שתף קטע נבחר

מלכוד המפוטרים: יועץ השקעות שהפך לקופאי

מצד אחד חסרות משרות בתחומים שלהם, מצד שני חוששים להעסיק אותם כי הם "אובר קווליפייד". כך הפך איש פיננסים לקופאי בסופר פארם ובעל תואר שלישי בביולוגיה מתפרנס מאפיית עוגות. האנשים שלא נספרים בסטטיסטיקת המפוטרים

המצוקה בשוק התעסוקה לא פוסחת גם על מי שהקדישו שנים רבות להכשרה אקדמית, ובאופן מפתיע - השכלתם אפילו מהווה מכשול. בין מאות אלפי מבקשי העבודה נמצאים רבים בעלי השכלה רחבה, לעיתים עם יותר מתואר אקדמי אחד. דווקא נתוני הפתיחה האלה מקשים עליהם למצוא עבודה. לפעמים אומרים להם בבירור: אתם בעלי כישורי יתר. או בלעז: אובר-קווליפייד. בארבע השנים האחרונות פוטר עומר ונדרוב (36) פעמיים. הוא בעל תואר ראשון בכלכלה ומדעי המדינה מאוניברסיטת תל-אביב, אבל עובד היום כקופאי בסופר פארם.

 

 

"הפעם הראשונה שפוטרתי הייתה ב-2008", מספר ונדרוב, נשוי ואב לשניים בני 3 ו-8. "במשך ארבע שנים הייתי מנהל השקעות בחברת קרנות נאמנות ואיבדתי את עבודתי כחלק מגל פיטורים בעקבות המשבר הפיננסי. בתחום שלי, מקומות עבודה בתקופה ההיא פשוט נחתכו על ימין ועל שמאל ולמרות הניסיון הרב שיש לי לא הצלחתי למצוא עבודה בבית השקעות".  

 

גל פיטורים - כתבות נוספות ב-ynet:

 

אחרי פיטוריו, עבר לעבוד כיועץ פיננסי בבנק מזרחי, תפקיד שמילא במשך כשנתיים והשתכר בו כ-12 אלף שקל ברוטו בחודש. אבל בינואר האחרון הוא התבשר שוב על הפסקת עבודתו, ומאז לא מצא עבודה בתחום שלו. לפני שלקח את העבודה הנוכחית ניסה ונדרוב להתקבל למשרה של עובד מתחיל בתחום שלו, מתוך כוונה להתחיל מלמטה ולנסות לטפס בחזרה, אבל במקרים כאלה אמרו לו המעסיקים שהוא "אובר קווליפייד".

 

"אשתי אמנם עובדת, אבל במציאות של היום זה לא ריאלי לפרנס משפחה ללא שתי משכורות, אז לצערי, בגילי, אני נאלץ להיעזר כמה שאפשר בהורים, לפתוח חסכונות שרציתי לשמור לתקופות אחרות ולעבוד בסופר פארם", הוא אומר. "יש לי שני ילדים לפרנס ואנחנו צריכים לשלם שכר דירה, כי אני הרי לא מסוגל להרשות לעצמי לרכוש דירה במדינה הזו, וזה לפני הוצאות שוטפות. המצב פשוט גרוע ואני לא רואה תקווה.

 

"עכשיו אני מרוויח 4,000 שקל בחודש כדי שיהוו השלמה למשכורת של אשתי ויאפשרו לנו לעמוד על הרגליים. מדברים כל הזמן על אחוזי אבטלה, ולכאורה אני כרגע לא מובטל. אבל כמוני יש עוד אלפים. זורים חול בעיניים של הציבור, כי בפועל אחוזי האבטלה של מי שרוצה לעבוד בתחום שלו במשרה מלאה, הרבה יותר גבוהים".

 

בן 40, תואר שלישי ונעזר בהורים

הבוקר דווח כי במשרד התמ"ת נערכים לתרחיש לפיו ההאטה במשק תוביל לעליית שיעור האבטלה ל-9% מכוח העבודה, לעומת 7.2% ביוני האחרון. המשמעות היא שמספר המובטלים יגיע לכ-320 אלף איש, לעומת 259 אלף ביוני. מספרים כאלו נראו לאחרונה בישראל בתחילת המשבר הכלכלי בסוף 2009, והפעם יותר מתמיד הם מאיימים על בעלי השכלה לא פחות מאשר על אחרים.

 

 

 

ד"ר עודד סוואד (40) אמנם למד באקדמיה והתמחה ב-15 השנים האחרונות עד שסיים תואר שלישי בביולוגיה, אבל רק כשיצא בינואר האחרון לשוק העבודה הוא קיבל את השיעור החשוב באמת במדעי החיים של ישראל 2012. מעסיקים רבים בתחום הביוכימיה מסרבים לקלוט אותו מאחר שלטענתם אין לו ניסיון מעשי, ומכיוון שכך, הוא נאלץ לעבור הסבה לתחום ההוראה. אלא שכאן הוא נופל למלכוד 22 מקצועי: בתהליכי המיונים לתוכניות הממשלתיות להסבה מסבירים לו שהוא "בעל כישורי יתר", או בלעז "אובר קווליפייד", כלומר: מוכשר ומשכיל מדי בשביל תפקיד של מחנך.

 

לפיכך, חרף התואר השלישי במדעים מדויקים, סוואד מנסה להתפרנס בינתיים מעבודות שונות כגון שומר לילה, משמרת רפת בקיבוץ או אופה עוגות לאירועים מיוחדים.

 

"למדתי במכון ויצמן והתמחיתי אצל פרופ' אהרון צ'חנובר (חתן פרס נובל לכימיה, מ"ב)", מספר סוואד. "ההתמחות הייתה סוג של עבודה כי הייתי על מלגה. רציתי לעבוד בתחום הביוטכנולוגיה ואפשרויות התעסוקה הן בעיקר במפעלים שמפתחים תרופות או ציוד רפואי. לאחת מחברות התרופות הגדולות בארץ יש מפעל בקריית שמונה אבל אין עוד הרבה מקומות. אפשר לספור אותם על אצבעות שתי ידיים, וחלק מהם רק בשלב הסטארט אפ".

 

"כנראה שהמעסיקים חושבים שמישהו עם תואר שלישי מגיע בהכרח עם ציפיות בשמיים. צוואר הבקבוק הוא ניסיון בתעשייה: כולם שואלים אם יש לך ניסיון בתעשייה ובלי זה אתה נפסל. יש לי ניסיון באקדמיה, שזה בדיוק אותו דבר, אבל זה לא נחשב. אני מוכן לעשות כל עבודה ולהתגמש בשכר, אבל הצד השני לא רואה את זה ככה. כשאני מציע את עצמי לתפקידים אחרים בתחום, לאו דווקא בניהול, אומרים לי שאני אובר קווליפייד".

 

בינתיים מתגורר סוואד עם אשתו ושני ילדיו בקיבוץ מורן הסמוך לכרמיאל. אפשרויות התעסוקה בתחום הכשרתו מוגבלות באזור - ודאי בהשוואה לאזור רחובות או מרכז הארץ - ובשמונת החודשים האחרונים הוא מחפש עבודה. 

 

לשכת תעסוקה. גם אשתו של סוואד פוטרה (צילום: הרצל יוסף) (צילום: הרצל יוסף)
לשכת תעסוקה. גם אשתו של סוואד פוטרה(צילום: הרצל יוסף)

  

ואם לא די בכך, אשתו של סוואד פוטרה לפני שלושה שבועות מחברת השקעות שבה הועסקה, במהלך גל הפיטורים האחרון במשק, ששינה לפתע את סדר יומם של 16 אלף אנשים. "היא הייתה המפרנסת שלנו עד לאחרונה", הוא מסכם.

 

המונח "בעל כישורי יתר" הוא מעין קללה הרובצת על סוואד מאז החליט לזנוח את חלומות הביוכימיה ולעבור לתחום ההוראה. "מחנכים מוכשרים זה כנראה מוגזם מדי עבור תלמידים אבל אני עדיין רואה בזה סוג של שליחות", הוא ממשיך. "התחלתי באקדמיה בגיל 24, והיום, 15 שנה אחרי, אין לי שקל בפנסיה. את כל מסלול החיים שלי הקדשתי לאקדמיה. סיפרו לנו תמיד שאנחנו עובדים במקצוע העתיד, אבל עיקר האפשרויות הן עדיין במרכז. עד כמה שזה נשמע מגוחך, אני בן 40 עם תואר שלישי שצריך להיעזר בהורים שלו כדי להוציא תעודת הוראה באופן פרטי".

  

   

סוואד ניסה את מזלו בתוכנית "חותם" - יוזמה של משרד החינוך, ג'וינט ישראל, ותנועת "הכל חינוך". במסגרת התוכנית ייבחרו למסלול ההכשרה 100 אקדמאים מתוך 1,700 מועמדים. גם שם עמד לסוואד התואר השלישי לרועץ: "בחותם אמרו לי שאם יש לי תואר שלישי, אז הסיכויים שלי להתקבל לתוכנית פחותים מאלה של מישהו עם תואר ראשון. לי זה נראה קצת עקום, כי אדם שעשה תואר שלישי כבר העביר בחייו קורסים והדרכות לסטודנטים. המזכירה לא ידעה להסביר לי למה, ורק לקראת אוקטובר, קצת לפני שתתחיל התוכנית, יהיה עם מי לדבר שם".

