית הממוצעת היא 87 דולר, הישראלים מוציאים 3% מההכנסה הזו על דלק. ראוי לזכור כי בספטמבר צפויה עלייה במחירי הדלק מה שיקפיץ את ישראל למקום השני.

 

הונג קונג

מחיר לליטר: 2.27 דולר (8.61 דולר לגלון)

השינוי במחיר מאז הרבעון האחרון: ירידה של 3.1%

דירוג במדד המחיר: 4

דירוג בקטגוריית הכאב במשאבה: 35

 

הונג קונג אמנם רשמית שייכת לסין, אך יש לה חוקה, מבנה פוליטי ומחירי דלק משל עצמה. תושבי הונג קונג משלמים 76% על ליטר דלק יותר מהסינים, שכן הממשלה הסינים מגבילה את מחירי הדלק. אולם בשל ההכנסה הגבוהה יותר של תושבי הונג קונג, הכאב במשאבה הוא קטן יותר. ההכנסה היומית הממוצעת היא 99 דולר, כך שהאחוז שעולה ליטר דלק עומד על 2.3%.

 

הולנד

מחיר לליטר: 2.18 דולר (8.26 דולר לגלון)

השינוי במחיר מאז הרבעון האחרון: ירידה של 12%

דירוג במדד המחיר: 5

דירוג בקטגוריית הכאב במשאבה: 41

 

בהולנד קיים מספר האופניים הגדול ביותר לנפש בעולם. ההכנסה היומית הממוצעת עומדת על 131 דולר, והאחוז מתוכה שנדרשת לקניית ליטר דלק היא 1.6%

 

המדינות הזולות ביותר:

ונצואלה

מחיר לליטר: 0.02 דולר (0.09 דולר לגלון)

השינוי במחיר מאז הרבעון האחרון: ללא שינוי

דירוג במדד המחיר: 60

דירוג בקטגוריית הכאב במשאבה: 60

 

תושבי ונצואלה התרגלו לדלק זול, כך שכאשר ב-1989 המדינה נסיתה לבטל את הסובסידיות פרצו מהומות שגרמו למותם של מאות אנשים. גם ביחס להכנסה היומית הממוצעת, שבוונצואלה היא נמוכה יחסית ועומדת על 30 דולר ביום, מחיר הדלק עדיין זול ודרוש רק 0.07% מהשכר היומי לשלם על ליטר דלק.

 

סעודיה

מחיר לליטר: 0.16 דולר (0.61 דולר לגלון)

השינוי במחיר מאז הרבעון האחרון: ללא שינוי

דירוג במדד המחיר: 59

דירוג בקטגוריית הכאב במשאבה: 58

 

סעודיה, מחזיקה ב-20% מעתודות הנפט העולמיות. ההכנסה היומית הממוצעת עומדת על 62 דולר, כך שהתושבים משקיעם 0.2% מההכנסה הזו עבור ליטר דלק.

 

כווית

מחיר לליטר: 0.23 דולר (0.89 דולר לגלון)

השינוי במחיר מאז הרבעון האחרון: עלייה של 1.1%

דירוג במדד המחיר: 58

דירוג בקטגוריית הכאב במשאבה: 59

 

מוצרי הדלק מהווים קרוב למחצית התמ"ג של כוויות, ו-95% מההכנסות הממשלה מייצוא. לפיכך, כאשר מחירי הדלק בעולמיים עולים, כווית מרוויחה. ההכנסה היומית הממוצעת היא 146 דולר, והאחוז מזה שמוקדש לליטר דלק הוא פחות מ-0.2%.

 

מצרים

מחיר לליטר: 0.45 דולר (1.73 דולר לגלון)

השינוי במחיר מאז הרבעון האחרון: ללא שינוי

דירוג במדד המחיר: 57

דירוג בקטגוריית הכאב במשאבה: 14

 

ההכנסה היומית הממוצעת במצרים היא 8.52 דולר. האחוז מכך הדרוש לרכישת ליטר דלק עומד על 5.2%. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים