שתף קטע נבחר

המשרד להגנת הסביבה יעודד קניית דירות ירוקות

עלות בנייה ירוקה גבוהה בעד 12% מבנייה רגילה, אך במשרד טוענים כי היא חוסכת לדייר 30% בהוצאות החשמל ועד 10% בהוצאות המים, ויוצאים בקמפיין בכיכובו של טל פרידמן. הקבלנים מתנגדים: זה יגרור עליה נוספת במחירי הדירות

תחת הסיסמא "דירה בלי תקן בנייה ירוקה, היא לא דירה ירוקה" המשרד להגנת הסביבה יוצא בקמפיין לעידוד הבנייה הירוקה. בתשדירים, שיעלו לאוויר מיום ראשון, ימשיך לככב טל פרידמן. בקמפיין יראה פרידמן, בעל הראש הירוק, מגיע לדירה ירוקה שכלפי חוץ נראית כמו דירה רגילה, אך למעשה מדובר בדירה משודרגת החוסכת לדייר אלפי שקלים בשנה.

 

 

בנייה ירוקה למגורים על פי התקן, שנקבע לפני כשנה ואינו מחייב לעת עתה, חוסכת כ-30% מצריכת החשמל בדירה ממוצעת וכ-10% מצריכת המים, כך מסבירים משרד להגנת הסביבה. בנוסף לחיסכון הכספי, דירות שנבנו לפי תקן בנייה ירוקה הינן בריאות יותר ואינן מכילות צבעים ודבקים הפולטים חומרים רעלים חודשים רבים לאחר סיום הבנייה. עוד מספרים במשרד כי לתאורה הטבעית השפעה חיובית על הדיירים וכך גם איכות האוויר בתוך המבנה עולה כתוצאה ממערכות מיזוג אוויר משופרות.

 

במשרד להגנת הסביבה טוענים, כי בשל החיסכון הכספי בהוצאות השוטפות בבניה ירוקה, התרבו לאחרונה המקרים בהם קבלנים מציעים למכירה דירות "המתחזות" לירוקות, אף שכלל אינן עומדת ברף הבניה הירוקה. מטרת הקמפיין, לדברי המשרד, היא למנוע מהקבלנים את היכולת להטעות את הציבור וליידע את הציבור כי על מנת לרכוש דירה ירוקה אמיתית, יש לדאוג שהיא עומדת בתקן בנייה ירוקה.

  

לצרכן זה עולה יותר

התקן הישראלי מורכב מסדרת תקנים הכוללים את התחומים הבאים: אנרגיה, קרקע, מים, חומרי בנייה, בריאות ורווחה, פסולת, תחבורה, ניהול אתר הבנייה וחדשנות.  מבחינתו של השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן, מדובר בפתרון שמסייע להפחית את ההוצאות החודשיות. "בנייה ירוקה היא הדרך היעילה ביותר להפחתת עלויות של משקי בית ומאפשרת איכות חיים טובה יותר", אמר ארדן עם השקת הקמפיין לבניה ירוקה. "נמשיך להעניק לציבור את הכלים לצרכנות ירוקה וחסכונית", הוא הוסיף.

 

אלא שהבעיה היא שהבניה הירוקה היא יקרה יותר מהבניה הקונבנציונלית. הנתונים על התוספת לעלות במחיר הבניה אינם זהים. התאחדות בוני הארץ מדברת על 5%-12% תוספת לעלות הבניה. מחקרים מחו"ל מדברים על 0.5%-6.5% תוספת למחיר ההבניה והמועצה הישראלית לבניה ירוקה, הבודקת את הנושא בימים אלו, מדברת על סדר גודל של כ-5% תוספת למחיר הבניה.

 

למרות העלות הגבוה יותר בהקמת הדירה, העלות הסופית לצרכן מצומצת יותר, שכן במחיר הדירה לצרכן קיים רכיב הקרקע. לכן, שיעור העליה הסופי לדירה עומד על כ-2%-3%.

 

חברות נדל"ן כדוגמת שיכון ובינוי וחנן מור הודיעו למשרד להגנת הסביבה כי יבנו את הפרויקטים החדשים שלהן בהתאם לתקן הבנייה הירוקה שקידם המשרד. בנוסף נמסר, כי המשרד מקדם חיוב עתידי של קבלנים לבנות רק לפי תקן הבנייה הירוקה.

 

קודם כל בריאות וחיסכון

חברת הבנייה חנן מור מתמחה בבנייה ירוקה למגורים ובונה מעל 1,200 יחידות שכולן ירוקות. בין היתר בונה החברה בעיר ימים בנתניה, בצור יצחק, באריאל, ברמלה, ברחובות, ביבנה ובנס ציונה.

 

"בניה ירוקה היא קודם כל בריאה יותר למי שגר בבית וחסכונית יותר למגורים", אומר יו"ר החברה, חנן מור, "היא חוסכת עד 30% מתצרוכת החשמל של הבית".

 

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

 

לדבריו, הבניה הירוקה מלווה במחשבה ותכנון של העמדת הבניין למול הרוח והשמש. כמו כן, יש חשיבות לכיווני פתיחת הפתחים של הבניין לצורך זרימת אוויר נכונה ומניעת כניסת שמש המחממת את הדירה. הדבר החשוב ביותר, לדבריו, בבניה ירוקה הוא מעטפת הבניין המבודדת.

 

"העלויות של ההקמה של בניה ירוקה גבוהות יותר ב 5%-7% ובמחיר הסופי לצרכן זה עומד על תוספת של 2%-3% במחיר" אומר מור. "המטרה היא להשוות את המחיר לזה של בניה רגילה. עם הזמן, עלויות החומרים ירדו ובניה בהיקפים גדולים תביא לקניית מסות יותר גדולות", הוא אומר.

 

דורית סדן, סמנכ"ל השיווק של שיכון ובינוי נדל"ן, מוסיפה כי הבניה הירוקה אינה תירוץ לגבות כסף נוסף מהצרכן הסופי. לדבריה, בניה ירוקה היא חלק מהאג'נדה של החברה, שבונה כבר מספר שנים את כל הפרויקטים שלה בבניה ירוקה אמיתית. "המחיר של כל דירה נקבע מסטנדרט הבניה הגבוה", אומרת סדן.

 

בפורום המועצה הישראלית לבניה ירוקה בירכו היום על הקמפיין. "הנושא של העלאת המודעות והחינוך לבניה ירוקה הוא אחד הדברים החשובים על מנת לקדם את התחום ולהפוך אותו לסטנדרט בניה בישראל", אומרת הילה בייניש מהמועצה הישראלית לבניה ירוקה.

 

לדבריה, לבניה זו יש יתרונות רבים גם מבחינת החיסכון הכלכלי וגם מבחינת בריאות התושבים. "הציבור צריך להכיר את היתרונות וברגע שידע מהם היתרונות הוא ידע לדרוש את המוצר", היא אומרת.

 

ירוק ירוק, אבל על חשבון מי?

למרות האופטימיות לעתיד ורוד יותר, ישנה מלחמה של המשרד להגנת הסביבה עם הקבלנים. המשרד מתכנן כאמור בעתיד לפעול להפיכת התקן הלא מחייב, למחייב, אולם הקבלנים זועמים כי הדבר יגרור העלאת מחירים נוספת.

 

"לכאורה הבניה הירוקה עדיין לא תפסה שורשים פה ולכן לא בטוח שיזם שנכנס לפרויקט הבנוי בתקני הבניה ירוקה - יחזיר את השקעתו", מסביר יו"ר לשכת שמאי המקרקעין, אוהד דנוס. "מצד אחד זה לא מתאים לפרויקטים יוקרתיים, שכן הם אדישים להוזלה בהוצאת אחזקות הבניין השוטפות, ומצד שני בפרויקטים זולים וערכי קרקע נמוכים - האוכלוסיות החלשות לא ישלמו את תוספת המחיר", טוען דנוס.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גלעד ארדן וטל פרידמן
צילום: ירון ברנר
מומלצים