  

 

   

זוג מובטלים עם תשעה ילדים

"האם בגיל 46 אני נחשבת למוצר פג תוקף בשוק בשר העבודה?". מרים (שם בדוי) מנתניה מגדלת עם בעלה את תשעת ילדיהם, ושניהם כרגע ללא עבודה. לבעלה נודע השבוע שלאחר 17 שנה כמנהל מרכז הפצה בחברה גדולה הוא עומד בפני פיטורים, ואילו היא כבר שנתיים לא עובדת באופן סדיר, ונאלצת להסתפק בעבודות מזדמנות.

 

"אנחנו משפחה דתית אבל מעולם לא הפסקנו לעבוד", היא מספרת. "לאורך השנים, בין הלידות, תמיד עבדתי שנה או שנתיים ברציפות. למרות היותי אמא, לא נחתי על זרי הדפנה והיה לי חשוב גם לפרנס. יש לי עבר רפואי בעייתי אבל אף פעם לא התפנקתי. בדרך כלל אני שומרת על אופטימיות ואומרת שכשאלוהים סוגר דלת אחת, הוא פותח אחרת. אבל היום אני כבר מרגישה את האדמה רועדת מתחתיי בגלל הילדים. אני חוששת שהם יצטרכו לחפש עבודה כדי לעזור למשפחה במקום לדאוג לעצמם ולהתקדם בחיים".

 

מחכים בלשכת האבטלה. "לא מציעים עבודות" ()
מחכים בלשכת האבטלה. "לא מציעים עבודות"

  

ילדיהם הבוגרים של הזוג התגייסו ליחידות קרביות בצה"ל. בתם בת ה-19, שחלתה לפני מספר שנים ומוגדרת נכה, התגייסה לשירות לאומי. כיום מפחדת מרים שבנה בן ה-18, שנמצא לפני גיוס, יבחר לא ללכת לשירות קרבי כמו אחיו, ובמקום זאת ייאלץ לסייע בפרנסת המשפחה.

 

כתבות נוספות בערוץ החדשות של ynet:

 

מהתמיכה הטכנית ללשכת האבטלה

אל לשכת התעסוקה בטבריה הגיעו גם הבוקר חותמי אבטלה ודורשי עבודה. אחת המחכות בתור מסננת "כבר שלושה חודשים אני מחפשת עבודה אבל אני רק חותמת. בלשכה לא מציעים לי עבודות".

 

אתי הפקידה ישבה בדלפק שמקבל רק אקדמאים אבל האשנב שלה היה ריק. הרוב פקדו את יתר אשנבי האבטלה והבטחת ההכנסה. השומר בכניסה כבר מכיר את הבאים. "אני מזהה את הפנים שלהם",

אמר. "אלה אנשים שבאים כבר הרבה זמן. לא שמתי לב לעומס של מבקשי עבודה בגלל גל הפיטורים האחרון".

 

בלשכת התעסוקה בכרמיאל הצטופפו בכניסה כמה עשרות וחיכו ליד הדלתות שנפתחו ב-12:30. אמיר (29) מכרמיאל הצטרף לחותמי האבטלה לפני שלושה שבועות. "עבדתי במשך חמש שנים בחברה שמספקת שירותי תמיכה טכנית, ולפני חודש הודיעו לנו שמפטרים עובדים", הוא סיפר. "לקחתי את מה שמגיע לי והלכתי. אני לא בונה על זה שכאן בלשכה יציעו לי אפשרויות, אני מחפש בעצמי באינטרנט. אם לא אמצא פה בכרמיאל, אחפש בעכו או בנהריה. הפיטורים האחרונים בשוק העבודה גורמים לי קצת לדאגה, כי יותר אנשים מתמודדים על מספר מצומצם של משרות, אבל אני מאמין שיהיה בסדר".

 

על המדרגות בכניסה ללשכה בכרמיאל ישבה מרסל (45) שהצטרפה למעגל האבטלה לפני שלושה חודשים. "עבדתי שבע שנים במעון של נעמ"ת ועכשיו אני מובטלת", אמרה. "אני זכאית לחתום עוד חודשיים ואחר כך אני לא יודעת מה אעשה. אולי אמשיך ללימודים. פעם בשבוע אני מגיעה לכאן רק כדי לחתום, חוץ מזה אין להם שום עבודות להציע".

 

בהכנת הכתבה השתתפו מאור בוכניק, שירי הדר ושחר חי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
היום בלשכת התעסוקה בבאר שבע
צילום: הרצל יוסף
לשכת התעסוקה. ד"ר סוואד: "מעסיקים לא חוזרים אליי"
צילום: הרצל יוסף
מומלצים