שתף קטע נבחר

רק לא רב"ט: מורשעי ה"זובור" הורדו לדרגת טוראי

תשעה מנאשמי פרשת התעללות בחטיבת כפיר הודו בסעיף מתוקן של תקיפה הגורמת חבלה של ממש וירצו כחודשיים מאסר. בדיון התפתח ויכוח מפתיע על הדרגה שאליה יורדו - כי הכבוד משחק תפקיד

ה"כבוד" של הלוחמים בחטיבת כפיר, שבעטיו היכו נמרצות את רעם לנשק בפרשת ה"זובור ", גורם להם לבקש בעצמם הורדה בדרגה. בית הדין הצבאי ביפו אישר היום (ב') את הסדרי הטיעון שהושגו בין הפרקליטות הצבאית לתשעה מעשרת הנאשמים. כתב האישום תוקן, הנאשמים הודו בסעיף של תקיפה הגורמת חבלה של ממש, וגזר הדין נקבע על 58 ימי מעצר בפועל, מתוכם ינוכו להם שבעה ימים של "חנינת חגים". עם זאת, בדיון התפתח ויכוח בסוגיית הדרגה שאליה יורדו המתעללים.

 

לפי התביעה, החיילים הוותיקים שהודחו מתפקידי לחימה יורדו לדרגת רב"ט - אך הם דרשו להחמיר בעונש לכאורה, ולהורידם לדרגת טוראי. הסיבה: הכבוד של הלוחמים, שלא נוהגים לענוד דרגות רב"ט כמו "ג'ובניקים". בסופו של דיון, הורדו הלוחמים לדרגת טוראי.

 

הנאשמים בפרשה באחד הדיונים הקודמים (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
הנאשמים בפרשה באחד הדיונים הקודמים(צילום: מוטי קמחי)

 

עוד לפי עסקאות הטיעון, הרישום הפלילי שייזקף לחובת המתעללים יופחת ויימחק כעבור חמש שנים. המגעים עם הנאשם העשירי בפרשה עדיין נמשכים. לדברי התובע הצבאי, "אין לנו כוונה להכתימם ברישום פלילי ארוך. הם אחרי שירות אינטסיבי וטוב".

 

בתום הדיון, נשא אחד מהנאשמים "נאום חרטה", במסגרתו אמר, בין היתר, כי "אנו מודעים לחומרת מעשינו ומצטערים עליהם, כל תהליך 'משפט הפז"ם' נעשה באווירה טובה של הומור בין חברים לשירות". לדבריו, החייל המוכה שיתף פעולה עם האירועים. "לאורך שירותינו הצבאי קיבלנו אגרופים רבים ממפקדים ומחיילים ותמיד קיבלנו זאת ברוח טובה. הצער והכאב שאנו חשים אינו נובע מהעונשים שנקבל, אלא מהידיעה שפצענו חבר לפלוגה, אח לנפש, ויקינג בשפתנו. נבקש סליחה בפניו עוד לפני יום הכיפורים".

 

עו"ד שי רודה, המייצג את אחד הנאשמים, הסביר כי "הוא סבור שאינו ראוי לענוד דרגת רב"ט כי לוחמים לא עונדים דרגה זו. מדובר בהשפלה בעיניהם".

 

מקל פז"מ - מוחרם

במהלך השנה האחרונה, הורה מפקד חטיבת כפיר, אלוף משנה אודי בן מוחא, לקצינים בחטיבה

לאתר ולהחרים סממני "ותיקות", בהם גם מקלות פז"ם, כך נודע ל-ynet. במסגרת פעילותם, אותר והוחרם מקל כזה באחד מגדודי החטיבה.

 

נגיעה במקל מסוג זה הציתה את השתלשלות העניינים בפרשה, שבסופה, בתום "משפט" שנערך לו, הוכה קשות החייל הצעיר סהר, ואושפז בבית החולים העמק בעפולה במצב בינוני עם קרע בטחול.

 

החייל שהותקף ציין בעדותו כי ההתעללות נמשכה בין רבע שעה לחצי שעה, אך לדברי מפקד הפלוגה שלו, שהעיד בפני חוקרי מצ"ח, "כל האירוע הזה לוקח בין שבע לשמונה דקות. החייל יוצא וקצת כואב לו בצלעות ובבטן. הוא לא מדווח לאף אחד כי הוא חושב שזה יעבור".

 

המתלונן עצמו סיפר בחקירתו כי קיבל מאחד הנאשמים את האגרוף הכי חזק. "אני לא אשכח את זה", אמר. "התקפלתי

ונפלתי על הרצפה. חשבתי שיתנו לי ללכת אחרי המכה הראשונה, אבל כולם היו צריכים לתת לי אגרופים בלי יוצא מן הכלל. זה היה עשרה אגרופים.

 

"כצעיר קיבלתי את משפט הפז"ם עד הסוף. בזמן המשפט הם צחקו ואמרו לי שאני בחור חזק. בסוף בקושי קמתי. ראיתי ממש שחור בעיניים ולא יכולתי לשלוט בעצמי. נפלתי והתעלפתי. לא ידעתי שהעונש שאקבל מכות יהיה בצורה כזו וכל כך הרבה. לא יכולתי לצאת מהחדר כי הם חסמו את הדלת ופחדתי לצאת. היו לי כאבים עצומים, קשיי נשימה וסחרחורת", סיכם.

 

Read this article in English


פורסם לראשונה 20/08/2012 10:37

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חלק מהנאשמים בפרשה
צילום: מוטי קמחי
צילום: משרד עו"ד שי רודה
עו"ד שי רודה
צילום: משרד עו"ד שי רודה
עו"ד שלמה רכבי
עו"ד בני קוזניץ
צילום: army.co.il
מומלצים