שתף קטע נבחר

הריבית בספטמבר נותרה ללא שינוי - 2.25%

הסיבה העיקרית היא החשש מחזרת האינפלציה: מדד אוגוסט צפוי לעלות ביותר מ-0.5% כתוצאה מהתייקרות הבנזין, הפירות והירקות. בנוסף, הוועדה המוניטרית מבקשת "לשמור תחמושת" למקרה של הרעה במשבר באירופה ומחשש שהורדת הריבית תביא להסתערות על המשכנתאות

בהתאם לרוב ההערכות המוקדמות בשוק ההון, החליטה הערב (ב') הוועדה המוניטרית של בנק ישראל להשאיר את הריבית לחודש ספטמבר ללא שינוי, ברמה של 2.25%. זאת לאחר שבמהלך השנה החולפת הפחית בנק ישראל את הריבית במשק ארבע פעמים, בשיעור מצטבר של 1%.

 

 

ההחלטה להשאיר את הריבית במשק ללא שינוי בולטת על רקע הנתונים שפורסמו לאחרונה, התומכים בהמשך הפחתתה. רמתה של האינפלציה בפועל, המחושבת 12 חודשים לאחור, חזרה בחודשים האחרונים כמה שנים לאחור והיא מסתכמת כעת ב- 1.4%.

 

 

קצב האינפלציה בארבעת החודשים האחרונים אף נמוך יותר ומסתכם בשיעור שנתי של 0.9% בלבד. סביבת אינפלציה זו נמוכה בהרבה מתחום האמצע של יעד האינפלציה השנתי שקבעה הממשלה (3%-1%), שאליו מכוון למעשה בנק ישראל את מדיניות הריבית שלו.

 

בתחום הפעילות הריאלית, המשק ממשיך להראות סימני חולשה. בשבוע שעבר פרסמה אומנם הלמ"ס את אומדן הצמיחה הראשון לרבעון השני של השנה, שהצביע על עלייה בשיעור שנתי גדול מהמצופה, של 3.2%. אולם כפי שנחשף ב"כלכליסט", לא מדובר בהתאוששות פתאומית ולא צפויה של המשק, אלא באירוע נקודתי בודד של הרחבת הפעילות של מפעל אינטל בקריית גת, שתרם לבדו כ- 40% משיעור הצמיחה ברבעון השני.

 

הורדת הריבית מפחיתה את עלויות היצרנים ומצד שני היא מקטינה גם את הרצון לחסוך ומגבירה בכך את הביקושים במשק. בדרך זו עשוי מהלך זה לעודד את הפעילות הכלכלית ולתרום להגדלת הצמיחה. הגברת הביקושים מגדילה אומנם את הלחץ לעליית מחירים, אולם האינפלציה בפועל נמצאת כעת כאמור ברמה נמוכה במיוחד, כך שבנק ישראל יכול להפחית את הריבית ללא חשש.

 

אולם למרות מכלול נתונים זה, החליטה כאמור הערב הוועדה המוניטרית של בנק ישראל להשאיר את הריבית במשק ללא שינוי. הסיבה העיקרית להחלטת הוועדה היא החשש מחזרתה של האינפלציה כבר בחודשים הבאים. מדד אוגוסט צפוי לעלות ביותר מ- 0.5% כתוצאה מהעלייה החדה שנרשמה בתחילת החודש במחירי הבנזין, ומההתייקרויות העונתית במחירי הפירות והירקות.

 

מדד ספטמבר יושפע כבר מהעלאת שיעור המע"מ ב-1% שתיכנס לתוקף בסוף השבוע, ומהעלייה הצפויה בשורה ארוכה של מוצרי מזון. ההערכות למדדים הקרובים באות לידי ביטוי גם באינפלציה הצפויה ל- 12 החודשים הבאים, שזינקה בשבוע שעבר בלא פחות מ- 0.7%, והיא מסתכמת כעת ב- 2.6%.

 

גורמים נוספים להשארת הריבית ללא שינוי הם רצונה של הוועדה המוניטרית "לשמור תחמושת" למקרה של הרעה של ממש במשבר החובות בגוש היורו, והחשש שהפחתת הריבית תחדש את ההסתערות על המשכנתאות ותגרום לעלייה נוספת במחירי הדירות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בנק ישראל
צילום: גיל יוחנן
מומלצים