שתף קטע נבחר

מהו כאב נוירופטי – ואיך מתגברים עליו?

להבדיל מכאב רגיל, הכאב הנוירופטי לא נעלם תוך כמה ימים, ולעיתים עלול להימשך למשך כל החיים. החדשות הטובות - הטיפול התרופתי של השנים האחרונות משתלט על הכאב בצורה יעילה ומאפשר לסובלים ממנו לנהל אורח חיים תקין

כדי להבין מהו כאב נוירופטי, חשוב להבין תחילה מהו כאב רגיל. לאחר ניתוח למשל, חווה המטופל כאבים באזור בו נותח למשל 3-4 ימים, לכל היותר שבוע. אט-אט הכאב מתפוגג, ולבסוף נעלם סופית. זהו כאב רגיל. כאב נוירופטי נמשך הרבה מעבר לזמן המשוער של החלמה ממחלה.

 

כתבות נוספות בנושא כאב נוירופטי:

 

כאב נוירופטי נובע מפגיעה בעצב פריפרי (עצב הנמצא לאורך הגפיים. בין שאר תפקידיו, לתת פקודה לשריר להתכווץ ולהניע מפרק, תחושה עורית למגע, תזונת העור, התמצאות במרחב ועוד) או במערכת העצבים המרכזית (המוח וחוט השדרה). כשיש פגיעה במערכת עצבית כזו מדובר בכאב נוירופטי, שהוא קשה מאוד לטיפול ולעיתים יכול להימשך לכל החיים.

 

כאב נוירופטי יכול להיווצר כתוצאה מטראומה, מניתוח, ממחלה או אפילו מווירוס (הכאב שכיח בקרב אנשים שנדבקו בהרפס - שלבקת חוגרת, קיימת אצלם תקיעה של הווירוס על העצב). כאב נוירופטי מופיע גם לאחר קטיעות של איברים – באזור הקטיעה עצמה ולעיתים הכאב הוא מדומה ומורגש באיבר שלמעשה כבר נקטע מהגוף. הכאב מגיע בהבזקים, רבים מדמים אותו למכת חשמל. הוא מגיע בעיקר במשך הלילה, אך לא רק, והוא מתואר על-ידי הסובלים ממנו כבלתי נסבל. לעיתים כאב נוירופטי יכול להופיע באזור הפנים, ואז הכאב דומה באופיו לכאב שיניים טורדני.

 

להבדיל מלפני 10 או 20 שנה, הטיפול בכאב נוירופטי יעיל היום הרבה יותר. הרפואה הצליחה להבין את המנגנון המסובך של אותו כאב וכל שנה יש התפתחויות חדשות בכל הקשור לטיפול התרופתי בבעיה. כאב נוירופטי כמעט ואינו מגיב לתרופות הרגילות נגד כאב, אפילו לא לחזקות ביניהן כמו תרופות אופיאטיות (מורפיום או אחרים).

 

למעשה, הטיפול שנמצא יעיל לכאב הנוירופטי כולל תרופות נוגדות דיכאון מסוגים שונים (סימבלטה וליריקה למשל, התרופות הראשונות עם התוויית טיפול לכאב נוירופטי) ותרופות נגד אפילפסיה. תרופות אלו משתיקות את העצב וגורמות לכאב החזק להתפוגג. לעיתים, אם הכאב לא נרפא לחלוטין, משלבים גם תרופות אופי אטיות.

 

שינוי נוסף בטיפול התרופתי הקיים היום – בעבר לתרופות שניתנו היו תופעות לוואי רבות וקשות, כמעט כמו הכאב עצמו. לתרופות של היום פחות תופעות לוואי והן משפיעות הרבה יותר מהר על הכאב. בעבר, היה החולה צריך להמתין עד 3 שבועות כדי שהכדור ישתלט על הכאב הנורא. היום, בנוסף לטיפול התרופתי, ניתן לקבל במרפאות הכאב השונות זריקות של חומרי הרדמה או סטרואידים שמשתיקים את הכאב, והתרופות ניתנות כטיפול מונע.

 

הכותבת הינה מנהלת מרפאת כאב, מרכז רפואי כרמל בחיפה




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מנגנון כאב שונה לחלוטין מהכאב הרגיל. כאב נוירופטי
צילום: index open
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים